statik elektrik çarpması

tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim
 
Bu statik elektrik çarpılmasıyla ben de karşılaşıyorum.Bi alışveriş merkezi var oraya her gittiğimde üzerimizde oldukça fazla statik elektrik yükü oluyor.
Bu mağazada bir köşede bi sürü LCD tv ler filan çalışıyor. Kablosuz ağla bir ilgisi olabilir mi ?
 
emo proje ve yapı denetçisi elektrik mühendisleri için eğitim notları kitapçığında statik elektriklenme için aşağıdaki tanımlamalar ve önlemler yer verilmiştir.

Maddelerin yapısı, işletme, öğütme, sürtünme, karıştırma, sıçrama, taşıma ve depolama işlemleri sonucunda statik elektrik yüklenme işlemleri oluşur. Statik elektrik, iletken bir bağlantı olmaksızın, sürtünme ve hareket sonucu oluşan durgun elektriktir.
Statik elektrik yüklü cisimlerin, birbirleriyle temas etmeleri sonucu kıvılcım oluşabilir ve patlama ve yangın tehlikeleri yaşanabilir.
Ayrıca kâğıt, kumaş gibi hafif ve iletken olmayan malzemelerin işlendiği ve kullanıldığı
Yerlerde, statik elektrik yüklü malzemelerin birbirlerini itmesi veya birbirlerine yapışması gibi üretim zorluğuna,
—Hassas elektrikli alet ve cihazların hatalı çalışmasına;
—İnsan vücudundaki normal elektrik dengesini bozarak, sinirsel sistemini etkilemesine, yol açarak başka kazalara da davetiye çıkarabilir
Statik elektriği önlemek için, yapılan işin niteliğine göre;
—Nemlendirme,
—Birbirlerine bağlama ve topraklama,
—İyonizasyon yöntemleri kullanılabilir.
Nemlendirme; Çevre havasını statik elektrik akımının geçmesine izin verecek kadar nemli hale hale getirerek, statik elektrik birikimi engellenebilir. Nemlendirme birçok madde için zararlı olduğundan ve sıcak havalarda aşırı nem, insanları rahatsız edebileceğinden kullanım alanı sınırlıdır.
Birbirine bağlama ve topraklama; İletken özellikteki iki veya daha fazla cismi, bir iletken aracılığıyla birbirlerine bağlayarak topraklamaktır. Böylece, cisimlerdeki statik elektrik yükü dengelenmiş olacaktır.
Parlayıcı sıvıların konulduğu bütün depolar ve boru donatımları, boru bağlantıları bu yöntemle statik elektriğe karşı topraklamalıdır. Depoların patlayıcı sıvılarla doldurulması veya boşaltılmasında araç ile depo arasında topraklama hattı bağlantısı yapılmalıdır.
İyonizasyon yöntemleri; Hava, normal koşullarda iletken değildir. Ancak, havayı yeterli oranda iyonlaştırarak statik elektriğin cisimlerde birikmesi önlenebilir.
Havayı iyonlaştırmak için; statik tarak; radyoaktivite ile iyonlaştırma veya açık alev gibi yöntemler kullanılmalıdır.
 
benzer bir sorun daha önceleri başıma gelmişti... arkadaşlarla dosya alış verişi yapmak baya komik bir hal olur oldu. ikimizde çarpıldık diye kendimizi yere atıyorduk. bence öncelikli çözüm ayakkabılarınızı çorabınızı değiştirmek. olmadı kıyafetleride değiştirerek deneyin... benim sorunum yünlü kazak ve pantolonun kombinasyonu imiş...

bu arada belirtmeden edemiyeceğim. önceleri alüminyum kapıya dokunduğumda binada kaçak elektrik olduğunu kapının beni çarptığını zannederdim. sonraları kaynağın ben olduğumu anladım. biriken yük okadar fazla oluyordu ki kapıya dokunduğumda kolumdan geçen akımı omzuma kadar hissediyordum... kötü ama komik bir hal sizede geçmiş olsun....
 
Benimde size tavsiyem; kapı koluna dokunmadan önce beton duvara avucunuzun içiyle dokunun, statik elektriğinizi boşlaltın. Duvarlar alçıpansa pek o kadar yeterli olmayabilir. O zaman zemin betonsa zemine dokunun. Yünli kazak giymemeye çalışın ve mont. Giydiklerinize dikkat edin. Ayakkabalarınız tabanı kauçuk malzemedense, bu yüzdende, olabilir. İnternette seyreden arkadaşlar bilirler,amerikada benzin istasyonunda, biri arabasına benzin pompalamak izereyken üzerindeki kazak yünlü olduğundan bir anda statik elektrikten dolayı pompa alev alıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,826
Kullanıcılar
453,488
Son üye
whatthefurkan

Yeni konular

Geri
Üst