Tali panolara çekilen topraklama hattı

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,804
Puanları
281
ayrı toprak hattı.jpg


Şekil-1, Ayrı Ayrı Topraklama hattı çekilmesi

Şekil-1'de görüldüğü üzere UPS tali panosu ve kat tali panosu yan yana durumda. Besleme kablosu olarak 5x6 ve 5x10 olarak kablo çekilmiş. Yani yan yana olan 2 adet tali panoya 2 topraklama hattı geliyor. 1. sorum şu;
Yan yana olan bu tali panolara aşağıda şekil-2'deki gibi tek topraklama hattı çekilip her iki panonun bu toprak hattını ortak kullanmasını sınırlayan her hangi bir yönetmelikte/standartta bir madde var mı?

tek topraklama ayrı ayrı.jpg

Şekil-2, Yan yana tali panoya ortak topraklama hattının çekilmesi

Bir diğer sorum ise şu: bu şemada kat tali panolarına ayrı ayrı topraklama hattı çekmek yerine aşağıda şekil-3'deki gibi ortak tek bir topraklama hattı çekmeyi sınırlayan herhangi bir yönetmelikte/standartta bir madde var mı?

birleşik topraklama.jpg
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bilakis yönetmelikte "birbirine 1 metreden yakın olan tüm metal gövdeler bir topraklama iletkeni vasıtasıyla birleştirilmelidir." der.
 
Tebrikler, önemli bir konuya temasınız için. Kamu ihalesi projelerinde sık rastlanan abukluklardan biridir. Aynı sac gövdeye iki PE anlamsızdır. Küçük kesitli olan iptal edilebilir. Aynı gövdede olmasa bile güvenilir şöntleme çözümleri ile ekonomiklik sağlanabilir.

16 mm2 'den büyük kesitlerde hesap kolaylığı için verilmiş bulunan asıl kesitin yarısı PE uygulaması aslen TT sistemi için değildir. Kaşıkçı hocanın da önerdiği gibi: TT sistemde, işletme topraklamasının etki alanından uzak kısa devreler için 25 mm2 (cu) üzerinde PE kesitlerine çıkılması da anlamsızdır.​
 

Forum istatistikleri

Konular
128,916
Mesajlar
921,658
Kullanıcılar
451,082
Son üye
cccggg111

Yeni konular

Geri
Üst