Tablaya parçayı bağlama

Küçük bir uyarı yapayım. Eğer karbon fiber keseceksen malzemeyi ıslatmanı tavsiye ederim. Karbon kesilince çıkan toz çok ince (mikronlarla ifade ediliyor). Bu yüzden hiç bir süpürge makinesi veya filtre kullanan hiç bir toz emici diyelim, bu partikülleri filtreleyemiyor. Havaya karışıyor ve solunduğunda ise ciğere yapışıyor ve atılamıyor.

Ben malzemeyi ıslatmadım ama sulu süpürge makinesi ile kesicinin dibinden çıkan tozları çektim. Yine de kokusunu aldım.

Yani dikkatli olmakta fayda var.
 
Çiçek gibi yüzey olan, önce planyalanmış, sonra sistrelenmiş, sonra da zımparalanmış ahşabı taranmış dümdüz mdf üzerine çift taraflı bantla yapıştırabilirsiniz. Ama ülkemizde daha ucuza aldığımız silnmemiş bir keresteyi clampla dahi düzgün bağlayamazsınız. Bağlasanızda ağaç yamuk olacağında nbir tarafın altına kıymıklar vs sıkıştırmak gerekecektir.

İlk denemerimde yaşamıştım bunları. Haliyle ahşap yamuk 2-3 mm. Üstten sıkmalı clampları 2 taraftan taktım. Ee yamukluk dolayısıyla ahşabın diğer köşesi yükseldi ve altı boş kaldı. Boş kalan yere parçalar sıkıştırıp tarasan, ters çevirip aynen tekrar taraman gerekecek. Ve her iki taraftan fazlaca fire vermiş olacaksın. Onun için orta kara bir dengeyi yakalayıp clampları sıkmaya çalışıyorsun. Bu seferde koca kütük fazla sıkılmadan bağlanmış oluyor. Sertte bir ağaç zorlanınca o yüksek clamplar esniyor ve çıkıyor. Fazla sıksan çok fire veriyorsun 2 yüzeyden taramada.

Zaten çift taraflıyla yapıştırma mümkün değil yamukluktan dolayı.

Yandan sıkıştırsan 4 köşe olabilir. Fakat CNC'de öyle bir alan yok. İllaki kanallar kütüğüne her zaman uymuyor.

Vel hasıl sırf bunun için şu promatik macerasına kalkıştım. Fenada olmadı. Normal mengenede alınabilirdi. Fakat. 3.500 TL filan tutuyordu. Ben 600-700-800 liraya hem kompressör sahbi oldum hemde 3sn'de sök-taklı clamp sahibi...

Bunları yeni başlayacaklara hesap defterine bu maliyetide eklesin diye aktarıyorum. İllaki kompresör gerekiyor. Ben hiç hesap etmemiştim bunları..
 
Gözlükçülerin (eskiden şu an fabriasyon vantuzlu lastik parça kullanıyorlar) ve elmas taşlamada balmumu kullandıklarını duymuştum, ama özel veya karışımlı bir şey midir bilemem bu mesleklerde tanıdığı olan varsa sorup burada yazarsa herkese faydalı olur.
 
Bu masamızın demircideki hali. Üstteki deliklerden biri ileride görüldüğü gibi. Makinayı sunya üzerine yerleştirip markalama almıştım delikler için. Ama yine de tam tutturamadık delikleri. Antipas sürdü. bir de eve kadar bıraktı hem masayı hem de beni demirci..

Full_Size_Render_1-1.jpg
 
Makinayı daha önceden ytongla ayırdığım bölmeye yerleştirdim. İki köşe duvar büyük taşlardam 1'er metre kalınlığında örülmüş duvar. Arkası Toprak. Ön tarafına bodrum eski bir pimapen buldum. 5 cm küçülterek çerçevesini sığdırdım. Yan tarafına sağlam olsun diye 10x10 kalas attım. Kapının ara bölmesi yani camı çok yüksekte kalıyor. Makina sandalyede otururken gözükmüyor. Aklıma bir fikir geldi. Alltaki plastik kesip ara kaideyi kaydırdım. Üst tarafın da yeni bir kaide pimapen parça kestim. Alttaki pimapen panelleriden kestiğim parçalarıda üste taktım.

Full_Size_Render_1.jpg
 
Şu şekilde bölme içerisinde duruyor. Sol tarafta üstte bir pimaş var. Orası dust collector bağlı. Spindle kafasına bağlamasamda süpürmek için kullanıyorum. Pnomatik valfleri cırt ile bağladım.

Full_Size_Render_1.jpg
 
Kapının camını aşağıya alarak CNC tablası ile aynı hizaya getirmiş oldum. sağ taraftali boşluğa köpük bulaştırmak yerine oturduğum bir sünger minderi parçalayıp yerleştirdim. Üzerine duvar şeklinde forex kesip silikonla yapıştırdım.

Kapı sola açılıyordu. Kiliy ve menteşeleri söktüm. Diğer tarafa taşıdım. Fakat menteşeli olan tarafta içerisinde demir bulunuyormuş. Kesmekle uğraşmadım. 2 tane evde hırsız girmesin diye alınan mandal vardı. Onları bağladım. Boşluk oldu tam kakapanmadı. Altlarına 1.5mm plastikleri radiuslayıp japonla yapıştırdım.

Full_Size_Render_2.jpg
 
Makinayı bölmeye yerleştirmeden önce mazot ile eski gresleri vs temizleyelim dedik. Kompresör sesi fena.. CNC'yi Masaya bağladığım yeri görebilirsiniz videoda..

 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,846
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Geri
Üst