türbinlerde senkron cihazı

aliplc

Üye
Katılım
1 Mar 2007
Mesajlar
356
Puanları
1
Yaş
53
arkadaşlar kolay gelsin,
elektrik üretim türbinlerinde senkronizasyon cihazı var. bu cihazın ibresi tam ortada duruyor. sağa ve sola hareket edebilen ibrenin ortada durmasının mantığı nedir? ortada durması türbinin sağlıklı çalıştığının göstergesi sanırım. ama tam anlayamadm. senkron cihazının çalışma şekli ve mantığını anlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
saygılar,...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Senkronatör grubu enterkonnekte şebekeye alırken kullanılır. Üretilen 3 faz ile şebekenin üç fazı çakıştığında kesiciler kapanarak enterkonnekte şebekeye paralel giriş yapılır. Senkronatörün görevi biter. Ayrıca senkronatör türbine bağlanmaz. Sadece speed governora hız artır veya azalt sinyali gönderir.
 
konuyu biraz daha açarsak iki alternatörün veya şebekeye paralele girecek alternatörün faz açıları, gerilimi ve frekansı eşit olmazsa üreteçler birleştiğinde faz çakışması gibi patlar senkron cihazı doğru açı, doğru gerilimi ve frekansı jeneratöre hız ayarı ile ürettirir ve eşitlendiklerinde otomatik olarak kesiciyi kapat sinyalini verir. senkronda çalışılırken yada frekans kontrolde senkron izni verilmemişse cihaz pasiftir.
 
senkronoskop cihazı 2 şekilde kullanılır

1- trafoları generatörleri paralel çalıştıracaksak
2- enterkonnekte sistemde ring Şebeke kapatacaksak

1. kısımda paralele girerken senkronoskop anahtarını çevirdiğinizde cihazı aktif hale getirmiş olursunuz
cihaz üzerindeki ibrenin dönüş hızı fazla ise (2-3-4..tur/saniye) paralele gireceğiniz sistem ile sizin sisteminiz arasındaki frekansların farklı olduğunu anlarsınız ibrenin dönüş hızı frekansların arasındaki fark büyüdükçe artar. eğer fark çok büyür ise ibre herhangi bir noktada titremeye başlar. siz frekansınızı arttırmak için devir sayısını (santrallerde) arttırmak zorunda kalırsınız. veya örneğin paralele gireceğiniz sistem çok yüklüdür bu nedenlede frekans düşmüş olabilir. o halde karşı sistemin yük düşmesi sağlanmalıdır. diğer bir husus ise fazlar arasındaki açı farkıdır. diyelimki frekansları eşitlediniz paralele girmek için senkronoskobun tam sıfır noktası en idealidir. ancak +30 derece ile - 30 derece arasında da paralele girebilirsiniz.
yani paralele girerken voltajları voltmetreden, frekansların frekansmetreden eşit olduğunu görüp
senkronoskop üzerinden de fazlar arası açı farkını minimumda olduğu ( sıfır veya sıfıra yakın+/-) zamanda kesiciye kapatma kumandası vermelisiniz. otomatik modu varsa zaten bu işleri modül kendisi yapıyor.

2. durumda ise ring şebekeyi kapatma durumudur. bu durumda zaten frekansları eşit olan 2 ucu kapatacaksınız demektir. bu durumda frekanslar zaten eşit olur. bakılması gereken voltajların eşitliğidir.diğer tarafta hat boşta ise kapasitif etkilerden dolayı voltajlar hat başına göre yükselebilir bu da yine bir miktar fazlar arası açı farkı meydana getirir.
yani ring şebekeyi kapatırken. frekansların eşit olduğu görülür, voltajların eşitliğine bakılır %10 fark kabul edilir. eğer %10 dan fazla fark var ise voltajı düşürmek için en basitinden hatlardaki şönt reaktörler devreye alınabilir. son olarak kesiciye kapatma vermeden önce senkronoskoptan fazlar arası açı farkı varmı kontrol edilir. 0 noktasında veya +/- %0,2 lik bir farka izin verilebilir bu da zaten +/-30 derece anlamına gelir ki siz yinede sıfır noktasına gelince kapatma verin.

burada en önemli fark paralele girerken senkronoskop ibresi sağa veya sola dönme hareketi yapar.
ring kapatırken ise frekanslar eşit olduğundan bir noktada kalır.eğer kaldığı nokta sıfır noktasından uzak ise gerilimden dolayı fazlar arası açı farkı oluştuğu anlaşılır yukarıda anlattığım en basitinden şönt reaktörler devreye alınır(gerilim yüksek ise)
 
hes staj yaptım ama yazacaklarım düzenlli değil , bir örneğe ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz?
 
senkronizasyon iki farklı sıstenım yanı baranın veya enterkornekte sısteme baglanmak ıstenen bır generetorun saglıklı bır şekilde darbesız paralele gırmesıne yardımcı olur.4 şartı vardır.
1:paralele gırecek iki hartın faz sıraları aynı olmalı RST-RST gibi
2:paralele gırecek iki hartın gerilimleri eşıt olmalı bırıncı bara 6300V ikinçi bara 154000 V olamaz
3:sıstem fırekansı aynı olmalı şebeke frekansımız 50 oldugundan genelde enterkornekte sısteme bağlanacak olan generetor vs. ona ayak uydurur.
4:paralele gırecek iki hartın faz acıları eşit olmalı.
örnek: bizim işletme kedaşdan 6300 v ile beslenıyor işletmedekı generetorumuzun cıkış gerilimide 6300v senkronizasyon cihazı 6000\100v gerılım tafosundan deger alıyor.iki hattın 100 v arasındakı sartları konturol ederek generetor kesıcısını kapattırıyor ve paralale gecmış oluyoruz.bu 4 şart olusmazsa reosta ile gerılımı ayarlıyoruz ,turbıne yuk alarak veya yuk atarak turbın devrını ayarlıyoruz turbın devrı frekansa etkı edıyor ayarlamazsak paralele gıremeyız
 

Forum istatistikleri

Konular
129,708
Mesajlar
929,122
Kullanıcılar
452,410
Son üye
theser

Yeni konular

Geri
Üst