Ahsap bir bahçe evim var, daha aktif kullanacağız artık. Bulasik makinesi ve buzdolabi koyacağiz, bir de
Mikrodalga olacak. Üçü için ayrı boru çekebilirim ama her bir delik ahşabı zayıflatır malum. Sorma sebebim bu, tek boru ama üçü için ayrı hat ve sigorta yapabilir miyim, yoksa mutlaka bu kablolar ayrı borulardan mı geçmeli?
Yönetmelikte bir borudan tek linye kabloları geçer yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Size tek bir 2,5luk kablo fazlasıyla yetecek, ayrı linyeler çekmenize hiç gerek yok. Tek borudan ayrı linyeler çekilir mi, boru yeterince genişse çekerseniz çekilir. Ne zararı olur onu kestiremiyorum ama yönetmelik çekme diyor. Bence standarda bağlamış bu durumu, tabi bu standartlara rağmen ustaların neler yaptığını görüyoruz, bağlamasa ne olacaktı bilemiyorum.
Aslında bazı noktalarda ustalara da hak veriyorum çünkü fırın, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi bunlara ektradan müstakil bir linye çekilmese dahi tesisat yeterli gelebiliyor. Neden peki? çünkü bütün cihazlar aynı anda kullanılmıyor, kullanılsa bile etiketinde yazan değerleri sürekli olacak çekmiyorlar. Aşağıda bir hesaplama yapalım.
Bulaşık makinesi 2 saatte 2 kw tüketir, 1 saatte 1 kw tüketim yapmış olur. Bunu da 1 saatte 4-4,5 amper sürekli akım olarak düşünebilirsiniz.
Buzdolabı saatte 1 amper tüketiyor diyelim. Sürekli olarak çekmiyor, 10 dakika çalışıyorsa 10 dakika duruyor, buda saatte 0,5 amper yapar.
Microdalganın saatte 1 kw tüketimi olsun, maksimum kulllanımda buz çözme işlemi yarım saat sürüyor. Buda saatte 2-3 amper sürekli akım yapar.
Toplamda bütün cihazları aynı anda ve maksimum seviyede kullansanız bile saatte 8A (4,5a+0,5a+3a) amper civarı bir akım çekebiliyorsunuz. 16 amperlik bir sigorta sürekli şekilde 18A (16a**1,13) çekildiğinde 1 saat boyunca açma yapmaz. Bu sigortanın kısa sürede açması için de neredeyse anlık 2 katı kadar akım çekmeniz gerekiyor (test edilmiştir). Yani bir bu kadar daha cihazı çalıştırabilirsiniz.
Anlık olarak hesaplarsak ne olur. BLMK 10A + BZD 1A + MCRD 5A, toplamda 16 amper yapar ama bizim neredeyse 2 katı akım çekmemiz lazım ki sigorta kısa sürede açma yapsın.
Kendi evimden örnek vereyim. Ankastre Elkt. Ocak, Bulaşık Mak., Davlumbaz, Buzdolabı, Derin Don., Kettle, Çamaşır Mak., Ütü, 2 adet tv. Bunların hespi aynı hatta çalışıyor, kullanımlarına dikkat edilmiyor ve 20amperlik sigorta atmıyor. (Elektrikçi 25 amper takmıştı ben 20 ampere düşürdüm ama hiç sıkıntı yok)
2,5luk kablo 25 derece sıcaklıkta sürekli olarak 20 amper akıma dayanıklıdır. Hava sıcaklığı da yaz aylarında 30-35 derecelere çıktığından kablonun akım taşıma kapasitesi düşer, sigortalarında açma eğrisi olduğundan dolayı geç açma yaparlar, bu yüzden 16 amperlik sigortalar kullanılması gerekir.(Ek bilgi olarak bunu da yazmak istedim.)
Kısacası şuan için tek bir linye bile size fazlasıyla yeterli olacaktır. İleride normal fırın ankastre elektrikli ocak falan gelirse diye 2. bir linye çekebilirsiniz. Normalde standart evlerde mutfakta en az 2 linye olması gerekir ama sizin ki şuan için yeterli.
Edit: Microdalga buzçözme işleminde %40(yaklaşık 500w) seviyesinde çalışıyormuş. O yüzden pişirme süresiyle hesap yapalım. Toplam gücü 1200w olan bir microdalga için pişirme süresi max. 15 dakika. Buna göre saatte 300 watt civarı bir tüketim olur, yuvarlak hesap saatte 1,5a diyelim. Bulduğumuz güç ihtiyacı 8 ampersaatten düşer 6,5 amperesaat'e.