Step Motor Hassasiyet hk.

şimdi tekrar soruyorum. step motorun guc olarak servoda kerşılıgı nedır?
Servo motor'da adım atlatma sorunu yoktur.Kalkış torku ile (servo motorun markasına göre değişir)3000 devir aralığında tork aynı kalır.Ayrıca gıv gıv diye ses çıkarmaz Hareketler nettir.
Sadece bununlada bitmez kullanacağınız hareket kontrol kartıda çok önemlidir.Servo motor kullanıp uyduruk bir hareket kontrol kartı kullanırsanız sonuç iyi olmaz.
Bizim makinecilikte kullandığımız bir özdeyiş var;
Bir zincir en çürük halkası kadar sağlamdır,diye
Konuyu bütün olarak ele alın.

Saygılar
 
Altın işleyecekseniz size yüksek devirli tezgah şart.50 bin tl harcayacaksanız mutlaka cnc kontrol üniteli sistem alın tezmaksan a.ş. de çalışırken arkadaşlarım kuyumculara teknik servise gidiyorlardı.Mach3 ve step motorlu tezgahlar profesyonel tezgahlar değil benim bildiğim.Şuana kadar onlarca CNC markası gördüm ve bir çoğununda revizyonunu yaptım.LEADWELL.GOODWAY,YOU Jİ,OKUMA MORİ SEİKİ gibi ama hepsi CNC kontrol ünitesi kullanıyor.Hatta OKUMA kendi kontrol ünitesini üretmiş tezgahlarında onu kullanıyor.LNC.SİEMENS ve Fanuc ta kullandım çalışırken ama sizin harcayacağınız 50 bin tl Fanuc sistem almaya yetmez.Ayrıca bu kontrol ünitesini alınca yaptığınız tezgaha göre yazılımını yapmanız gerekmektedir.Yani fanuc veya başka bir markadan bu üniteyi aldığınızda makineye takınca çalışmaz yazılımını kurmanız gerekmektedir.Fanuc un servis ücretleri bile çok yüksektir!Madem bu kadar ciddi bir iş yapacaksınız servo sistemli CNC kontrol üniteli bir makine yapınız.
 
Bendeki bilgilerde SZGH nin motorları 3000 devir.2000 devirli servolarda var.Madem siz hızlı olsun diyorsunuz.Hiç redüktör kullanmayacaksınız.Dha önce sorduğunuz bir soruda 4,5nM bir step motorun karşılığı olan servo motoru sormuştunuz.Servo motorlarda motor seçimi hem NM hemde KW olarak yapılır.Yine bendeki bilgilerde 0,75kw servo motor 2,39nM dir 1,5kw motor ise 6nM dir.Hız yükseldikçe tork yani nM düşer hız azaldıkça tork yükselir.
Bu yüzden daha önce yazdığım cevapta motora redüktör kullanırsanız torkunuz artar demiştim.Redük kullandığınızda motorun hızı düşer ama torku artar.
Siz makinenizde gereken hızı çıkarmalısınız.Ben bir hesap yapmıştım daha önce yanlışım varsa arkadaşlar düzeltirseniz sevinirim.20mm bir vidalı milin çevresi 20*pi sayısı(3,14)=60mm çivarında bir motor dk 3000 devir dönünce bu vidalı mile bağlı parça dakikada 3000*60=180000 mm gidebilir.Tabi parçanın vidalı mile bağlantı alanıda önemlidir bu konuda.Bu eğer yanlış değilse yüksek bir hız bence.Dakikada 9000mm bile yeterli olur bir tezgah için diye düşünüyorum.Bu nedenle 1/5 gibi bir redüktör kullanarak bu hızı yarıya düşürürsek düşürdüğümüz oranda torkumuz yani nM artacaktır.Yani 3000 devir 2,39 nM metre bir servo motor size:2,39*5=11,95nM olacaktır.Ancak bu nM hesaplarken hareket edecek parçaların kilosu ve sürtünme payınıda eklememiz gereklidir.Bu 2000 devir servo da da böyledir 3000 devir servo da da böyledir.@koçlu @Suat_Korkmaz @asenyurt @KAYSERİ @akg sizce yanlışım var mı?
 
Son düzenleme:
@c.berkan şu konuda bir düzeltme yapmak isterim. Sadece step motorlarda hız arttıkça tork düşüyor. Servoların en önemli özelliklerinden birisi de dakikada 1 devir dönsede 6000 devri dönsede aynı torku verebilmesidir. SErvo her hızda aynı torku verir.


20mm bir vidalı milin çevresi 20*pi sayısı(3,14)=60mm çivarında bir motor dk 3000 devir dönünce bu vidalı mile bağlı parça dakikada 3000*60=180000 mm

Bu hesapta biraz yanlışlık var sanki. Birim ilerleme vidanın çevre uzunluğu ile değilde hatvesi ile hesaplanır.

2005 diyelim vidamıza 20 çap 5 hatve. 6000 devir servo ile 6000x5=30000mm eder yani 30m/dk eder.
 
Doğru.
 
@c.berkan Bu hesapta biraz yanlışlık var sanki. Birim ilerleme vidanın çevre uzunluğu ile değilde hatvesi ile hesaplanır.

2005 diyelim vidamıza 20 çap 5 hatve. 6000 devir servo ile 6000x5=30000mm eder yani 30m/dk eder.
Şurada aklıma bir şey takıldı.Makinnein hızını hesaplarken vidalı milin hatvesini hesaplıyoruz demişsiniz ya bu konuda haklı olabilirsiniz mekanik konuusnda çok iyi değilim ama 16mm 1605 bir vidalı mille 20mm 2005 veya 32mm 3205 vidalı mil aynı hızalarda mı döner?Aradaki çap farkı hızı hiç mi etkilemez?
 
Ayrıca redüktör konusuna gelecek olursak servoya takacağınız en uygun redüktör fiyatı 600 TL dir. Dayımın kullandığı endüstriyel dik işlem merkezindeki eksen motorları 1 kw servo 40x60 işleme alanına sahip. 5 Kw servo spindle var. Buradan yola çıkabilirsin ne kadarlık bir servo kullanmak gerektiğini tespit etmek için
 

Senin bahsettiğin konu açısal hıza girer. O çok daha farklı bir konu
 
Etkilemez. 5 hatve demek mildeki vida dişlerinin arasındaki mesafe 5mm demek. Yani mil bir tam tur attığında somun 5mm ilerleyecek.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…