Tasarruflu Ampullerin Dimmerlenmesi

volkans

Üye
Katılım
10 Kas 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
Tasarruflu ampulleri dimmerlemek mümkün mü?Böyle bir şey yapılabilir mi?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
volkans byle birsey olması mümkün degil kardesim akkor flemanlı lambalar gibi aynı reaksiyonu vermezler.....

baska bilen varsa açiklasin,bırde çok eleştri alıyorum bu aralar baskaları gibi teknik konuşmayacagım...
msj gitti ilgili yerlere..sana syledim kesin olarak dimmrle anahtarlama yapamazsın okadar. :)
 
Bu işin yapıldığını duymuştum hatta youtube sitesinde görsel olarak bunu gösteriyorlar.Ama nasıl yapıldığını belirtmiyorlar.Ben de laboratuvar ortamında bir kaç deneme yaptım.Ama net bir sonuç alamadım.Galiba çok yüksek frekans aralıklarında bu işlem gerçekleşecek gibi geliyor bana.Sadece gerilimi düşürerek bu işlemden sonuç alınamıyor.
 
floresan ampullerde 70 yıllarda sıemensin bir uygulamasını görmüştüm ilkönce ateşlenen ampul en yüksekde yakılıyor ,daha sonra triyak benzeri bir materyalle kısılıyor tabiiki belli bir oranda
 
İçinde kendi elektronik devresi olan E27 duylu ampulleri ayarlamak mümkün değil.
fluoresan ampullerin ışığı ayarlanabiliyor.iki pinli küçük fluoresan tüplerin ışığı ayarlanamıyor.
4 pinli olanlar ise ayarlanabiliyor.
(philips kataloğu)
 
elek arkadaşımın açıklamasına ilave olarak ;tüm fluoresant ampuller ( T5-T8 ),TC-DEL,TEL,TC-L,TC-L/F ,
TC-TEL tipi tasarruflü ampullerin tamamı, A1 tipi elektronik balastla ( dim edilebilir ) dimlenebilir.Hatta,
DALI&PUSH uygulaması ile uzaktan bilgisayar yardımı ile ışık ayar kumandası yapılabilir.Tridonik,Osram,
Vossloh-Schwabe,Huco dokümanlarında bu uygulamaları görebilirsiniz.Eğer böyle uygulama sağlıklı ola-
rak takip edilebilir ise,% 50 ye yakın enerji tasarrufu sağlanabilir.
 
Benim çözmek istediğim konu dimmerlenebilen ampullerin dimmerlenmesi değil...
Piyasada bulunan her çeşit gazlı ampullerin dimmerlenmesidir.Osram marka bazı ürünler bunu kendisi gerçekleştirebiliyor.Fakat bu armatürler diğerlerine oranla 17 Euro daha pahalı.Ben bu fiyat farkını ödemeden kendim bir yöntemle aynı işi yapmak istiyorum.
 
Piyasada ,aşağıda verdiğm ampuller dimlenebilmektedir.
T2,T5,T8,TC-L,TC-DEL,TC-TEL,TC-SEL,TC-F,TC-DD,Osram Duluks D/E,Osram Duluks S/E
Bu işte kullanılan balastlar,yüksek frekansta çalıştıkları ( yanılmıyorsam 40 khz den büyük ) için,özel
üretilen malzemelerdir,pahalı olmaları normaldir.Yerli üretilenlerde var,isterseniz birde onların fiyatına
bakın.Üretme fikri,sizin çabanıza kalmış.Yazdığım tiplerin dışındaki gazlı ampuller için balast olmaması
taleple ilgili olsa gerektir.
 
Aşağıdaki bilgiler belki işinize yarayabilir genel bilgi amaçlı yazının en sonunda da sizin sorularınıza birkaç cevap niteliğinde bilgilerde vardır.

Neden Enerjİ Tasarruflu Ampuller
Deşaıj esasına göre çalışan ampuller grubuna giren bu ampullerin kullandıkları enerji günlük kullanımda olan enkandasen ampullere göre yaklaşık % 80 oranında daha azdır. Bu nedenle enerji tasarruflu ampul olarak alınırlar. Enkandasen ampuller içlerinde bulunan tungsten malzemeyi akkor hale getirerek bu malzemenin ışık yaymasını sağlarlar, bu arada harcanan enerjinin % 95 “ini ısı enerjisi olarak ortama bırakırlar. Başka bir deyişle harcanılan enerjinin sadece % i ışık enerjisine dönüşür. Enerji tasarruflu ampullerde sadece elektromanyetik tepkimenin ili başlaması için gerekli enerji kullanılır. Bu da diğer ampullerin kullandığı enerjinin yaklaşık % 20 si kadardır.

