_Glorious_ Hocam, merak etme
ABB,
Siemens bile devletin yanında hikaye, çoğu mühendisi satış alanında çalıştırıyor, ar gede olanlar ise avrupadan gelenleri Türkçeleştiriyor. Dış ilişkiler Bakanlığında bir baş uzman olmak burdaki şirketlerde mühendis olmaktan bin kat iyidir. Maaşlarda öyle sanıldığı gibi yüksek değil. Biz toplum olarak niye hep parayla kıyaslama yapıyoruz, çünkü tek kıstasımız para. Özelde mühendislerin ne durumda olduğu çok açık belli iken, mühendislerin kaç parayla çalıştığını abartmalar da dahil yorumluyoruz da, mühendislerin bir çoğunun cumartesi akşamına kadar çalıştığı, yetmedi pazar günüde çalıştıkları, sigortaların asgari ücretten yattığını, işsizlik ve mobbingden niye bahsedilmiyor acaba? Özel sektördeki mühendis maaşlarını bilenler bunları bilmiyor mu? Ölümlü hayatta bu kadar yıpranmaya gerek var mı? Daha önce örnekle anlatmıştım, eğer sen kamuda memur olarak çalışıyorsan, evin kira, eşin çalışmıyor vede 3 çocuk yapıyorsan,kusura bakma sorun memur maaşında değil sorun sendedir. Ama eşinde çalışsaydı olay çok farklı olurdu. Düşünelim, kamuda mühendissin, evlendin eşinde kamuda mühendis, 6-7 bin lira cepte, her ay düzenli olarak bu para eve giriyor. Yada sen mühendissin eşin çalışmıyor, sen 7 bin lira kazandın sayalım (evet süper bir adamsın farzedelim). Hangi aile daha karlı acaba? Memur çift iki maaş, iki ayrı güvence, iki ayrı emeklilik,iki ayrı kıdem tazminattı ve kendilerine ayırabilecekleri bol zaman (beraber tatil programları). Diğer çift ise, adam bütün zamanını iş stresine harcıyor, kendine ayıracak vakitte sıkıntı var. Hangisi mantıklı? Şantiyede çalışan eşinin çalışmasını istemeyen arkadaşıma bu durumu anlatamadım. Onu geçtim kamuda uzmansınız eşinizde uzman al sana 9-10 bin lira arası maaş, her ay takır takır hesabınıza yatıyor. Bunun farkında mısınız, özeldeki mühendis maaşlarından haberdar olanlar? Ya onuda geçtim en basiti atanamadı diye intihar eden öğretmenler var bu ülkede, siz mühendis olarak kamuya girdiğinizde bir öğretmenden çok daha iyi maaş alacaksınız. Bu seçim mi hatalı? Tavsiyem özellikle şantiyede veya taahhüt firmasında çalışan mühendislere, tahmin ediyorum yaptığınız işten memnun değilsiniz o zaman kpss yi göze alın ve girin. Orda harcadığınız vakte yazık. Gelin düzeninizi kurun.