tca 785 İle sıfır geçiş

hesap19

Üye
Katılım
13 Ocak 2015
Mesajlar
94
Puanları
1
Yaş
28
TCA785-circuits.jpg Adsız.png
TCA785-circuits.jpg
Adsız.png
TCA785-circuits.jpg
Resimdeki devre tca 785 datasheet' de mevcut ama devreyi çalıştıramadım.Sıfır geçiş sağlıyormuş.Devreyi baskı devre haline getirdim enerji verdiğime transıstorler patladı.Sonra izalasyon trafoları ve tristörler.Beslemesinda sıkıntı yaşadım +15 volt ve -15 volt girişleri bardı ben sadece +12 volt verdim devreye trafolarıda izalasyın trafosu olarak biliyorum.Birde simetrik besleme diye bir olay varmış.Devrenin simetrik beslenmediğini duydum simetrik beslemeninde ne olduğunu da bilmiyorumBenim devremin ısıs ve ares doyasıda var.Aslında devre hakkında pek bi bilgim yok bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.Kendi tasarımımda bu tristöler için 100 amperlik tristör paketi kullandım.Devrenin beslemeside bu şekilde trafolarıda izalasyon trafosu kullamdım.
 
Son düzenleme:
yük çok büyük olduğundan 2 adet scr triyak gibi bağlanmış. devrede simetrik besleme var +15 ve -15 olarak.
trafolar galvanic izolasyon trafoları. pin9 daki direnç pot ise rampanın zaman sabitesini ayarlmak için.
10k lık pot ise yükün total gücünü ayarlmak için.
entegrenin pdf ini inceledim ve yukarıdaki devreyide inceledim devre doğru tasarlanmış. faz kontrol Siemens.
 
Bu olmasa da, TCA785 in datasheetindeki yarı kontrollü yada tam kontrollü olabilir onlardan birini yapmıştım ve çok güzel çalışmıştı. Datasheetinde yer alan devreler doğrudur diyebilirim.

Ordaki trafolar hem izolasyon sağlar hem de tristörleri sürmek için kullanılır. Proteus da, TCA785 ile yapılan simülasyonlar doğru sonuçlar vermektedir. Tavsiyem hem +15V hem de -15V vererek birde +12V vererek simülasyon yapıp sonuçları karşılaştırmanızdır.
 
besleme..jpg
Besleme için kullanmam gereken güç kaynağı tasarımı bu şekilde.Simetrik besleme yok diye biliyodum.Gerçi simetrik beslemeninde ne olduğunu bilmiyorum.Devreye hem +15 volt hemde - 15 volt vermemiz gerekiyor herhaldeBunun için besleme devresinn + 15 volt çıkışını +15 volta - 15 volt çıkışını - 15 volta bağlayıp peki devreye şase bağlama gerek var mı? Eğer yoksa bana göre (+15)-(-15) formülünden devreye 30 volt girer diye düşünüyorum.Eğer öyleyse bir entegre için 30 volt fazla olmaz mı?
 
entegrenin gnd ucu şaseye yani 0 a bağlı. yani entegreye 15v giriyor. 0 ın şasenin bağlanması gerekiyor
 
Kataloğunda trafosuz 15v beslemeli şema var onu yap ;).
 
Sn. by lent benim için 0 geçiş sağlayacak devre lazım kompanzasyon sistemi için.Bir ay öncesine kadar meslek lisesi öğrencisiydim.Bu konu hakkında hiç bir şey bilmiyorum.Devreyi kendi çabamla yaptım ve izalasyon trafoları transistörler sırayla patladı.
Cevap hazan herkesten ALLAH RAZI OLSUN .
 
Son düzenleme:
Sn. MAİN_LOOP Peki simetrik besleme nedir bu devrede nasıl uygularım?
 
Son düzenleme:
Sn. by lent benim için 0 geçiş sağlayacak devre lazım kompanzasyon sistemi için.Bir ay öncesine kadar meslek lisesi öğrencisiydim.Bu konu hakkında hiç bir şey bilmiyorum.Devreyi kendi çabamla yaptım ve izalasyon trafoları transistörler sırayla patladı.
Cevap hazan herkesten ALLAH RAZI OLSUN .
Ac nin 0 noktasındak geçiş özelliğini devre yapıyor yani aynı devreyi kullanacaksın, parçalar aynı kataloğu mutlaka incele yine de elektroniği orta-iyi bilen bir arkadaşınla temasa geç hatta beraber yapın, simetrik besleme 4. mesajda verdiğin şema oluyor bir şase ve eşit güçte 2 gerilim çıkışı olur +12 -12vdc gibi.
 
Besleme trafosunun orta ucunu şaseyemi bağlıcam.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,844
Mesajlar
930,717
Kullanıcılar
452,697
Son üye
ozgurmaker

Yeni konular

Geri
Üst