PI3T Aksam
Günümüzde piyasada satılan bir çok enerji tasarruflu ampulde bu özellik vardır, ancak: Bu ampullerin bir çoğunun plastik aksamı ısıya dayanıklı malzemeden yapılmadığı için bir kaç aylık kullanımdan sonra plastik aksamda çürümeler oluşarak enerji taşıyan bölümlerin ortaya çıkmasına neden olur ki bu son derece tehlikeli bir durum arzeder. Bu nedenle alınacak ampulün plastik aksamının PBT malzemesinden yapılması gerekmektedir.

Lümen Değeri
Bir ampulun etrafa yaydığı toplam ışık miktarına ışık akısı denir. Bu akı lümen birimi ile belirtilir. iyi ve kaliteli bir ampulde bu değer en az 50 lümen / wat değerinde olmalıdır. Bu değerin altındaki ampuller yetersiz ışık seviyeleri ile iyi bir aydınlatma sağlayamazlar.

RA Endeksİ Veya Işık Geri verimliliği
Ayrıca ampullerin ışık geriverimliliğinin en az % 80 ve yukarısının olmasına dikkat edilmelidir. Işık geriverimliliği bir ampulün yaydığı ışığın gerçek rengin % kaçını yansıttığı anlamına gelir ki bu oran en az %80 olmalıdır. Piyasada satılan ürünlerin tüp kısımlarında kalitesiz ve fosfor malzemesi kullanıldığından dolayı lambaların ışık geriverimliliği ve gerçek güçleri çok düşük değerlerde olabilmektedir.

Işık rengi
Enerji tasarruflu ampullerde ışık renkleri sıcak ışık (2700 K), gün ışığı(4000 K) ve soğuk gün ışığı(6500 K) şeklinde olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus iki aynı renkli lambanın aralarında renk farkının olmamasıdır. Türk Standartları Enstitüsü sadece % 5 lik sapmaya müsade etmektedir.

Sıcak ateşleme
Ampuller çalışmaya başladıktan çok kısa bir süre sonra ampul flamanları çok yüksek bir sıcaklık derecesine ulaşırlar. Bu durum flamanların her açma kapamada Soğuktan çok yüksek sıcaklığa (800 c) geçişlerinde yıpranmasına sebep olur ki, bu da ampul ömrünü kısaltan bir etkidir . Bunu önlemenin yolu ampullerin sıcak ateşlemeli olmasının sağlanmasıdır. Ampul balastlarında kullanılan bir malzeme sayesinde ışınıa başlamadan lamba flamanlarından bir miktar akım geçirilir.Bu geçen akım lamba flamanlarınm ısınmasına sebep olur ki bu durum lamba flamanlarının yıpranmasını en düşük seviyeye çeker. Bu nedenle seçilecek ampullerin sıcak ateşlemeli olmasına dikkat edilmelidir, Sıcak ateşleme ampul ömrünü yaklaşık % 20 uzatır.

Enerjİ tassarruflu ampullere aİt kullanma ve genel uyarılar
Aşağıda belirtilen diğer kontrol ve kumanda cihazları ile beraber kullanılmaya uygun değildir.

• Dimmer
• Fotosel Röle
• Acil Aydınlatma/Yönlendirme Armatürleri
• Elektronik Zaman Rölesi
• uygun gerilim değeri 220V olup, -10C - +40C sıcaklıklar arası çalışır. Ampulün beyan edilen gerilim aralığı dışında kullanılması (220V AC -/+ %10 ve 50 Hz’dir). Durumunda ampul ömrü beyan edilenden kısa olacaktır.
• iç mekan aydınlatması için tasarlanmış olup, bina dışı uygulamalarda uygun armatür ile kullanılmalıdır. Ampul çalışma ortamının sudan aşırı toz ve nemden izole olmasına dikkat edilmelidir.
• Ampul değişimi mutlak suretle enerji kesildikten sonra yapılmalıdır.
• Çalışması sırasında Radyo, Telsiz Telefon, Uzaktan Kumanda edilebilen Cihazlar (televizyon, müzik seti gibi.) ve benzerleri üzerinde parazit etkisi yaratabileceğinden bu tür cihazlara uygun mesafede teçhiz edilmelidir.



NOT : Alıntıdır. Emeğe Saygı
 
Sayın yönetici ve diğer üye arkadaşlar ; verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Ben hala bu iş üstünde duracağım,eğer becerebilirsem burdan yayınlarım...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,874
Mesajlar
921,199
Kullanıcılar
450,997
Son üye
Elektrikçininbiri

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst