Tek Fazlı evde Faz Toprak arası 420V çıkmaya başladı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AMD07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Binanin topragi faz referansina gelmis. buyuk ihtimalle kablolar karistirilip topraklamaya faz baglanmis. buyuk sigorta ve/veya tms bagli oldugu icin devre acilmiyor ya da sigorta iptal edilip kalin bi kabloyla baypass edilmis olabilir. Bi ihtimal de kablo izolasyonunun bozulup topraga temas etmesidir. Bu baglamda bahsettiginiz senaryonun gerceklesmesi cok normal. Komsu sigortalarini tek tek cikarip notr-toprak olcumu yapin. Olcumun normale dondugu sigorta hangi komsunuza aitse problemin kaynagi orasidir.
Hocam güzel açıklamanız için teşekkür ederim, henüz eve dönmedim sabah binadan çıkarken bina panosu girişinin resmini çekmiştim buraya atarım diye , bu dediğiniz yöntemi bina giriş panosunda yapmayı deneyip sonra komsularinkine gecerim. Çünkü her komşuların sayacı katlarda kapı yanlarında, ve insanların gece vakti elektriğini kesmiş olmayım. Yönlendirme için teşekkür ediyorum

Kaçak kullanıldığını bilip neden gereğini yapmıyorsunuz? Üstelik bunu ceremesinin 86 milyona yüklenmesine göz yumuyorsunuz!
Kaçak göçek işleri le uğraşanlar kimbilir neler yapmışlardır!?
Beyfendi siz mesajları tam okumamışsınız anlaşılan, kısaca özetlemiş olayım,

Gereğini yapmayan ben değilim ilgili kurum!

Aylardır defalarca aradık sikayet ettik, talep oluşturduk, sadece bugün 3 kere aradım. Sonuç hep aynı.

Kurum sayacta abonelik yok diyor sadece mühür vuruyor. Komşular mühürü kırıp atıyor.

Daha ne yapmamı bekliyorsunuz , insanlar kötü!

İlk mesajda dikkat ettim; sabah, gece, gündüz ölçümler yaparım demişsiniz. Yaş oldu 45. Doğduğumdan beri elektrikçiyim, belki daha öncesi de vardır ama bir kez olsun evimde ölçüm yapmadım. Sizin uğraşınıza şapka çıkartıyorum.

Banyo yaparken çarpılsam; FBI, CIA ve Amerikan başkanı dahil ortalığı ayağa kaldırır, varımı yoğumu satar bu işin kompetanı birini bulur, sorunumu çözdürürdüm. Ne demek banyo da çarpıldım ve bu sakinlik! Gün aşırı çarpılıyorsunuz sanıyorum. 😅 Latife, yanlış anlamayın lütfen. Allah sizi esirgesin ciddi bir sorun tabi.

Ez cümle:
1 Toprak yok ya da zayıf
2 Nötr kopuk yada zayıf ( nötr toprak arası ölçüm 3 v u geçmemeli. Sizin 250 v kusur değer nötr un kopuk yada sorunlu olduğunu gösteriyor)
3 şofben rezistansı patlak olabilir suya faz temas ediyor

Düşüncem " Şalterleri kapatsaniz dahi toprak nötr arasında voltaj" görmeniz den mütevellit toprağa başka dairelerden faz temas ediyor. Belkide davarın biri kaçak elektrik kullanacam diye nötr yerine toprağı kullanıyor olabilir . Sizin komsulardan hersey beklenir

Dip not : çıplak ayakla banyoda metal hiç birşeye dokunmayın ve sorunu çözene yada çozdurene kadar sofbeni kullanmayın !!!!

Selamlar.

Son düzenleme:
Geçmiş olsun,

Anlattıklarınız sadece teknik bir arıza değil, doğrudan hayati tehlike arz eden bir durum. Yaşadığınız sarsıntı ve kolunuzdaki titreme, vücudunuzdan ciddi bir akım geçtiğini gösteriyor; lütfen en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna görünüp EKG çektirmeyi ihmal etmeyin (elektrik çarpması kalp ritmini saatler sonra bile bozabilir).

