tedaş branşman hattı

ramoli35

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar ben tedaş a ait elektrik direğinden evimin ana panosuna 4x6 nym kablo çekiyorum.ama bu kablo beyaz.tedaş ın bu konu ile ilgili bi yönetmeliği varmı.yani bu kablo siyah nyy olması gerekiyo gibisinden.veya bu konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Arkadaşım bu hat havai hatmı, yoksa yeraltımı çekiyorsun? Eğer havai hat çekiyorsan NYY olmalı. Yeraltı çekiyorsan çelik zırhlı olmalı.
 
Tedas dıregınden bransman almak ıcın alpek kablo kullanmak gerekıyor.Tedas yonetmelıgınde var.Gerlınlık ıcın ıcerısınde gerdırme telı bulunmaktadır ve daha guvenlıdır.Ayrıca Al-Cu baglantı klemensı kullanmak gerekır
 
Tedaş'a ait A.G havai hattan dam direğine olan beslemelerde nym kablo kullanılabilir. Bu konuya ilişkin iç tesisat ve kuvvetli akım yönetmeliği bakır iletken olarak minimum kesit 6mm2  aluminyum iletkende 10mm2 kesit olmalı der. Gergi teli üzerinden termoplastik kılıflı iletken ibaresi vardır. Yeraltından yapılan betonarme Bina beslemelerinde ise besleme panosu bina giriş şalteri yada kofresi arasında NYY kablo, mekanik baskıya maruz durumlarda yol geçişi v.s boru içersinden yada NYFGby - NYRY çelik zırhlı kablolar kullanılır. 
 
erenakc ' Alıntı:
Tedas dıregınden bransman almak ıcın alpek kablo kullanmak gerekıyor.Tedas yonetmelıgınde var.Gerlınlık ıcın ıcerısınde gerdırme telı bulunmaktadır ve daha guvenlıdır.Ayrıca Al-Cu baglantı klemensı kullanmak gerekır
erenakc haklısın. İstanbul için geçerli olan alpek kablodur. Fakat Anadolunun birçok yerinde direkten dam direğine ya da binanın cephesine çelik halat gerdirip, nyy kabloyu çelik halata bağlayarak çekiyorlar. ramoli35 alpek kablodan bahsetmediği için anadoluda bir yer diye düşündüm.
 
Sevgili arkadaşlarım erenakc ve şef A.G havai iletkeni çeliközlüalumiyum iletkendir. Havai hat aluminyum burdan dam direğine çekilen kabloda bakır özlüdür genel uygulama gergi teli üzerinden NYM kablo. Havai hatta bakır iletken bu yüzden Al-cu klemense bağlanır.
 
romali kardes tedaşta yeni bir abone icin abonenin kurulu gücüne göre kablo kesiti yaptırılıyo. kablonun beyaz veya siyah olması gibi bir şart yok sadce yeraltı veya havai hatsa ona göre kablo seçimi yapılmalıdır.vede abonenin direge bağlanmasında eğer Şebeke aliminyumsa al-cu klemens kullanmak gerekiyo çünkü aliminyum ve bakır birbirine cok zıt iletken tabi buda zaman gectikçe direkteki bağlantının oksitlenmesi gibi arıza meydana getirir bunun sonucunda da abonede voltaj düşümü,fazın birinin direkten gelmemesi,direkte cızırdama gibi arızalar meydana getirir.bunun için al-cu klemens kullanmak biraz daha uzun ömürlü olur.
 
çelik özlü alüminyum iletken ifadesi kullanılırsa yanlış anlaşılıp YG iletkeni diye düşünülebilir, AG iletkenleri alüminyum iletken olarak tabir edilir.
 
Anadoluda bir çok Tedaş,NYY Kablo(siyah)istiyor. NYM kabloyu(beyaz) kabul etmiyor.Bu tip uygulamalar Tedaşın yetkililerinin keyfiyetine kalıyor biraz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,879
Mesajlar
921,256
Kullanıcılar
451,013
Son üye
y0021200

Yeni konular

Geri
Üst