2. el olarak alabileceğiniz 30-40 liralık bir Elektrik süpürgesinde birkaç ufak değişiklikle işinizi görecek bir mekanizma yapabilirsiniz diye düşünüyorum ev tipi ufak bir cnc tezgahınız varsa.
Draw bardaki havayı çekecek motor gücü için bir hesaplama var mı?Birde bu talaş ve tozu toplayacak olan borunun çapı ve uzunluğu ile ilgili hesaplama ?
Draw bardaki havayı çekecek motor gücü için bir hesaplama var mı?Birde bu talaş ve tozu toplayacak olan borunun çapı ve uzunluğu ile ilgili hesaplama ?
17.05.2013 20:36 tarihli mesajda bahsedilen birikme sorunu (her ne kadar yeterli bilgi ve inceleme olmasa da) hava hareketinden kaynaklanıyor olabilir. Alt kısım toz vb çıkışı açıksa buradan da siteme giren hava bu kısma geçişi engelliyor olabilir.(Aynı zamanda sistem performansnı da azaltmış olur.) Diğer taraftan alt kısım kapalı da olsa havanın emildiği orta kısımdan aşşağı inen borunun sebep olduğu hava akış yolu da bu kısıma geçişi engelleyebilir.
Sistem tasarımında birçok etken vardır. Bu tip emme sistemlerinde çöp vb maddeler toplanırken (hava ile çekilirken) bu halde hava hızının yüksek olması (çapın azalması aynı debide hava hızını arttırır), toplama haznesinde ise çöp vb maddelerin havadan ayrılıp toplama kısmına, havanın da bu kısım dışına atılarak ayılması için hava hızının azaltılması(akış çapının arttırılması) bir yoldur. (Tozun düşen hava hızı nedeniyle havada tutunamayıp düşmesi yanında, su püskürtme gibi işlemlerle de düşürülmesi incelenebilir.) Toplama/çekme etkinliğini hava hızı ve çekilden maddelerin ortalama kesit/direnç alanı etkilemektedir. Katsayılar ile de kombine edilmesi gereken formüllderde bazen katsayı tespiti için deney yapmak gerekebilir. Bunun yerine hazır bir sistem kısmi ve ya komple taklit edilebilir. Diğer taraftan çekilen maddelerin hava püskürtülmesi ile çekilmesinden bahsedilmiş. Bu ve benzeri mekanik yöntemler de sisteme dahil edilebilir. Yine tozun oluştuğu yerde oluştuğu anda çekilmesi, gerek toz oluşurken(kesme vb) hazırda bir hava akımının bulunuyor olması, gerek toz oluşturan işlemin tozu bir yöne atması gerekse toz vb maddenin durağan değil hareketli halde olması avantajları kullanılarak uygun özellikte bir sistem ile toplanması düşünülebilir.
Başarılar dileriz.