Verdiğiniz verileri analiz ettiğimde durumun ciddiyeti şu şekilde:

Ölçümleriniz Ne Diyor? (Teknik Teşhis)

Normalde evinizde Faz-Nötr arası ~230V, Faz-Toprak arası da buna yakın bir değer olmalıydı. Ancak son ölçümünüzdeki şu rakam facianın kanıtı:
  • Faz - Toprak: 420V
Bu değer, binadaki toprak hattına başka bir fazın temas ettiğini kesin olarak kanıtlar. Türkiye'deki şebeke sisteminde iki faz arasındaki gerilim 400-420V civarındadır. Sizin toprak hattınız şu an toprak değil, bildiğiniz canlı bir elektrik hattı haline gelmiş.

Bu Durum Neden Kaynaklanıyor Olabilir?

Senaryolarınızın çoğu doğru ama en güçlü ihtimaller şunlar:

Toprak Hattına Faz Çakışması: Alt kattaki komşularınızın kaçak elektrik girişimi sırasında, binanın ana toprak hattına yanlışlıkla bir faz vermiş olma ihtimalleri %99. Toprak hattı tüm binada ortaktır. Bir dairede toprağa faz değerse, tüm binanın muslukları, beyaz eşyaları ve şofbenleri canlı uç haline gelir.

Nötr Kopması (En Tehlikeli Senaryo): Binanın ana girişindeki Nötr kablosu bir şekilde koptuysa veya gevşediyse, sistem devreyi tamamlamak için toprak hattına yüklenir. Bu durumda voltaj dengesizleşir ve cihazların üzerinden 400V geçebilir.

Kaçak Bağlantı Hatası: Bahsettiğiniz daire içinden kablo çekme ve otoparkı besleme işlemleri sırasında, profesyonel olmayan biri faz kablosunu binanın demir donatısına veya toprak barasına temas ettirmiş olabilir.

KAKR Neden Atmadı?

Şofbenin Durumu:
Şofbenin içindeki su, rezistans ile doğrudan temas halindedir. Toprak hattınızda 220V (veya daha fazlası) olduğu için, su üzerinden bu elektrik doğrudan size ulaştı. Plastik kısımdan çarpılmanızın sebebi ise o bölgenin nemli/ıslak olması ve içerideki elektrik alanının çok yüksek olmasıdır.

KAKR (Kaçak Akım Rölesi) Neden Korumadı?: KAKR, cihazdan çıkan akım ile dönen akım arasındaki farkı ölçer. Eğer elektrik size toprak hattı üzerinden dışarıdan geliyorsa, röle bunu kendi devresindeki bir kaçak olarak algılamaz. Yani sizin röleniz sağlam olsa bile, bina genelindeki toprak hattı zehirlendiği için sizi koruyamaz.

İzlemeniz Gereken Yol Haritası (ACİL)

Bu durum bir ara bakarız denilecek bir şey değil, bina şu an bir elektrikli sandalye gibi.
  1. Dairenin Ana Şalterini İndirin: Tüm elektronik cihazları prizden çekmeniz çok doğru bir karar, ancak ölçümleriniz gösteriyor ki şalter kapalıyken bile topraktan 35V-242V arası kaçak geliyor. Binanın ana girişindeki kendi sigortanızı/şalterinizi de indirin.
  2. CK Enerji ve İtfaiye/Polis Bildirimi: Binada kaçak elektrik kullanımı ve hayati tehlike yaratan bir teknik usulsüzlük var. CK Enerji’yi (ALO 186) arayıp Binada toprak hattında 400V var, can güvenliği tehlikesi mevcut, kaçak müdahale var diyerek acil ekip isteyin.
  3. Elektrikçi Çağırın: Kendi daireniz için değil, bina ana panosundaki hatayı bulması için uzman bir elektrik mühendisi veya yetkili bir elektrikçi çağırıp ölçüm yaptırın ve bunu raporlatın.
Özetle: Evdeki toprak hattınız şu an ölümcül seviyede enerji taşıyor. Bu sorun sizin dairenizden değil, binanın ortak hattından veya komşuların müdahalesinden kaynaklanıyor. Sorun çözülene kadar o evde duşa girmek veya metal yüzeylere dokunmak çok riskli.

