senkronoskop cihazı 2 şekilde kullanılır
1- trafoları generatörleri paralel çalıştıracaksak
2- enterkonnekte sistemde ring
Şebeke kapatacaksak
1. kısımda paralele girerken senkronoskop anahtarını çevirdiğinizde cihazı aktif hale getirmiş olursunuz
cihaz üzerindeki ibrenin dönüş hızı fazla ise (2-3-4..tur/saniye) paralele gireceğiniz sistem ile sizin sisteminiz arasındaki frekansların farklı olduğunu anlarsınız ibrenin dönüş hızı frekansların arasındaki fark büyüdükçe artar. eğer fark çok büyür ise ibre herhangi bir noktada titremeye başlar. siz frekansınızı arttırmak için devir sayısını (santrallerde) arttırmak zorunda kalırsınız. veya örneğin paralele gireceğiniz sistem çok yüklüdür bu nedenlede frekans düşmüş olabilir. o halde karşı sistemin yük düşmesi sağlanmalıdır. diğer bir husus ise fazlar arasındaki açı farkıdır. diyelimki frekansları eşitlediniz paralele girmek için senkronoskobun tam sıfır noktası en idealidir. ancak +30 derece ile - 30 derece arasında da paralele girebilirsiniz.
yani paralele girerken voltajları voltmetreden, frekansların frekansmetreden eşit olduğunu görüp
senkronoskop üzerinden de fazlar arası açı farkını minimumda olduğu ( sıfır veya sıfıra yakın+/-) zamanda kesiciye kapatma kumandası vermelisiniz. otomatik modu varsa zaten bu işleri modül kendisi yapıyor.
2. durumda ise ring şebekeyi kapatma durumudur. bu durumda zaten frekansları eşit olan 2 ucu kapatacaksınız demektir. bu durumda frekanslar zaten eşit olur. bakılması gereken voltajların eşitliğidir.diğer tarafta hat boşta ise kapasitif etkilerden dolayı voltajlar hat başına göre yükselebilir bu da yine bir miktar fazlar arası açı farkı meydana getirir.
yani ring şebekeyi kapatırken. frekansların eşit olduğu görülür, voltajların eşitliğine bakılır %10 fark kabul edilir. eğer %10 dan fazla fark var ise voltajı düşürmek için en basitinden hatlardaki şönt reaktörler devreye alınabilir. son olarak kesiciye kapatma vermeden önce senkronoskoptan fazlar arası açı farkı varmı kontrol edilir. 0 noktasında veya +/- %0,2 lik bir farka izin verilebilir bu da zaten +/-30 derece anlamına gelir ki siz yinede sıfır noktasına gelince kapatma verin.
burada en önemli fark paralele girerken senkronoskop ibresi sağa veya sola dönme hareketi yapar.
ring kapatırken ise frekanslar eşit olduğundan bir noktada kalır.eğer kaldığı nokta sıfır noktasından uzak ise gerilimden dolayı fazlar arası açı farkı oluştuğu anlaşılır yukarıda anlattığım en basitinden şönt reaktörler devreye alınır(gerilim yüksek ise)