meslekte 21 yılıma girdim ama bu soru eskimedi gitti
artık bu soruyu biraz geliştirelim meslela sağa sola dönsün bu motor ne dersiniz
 
merhaba arkadaşlar.ben tek start dümesine bastıktan sonra dört ayrı devreye zaman ayarı yapabileceğim(min.3sn.-max.2dk.)bir elektronik kart bulabilirmiyim bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
 
bobinajcılarla görüş ordan ulaşabilirsin veya googleden arama yap bu işleri yapan firmalar var sana yardımcı olurlar ustam
 
tek butonlu motor kumanda yanı ılk basısta calısacak ikincisinde duracak demıssınız galıba aslında basıt bırdevredır. ornek olarak merdıven aydınlatmalarında kullanılmaktadır ama iş motor kumandasında olursa emnıyet acısında n isletmelerde sakıncalıdır.
 
arkadasım bu sekilde bir hata war bence bu bole dediginiz sekilde calısmıor bana gore bu dewrenin calısmasını anlatabilirmisinz bana???
 
Devreyi yorumlayacak olursak ; (A) ve (B) kontaktörü yardımcı,(C) kontaktörü ise ana kontaktördür.(Yani motora enerji veren.Güç devresine baktığınızda göreceksiniz).

Start butonuna basıldığında kumanda beslemesi (R) fazı C kontaktörü enerjili olmadığından N.C kontağından geçer ve yine enerjili olmayan B kontaktörünün N.C kontağından geçer ve A kontaktörü enerjilenir.A kontaktörü kendini mühürler.A kontaktörü kontakları konum değiştirir ve C kontaktörü enerjilenir,kendini mühürler.(Bu durumda butondan elimizi çeksekte C kontaktörü kendini mühürlediğinden motor çalışır).C kontaktörüde enerjili olduğundan kontakları konum değiştirir.

Durdurma işleminde ise ;butona tekrar bastığımızda A kontaktörünün önünde C kontaktörü olduğundan enerjilenmez.Ancak B kontaktörünün önünde C kontaktörünün N.A kontağı var.C kontaktörü çalıştığı için kendini kapattı ve 2. butona basınca enerji bu kontak üzerinden B kontaktörünü enerjiledi,kendini mühürledi.Yine C kontaktörünün önünde seri kontak olarak kullanılan B kontaktörünün N.C kontağı B'nin enerjilenmesi sonucu kontak değiştirerek C kontaktörünün enerjisini kesecektir.C kontaktörünün mühürlemesi bozulacak ve motor duracaktır.

Yayınlanan şema çalışmaktadır.Kolay gelsin
 
bence artık bu problemi bir başlık altında toplamak lazım
birkaç ayda bir bu sorun burda çıkıyor
merak ediyorum
acaba burdan birileri bunları okuyup birilerinin başına bela mı ediyor
çünkü normalde kolay bir şey olmasına rağmen
öğrenciler için tambir kabus haline gelmiş
 
Devreye inpus röle koyarsan işin olur
 
kalıcı buton kullanın olsun bitsin.
 
sn zerria en son göndermiş olduğunuz devre ile ilgili bir sorum olacaktı start verdiğimizde rölelerin yada kontaktörlerin 3 üde çalışacak ise A rölesi enerjilendiğinde B rölesini enerjini kesecek yanlışım var ise düzeltir misiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
129,050
Mesajlar
922,863
Kullanıcılar
451,321
Son üye
mehmet emin sözen

Yeni konular

Geri
Üst