sadikdurak
Üye
Arkadaşlar herkese hayırlı geceler. Elimde bir adet şarj adaptörü var. Bunun üzerinde yazan değerlere göre 24v 330ma güç vermesi gerekiyor. Sorunum şu ki ben multimetre ile ölçtüğümde çıkış değeri olarak 36 volt DC ölçüyorum. cihazın içini açtım ve devre şemasını bakarak çizdim resmini buraya ekliyorum.
Çizim üzerindeki noktalı yerler devredeki elemanların temas birleşim yerleri. Nokta olmayan yerlerdeki kesişen çizgiler çizim nedeniyle üst üste gelmiştir temas yoktur. Buna göre konuşacak olursak, bu devredeki trafoya 230 volt AC giriyor 27 v Ac çıkıyor devredeki 4 adet IN4007 diyot ve bir adet 35v 4700uF kapasitör kullanılarak yapılan doğrultma işleminden sonra DC çıkış voltajı 36v civarında. Oysa adabtörün kendi etiketindeki Out değerleri 24v 330ma. banada tam olarak 24v lazım. Şimdi burada bazı arkadaşlar yük altında çekilen akım arttıkça voltaj düşer diyecetir. Fakat bana bu devrenin nihai halinde güç altına girmeden 23-24v dc lazım. Bu devre üzerindeki diyotlarda veya kapasitörde nasıl bir değişiklik yaparsam 24v elde ederim. Bu arada arkadaşlar profesyonel elektronikçi değilim aslında amatör bile sayılmaz, hobi amaçlı uğraşıyorum merak işte. Teknik terimlere çok cahil değilim ama çok fazla aşinada değilim. Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.