Standart vavien bağlantıya smart switch eklemek istiyorum yardım eder misiniz?

streptecoc

Üye
Katılım
17 Ara 2023
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
43
Merhabalar. Elektrik bilgim çok fazla değil.

Evimde birçok lambayı smart switch'ler ile akıllı hale getirdim.

Şimdi çözemediğim bir sorum var, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Satın aldığım smart swich double (vavien) bağlantıyı destekliyor. Açıklamasında bu belirtilmiş. Kullanma kılavuzunda bağlantı şeması da verilmiş. Fakat çözemediğim bir kısım var.

Normal vavien bağlantıda anahtarın birinde ana hattan gelen faz var. Diğer iki kablo diğer vavien anahtara ortak bağlantı için gidiyor. Buna 1. Anahtar diyelim. Diğer vavien anahtarda (bu da 2.vavien anahtar olsun) 1. Anahtardan gelen 2 ortak kablo ve ampüle giden ayrı bir kablo var.

Elimde aşağıda resmini ve bağlantı şemasını eklediğim smart switchi hangi anahtarın arkasına kablo uçları ne şekilde bağlamalıyım.

--------------

1. Anahtarda ana hattan gelen fazı L girişine,

Sistemde nötür olmadığından hemen bitişikteki prizden aldığım nötürü N girişine bağlayacağımı anlıyorum.

Fakat ampüle giden giden faz kablosu 2. Anahtarda kaldı. O kabolu nasıl smart switche bağlayacağım (L1 girişine) ve anahtar kablolarını S1 girişine nasıl bağlayacağımı bilemiyorum.
 

Ekli dosyalar

  • 17240797788421119867834398430069.jpg
    17240797788421119867834398430069.jpg
    257.3 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG20240819180403.jpg
    IMG20240819180403.jpg
    107.3 KB · Görüntüleme: 9
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
sm.png


sm.png
 
Son düzenleme:
Merhaba elektrik bilginiz az ise elektrikçi çağırın can ve mal güvenliği için gevşek baglanti sorun yaratır.

Sorunuza gelecek olursak s1 noktasına vaviyen anahtarlarını ortak ucunu gireceksin
 
Sorunu çözdüm. Mantıken duvar içinden yeni kablo döşemem gerekiyordu çünkü zigbee cihazını anahtarlardan birinin arkasındaki yuvaya koysam diğer anahtardan kablo çekilmesi gerekliydi. Fakat zigbee cihazını her iki vavien anahtarın bağlı olduğu buat içine konuşlandırınca sorun çözüldü.



İhtiyaç duyabilecek arkadaşlar için açıklama yapayım.



Öncelikle standart vavien bağlantısının nasıl olduğunu anlamam gerekiyordu. Bu video çok açıklayıcı oldu.



Özetle her iki vavien anahtarında da 3 giriş var, bunlardan iki giriş, doğrudan anahtarların birbirleri ile olan bağlantısı, bunlarla hiç bir işimiz yok.



Geri kalan bir anahtarda direk şebekeden gelen faz var, diğer anahtarda ise, o anahtardan ampüle giden hat var. İşte bize gerekli olan o kablonun tespiti. Yani direkt faz olmayıp, ampüle giden kablo.



Örnek verirsem A ve B diye adlandırdığımız çalışır durumda iki vavien anahtar olsun. Bunları duvardaki yuvalarından söktüğümüzde arkalarında 3 adet kablo girişi olduğunu göreceğiz. Bu kablolardan yan yana olan ve muhtemelen aynı renkte olan iki tanesi direk diğer anahtarın aynı kısımlarına giriyor. A ve B anahtarları birbirlerine paralel bağlanmış durumda. A anahtarındaki diğer kablo faz ise B anahtarındaki diğer kablo ampüle giden kablo demektir. Bunu tespit etmek gerekli. Bunun için A ve B anahtarlarındaki bu kabloları söküyoruz. kontrol kalemi ile bakınca faz olan kalemde ışık yakıyor. Bununla da işimiz yok. Biz ampül ile B anahtarı arsındaki kablo üzerinde işlem yapacağız.



Şimdi anahtarların bağlı olduğu buata gidiyoruz. Buattan içinden faz geçen kablo demetinden zigbee cihazın L girişine kısa bir kablo ile bağlantı yapıyoruz. Yine buattan faz olmayan (nötr) demetinden de cihazın N girişine kısa bir kablo çekiyoruz. (Toprak hattı olmamasına dikkat ediyoruz. O sarılı yeşilli kablo oluyor genelde)



Bu faz ve nötr yani L ve N kablolarının ampülle bir bağlantısı olması gerekli değil. İster prizden alın ister başka odadan ister komşudan hat çekin :) Şemaya bakınca ya da bu konuda örnek videolara bakarken hep ilgili ampülden gelen faz ve ya nötrü bulmak tespit etmek gerekli gibi algılıyorum, öyle birşey yok. Bu ikisi zigbee cihazının çalışması için gerekli sadece.



Şimdi örneğimizden gidersek B anahtarından çıkıp ampüle giden kabloyu buatta buluyoruz. Bu kablo diğerleri gibi demet halinde birbirine sargılı değil. Eksiz olarak buatın içinden geçip gidiyor.



Bunun tespiti için B anahtarında bu kabloyu pense ile hafif çekip oynatırsanız buat içinde hareket ettiğini görürsünüz. Ya da ampül kısmında nötr olmayan (yani anahtar açık ve ışık yanarken faz olan kablo) ampül tarafından oynatırsanız yine buat içinde tespit edebilirsiniz. Bu kabloyu buat içinde kesiyoruz ve uçlarını açıyoruz. Anahtardan gelen ucunu zigbee cihazının S1 kısmına, ampülden gelen ucunu cihazın L1 kısmına bağlantı yapıyoruz.



Cihaz eşleştirip kurulumunu tamamladıktan sonra sorun çözülmüş oluyor. Hem eski düz sistem anahtarlardan aç kapa, hemde uygulamadan aç kapa çalışıyor.





Kolaylıklar dilerim.



(Her türlü kabloyu tespit ederken ve bağlantı yapılmasından önce, ilgili şalterlerin kapatılmasını, kontrol kalemi ile elektrik kontrolü yapılmasını, kablo uçlarının birbiri ile temas etmemesini unutmayın⚠️⚡☠️)
 

Ekli dosyalar

  • IMG20240825182214.jpg
    IMG20240825182214.jpg
    136.8 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Geçmiş olsun .
Sorunun çözüldüğüne sevindim .

Kolay gelsin Sağlıcakla kalın .
 

Forum istatistikleri

Konular
129,177
Mesajlar
923,949
Kullanıcılar
451,529
Son üye
Ramazan Çelikten

Yeni konular

Geri
Üst