Selam;
İkili sayı sistemini kullanarak bu işi en anlaşılır şekle getirebiliriz.
IP: 192.168.1.1
SM : 255.255.255.224
ikili sayı sisteminde gösterimleri şu şekildedir.
11000000.10101000.00000001.00000001 IP ADRESI
11111111.11111111.11111111.11100000 SUBNET MASK
Şİmdi IP adrsini subnet mask ta gördüğün en son 1 rakamınından itibaren iki ayrı adres olarak düşüneceksin. 1 lerin hizasındakilere Network adresi 0 ların hizasındakilere Host adresi denir.
Mantık şu bir PC (Ya da IP protokolü ile haberleşen herhangi bir cihaz) üç bilgiye ihtiyaç duyar. IP ve SubnetMask tan başka bir de Gateway.
Bu bilgiler PC ye girildiğinde PC başka bir PC ile haberleşmek istediğinde haberleşeceği PC IP adresini kendi Subnet maskı ile karşılaştırarak o PC nin network adresini bulur.
Kendi IP si ile Subnet Mask karşılaştırması ile de kendi network adresini bulur.
Eğer network adresleri aynı ise bunun anlamı herhangi bir Gateway kullanmadan bu PC ile haberleşebilirim demektir. Göndermek istediği dataları direkt olarak diğer PC IP adresine gönderir.
Eğer network adresleri örtüşmüyorsa o zaman bir gateway kullanmak gerekmektedir. Bu sefer hedef PC ye göndereceği dataları Gateway de yazan IP adresine gönderir.
IP adresleri sanal adreslerdir. Network sistemleri (Ethernet te bunlardan biridir) aslında MAC adres kullanarak haberleşir. Her bir Ethernet kartının fabrikasyon olarak içine yazılan bir MAC adresi vardır. Cihazlar birbiri ile haberleşirken IP adresini bildikleri diğer cihazın önce MAC adresi bilgisini alırlar daha sonra bu adres üzerinden haberleşirler. Bu MAC adres sorgulamasını yapmadan önce de aynı networkte olup olmadıklarını kontrol ederler.
Gatewayler de PC mizle aynı networkte olan MAC adresine ulaşabilen cihazlar olmalıdır.
Çünkü bir network kartı diğeri ile ancak MAC adresine ulaşabiliyorsa direkt olarak haberleşebilir.
IP adresleri iki tiptir. Internet üzerinde kullanılanlar ve kullanılmayanlar.
172.16.X.X
10.X.X.X
192.168.X.X
ile bağlayan gruplar internette kullanılmayan IP gruplarına örnektir. Biz evimizde ya da iş yerimizde kullandığımız PC lere bu IP adreslerini ya kendimiz gireriz ya da ADSL modem gibi cihazlardan otomatik almasını sağlarız.
Internette kullanılanlar ise dünya çapında her bir bölge, ülke, şehir ve servis sağlayıcısı için ayrılmış gruplar olarak kullanılır ve bir adres ancak bir kez kullanılır.
Bir diğer önemli konuda DNS konusudur. Kullandığımız web tarayıcı programlara (Internet Explorer gibi) biz IP adresi değil site adı yazarız. Yazdığımız bu site adlarının yayınlandığı server ların IP numarasını öğrenmek için PC DNS adresinde yazan IP numarasına sorgulama yapar. Türkiyedeki ( .tr ) uzantılı site adlarının tanımlandığı yer ODTU dür biz alan adımızı oraya kayıt ederiz. Ve bu alan adını sitemizin yayınlandığı IP adresi ile eşleştirerek, sitemize bağlanmak istenildiğinde bu IP adresinin sorgulandığı yer ODTU DNS server dır. (Her servis sağlayıcının TTNET, BIRI, KOCNET vb. kendi DNS server ları olsada onlar arada köprü vazifesi görürler asıl kaynak ODTU dür.)
Elimden geldiği kadar anlaşılabilir olmaya çalıştım umarım başarılı olmuşumdur.