Tek bir şey soracağım size ve sizde matık olarak cevap veriniz!Step motorla yapılmış bir tane cnc torna söyleyin!Bugün dünyanın en hassas CNC tezgahlarını yapan japonlar ve bir tane bile step motorlu tezgah bulamazsınız!Yine Almanlarda CNC torna ve frezede iyidir!Onlarda sizce step motor var mı?Yok neden?Step motorlar madem bu kadar hassas ve hızlı!Makaleyi bende okudum şimdi ama yazar hayal kurmuş ne yazık ki!Ben Tezmaksan makine A.Ş. de ikinci el ve revizyon bölümünde çalıştım 2007-2008 yıllarında onlarca marka CNC torna ve freze gördüm yerli üretim Taksan dan tutun Japonların Mori Seiki sine kadar piyasada bol olarak bulacağınız Tayvan malı tezgahlardan hiç biri step motor kullanmaz!Acaba bu makaleyi yazan kişi Japon ve Almanlardan daha iyi mi biliyor CNC teknolojisini?Ben sanmıyorum.Step motor asenkron motora göre daha hassastır ama servo motora göre asla değil!Bugün 750 watt yani 0,75 KW kadar step motor üretiliyor ve servo motordan çok ucuz!Neden dünyanın en iyi ve en hassas tezgahlarını yapanlar step yerine servo kullanıyor?
bana biraz çelişiyorsun gibime geliyor.
servo motor ve sürücüleri kapalı çevrim sistemlerdir normal step motorlardan ayrılan en önemli özelliğidir. pahalı olmasının sebebi budur yoksa step motorlar hassaslık olarak servodan daha kötü asla denilemez. fakat servo motorlar step motorlardan daha güvenilir cümlesi kurulabilinir.
yoksa servo motor da arkasındaki miline bağlı encoderin hassaslığı kadar hassastır.
encoder olmasa dc motordan bir farkı kalmaz.
birde bunların hesabını kitabını yapan, kendi bünyesinde çalışmasını sağlayan bir sürücü sistemi var encoderin verdiği bilgileri de işleyen..
@emre.demir kardeşim bütçen neyse ona göre motor al
yaptığın hesaplar doğru ama maalesef kağıttan öteye gitmez bu yaptığın hesap yani kağıtta kalır.
alacağın mekanik yatakların millerin somunların ne kadar kaliteli olduğu ile de alakalı bir durumdur hassaslık.
0.0001 hassaslığına ulaştım dersin ama mekanikte kullandığın vidalı-mil somun ikilisinin fabrika verisinde 0.001 artı eksi derse bir anlamı kalmaz. umarım anlamışsınızdır dediklerimi