bir mesela tan delta ölçü aletinin şöyle kullanıldığı aklımda kalmış.
mesela oncelıklı elektrotlar arasında yokken ki kapasıte değeri alınır . mesela bu 20 çıktı
sonrada malzeme varken ki kapasıte değeri okunuyor . 46 olsun .
bu bize 46 / 20 = 2.31 çıktı .. bu malzemenın tan deltasını mı veriyor . peki bu dielektrik sabıtı ne oluyor ...
ben rapor tuttugum kağıtta aynı gibi yazmışım ama mantığıma yatmadı dıelektrık(permıty)=tanjantdelta(dağılma faktoru) ????
peki 2.31 gibi bir değer çıkmiş olsa tan delta .. bu yalıtkanlık olarak pek uygun degıl sanırım .. çunku 15 dereceden küçük olmalı demişsiniz. delta =67 derece gibi bir değer oluyor ... böyle diyebilir miyiz?
ayrıca bu tan delta dağılma faktoru mü oluyor öbür adı ?_ ve dielektrik sabitiyle alakası nedir ?
önceki verdiğiniz bilgiler için çok sağolun yararlı oldu ...
piyasadaki cihazlar cos fi ölçümü yapar. çünkü bu daha kolaydır. ölçüm yapan cihazda verdiğiniz gerilim sabittir bir güç trafosu için. yani 10 kV uyguladınız diyelim. cihaz 10 kV u uyguladığında mA seviyesinde bir akım ölçecek, kaçak akımdır bu. ayrıca güç ölçümü de yapıyor. size düşen P=U x I x cos fi denkleminden cos fi yi yüzde olarak hesaplamak ki yeni dijital cihazlarda cos fi yi de kendisi hesaplıyor size sadece kolu çevirerek gerilimi veriyorsunuz.
sizin ölçtüğünüz kapasite değeri Farad cinsindendir. bundan tanjantı çıkaramazsınız direk olarak. dediğiniz gibi dielektrik katsayıları devreye girer de merak ettim cihazlar yeni mi yoksa eski mi. çünkü piyasadaki cihazlar cos fi üzerinden hesap yapıyor.
size tavsiyem trafo testleri diye internette arattırın veya best trafonun internet sitesinde test prosedürleri ile ilgili bir döküman var türkçe ve ingilizce olarak. o dökümanın sonlarına doğru bu test anlatılıyor. onu bir gözden geçirin sonra aklınıza yine takılan bir şeyler olursa cevap vermeye çalışalım.
meger yani ismini megger firmasından alıyor. izolasyon direnci ölçümünde kullanılır. mesala aralarında izolasyon bulunan 2 iletken cismin birine + diğerine - yani DC gerilim verilerek ölçülür. bu konuda daha detaylı bilgi için forum sayfalarını aratabilirsiniz. meger ile ilgili çok fazla kaynak ve anlatım mevcut forum sayfalarımızda. trafolardaki uyuglamasına gelince.
mesela yüksek gerilim ile alçak gerilim arasındaki izolasyonu kontrol edeceksiniz. YG tarafına + ucu bağladınız AG tarafına ise - ucu. GND ucunuda kazana bağlayın ama kazan da topraklı olsun. 5 kV uygularsınız. 1 dakika içinde 4 ölçüm yani 15, 30, 45 ve 60. saniyelerdeki değerleri kaydedersiniz. trafonun izolasyonunda herhangi bir problem yok ise kaydettiğiniz değerler süre ile artan bir eğilim göstermelidir. ve genelde de Giga ohm seviyelerindedir. mesela 15. saniyede 8 Gohm okudunuz 30. saniyede ise 6Gohm okudunuz o zaman trafonun izolasyonunda bir problem var diyebilirsiniz.
yine bu testin trafolarda detaylı anlatımı için yukarda bahsettiğim kaynağı gözden geçirebilirsiniz.