Evinizdeki buzdolabı vb. eşyaları kurtarmışsınız, şimdi kendinizi koruma altına alın. Başka bir teknik detay veya ölçüm sonucu olursa lütfen paylaşın, üzerinden geçelim.

İlk mesajda dikkat ettim; sabah, gece, gündüz ölçümler yaparım demişsiniz. Yaş oldu 45. Doğduğumdan beri elektrikçiyim, belki daha öncesi de vardır ama bir kez olsun evimde ölçüm yapmadım. Sizin uğraşınıza şapka çıkartıyorum.

Banyo yaparken çarpılsam; FBI, CIA ve Amerikan başkanı dahil ortalığı ayağa kaldırır, varımı yoğumu satar bu işin kompetanı birini bulur, sorunumu çözdürürdüm. Ne demek banyo da çarpıldım ve bu sakinlik! Gün aşırı çarpılıyorsunuz sanıyorum. 😅 Latife, yanlış anlamayın lütfen. Allah sizi esirgesin ciddi bir sorun tabi.

Ez cümle:
1 Toprak yok ya da zayıf
2 Nötr kopuk yada zayıf ( nötr toprak arası ölçüm 3 v u geçmemeli. Sizin 250 v kusur değer nötr un kopuk yada sorunlu olduğunu gösteriyor)
3 şofben rezistansı patlak olabilir suya faz temas ediyor

Düşüncem " Şalterleri kapatsaniz dahi toprak nötr arasında voltaj" görmeniz den mütevellit toprağa başka dairelerden faz temas ediyor. Belkide davarın biri kaçak elektrik kullanacam diye nötr yerine toprağı kullanıyor olabilir . Sizin komsulardan hersey beklenir

Dip not : çıplak ayakla banyoda metal hiç birşeye dokunmayın ve sorunu çözene yada çozdurene kadar sofbeni kullanmayın !!!!

Selamlar.
Selamlar hocam , Allah uzun sıhhatli ömür versin, latifeniz beni de güldürdü, teşekkür ediyorum :)

Peroyodik ölçümlerim eskiden kalma bir alışkanlık , meslekte yeni olduğum yıllarda sene içinde binlerce kakr test edip, og ag panolarin topraklamalarini, trafo koruma ve işletme topraklamalarini ölçmüş ve raporlamis birisiyim. Artık o işi yapmasam da alışkanlık oldu bir kere, fakat bir zararını da görmedim şükür.

Yazdığınız ihtimallerden 3. sünü hiç düşünmemiştim, sofbeni eve gidince komple söküp bir de öyle ölçüm yapayım , İnşallah sorun ondandır , en kolay çözüm olmuş olur.

Bir arkadaşın önerdiği Faz toprak arasından seri ampul bağlamak da aklımda var, ama kakr attırır ve yanıltabilir gibi geliyor , çünkü ilk mesajımda söylediğim faz toprak ile lamba yakmaya çalışırken kakr yoktu , şofben sökmek çözüm olmazsa bu yöntemi de deneyeceğim.

Sonuçtan haberdar ederim, az sonra eve geçiyorum.

Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkür ediyorum

Beyfendi siz mesajları tam okumamışsınız anlaşılan, kısaca özetlemiş olayım,

Gereğini yapmayan ben değilim ilgili kurum!

Aylardır defalarca aradık sikayet ettik, talep oluşturduk, sadece bugün 3 kere aradım. Sonuç hep aynı.

Kurum sayacta abonelik yok diyor sadece mühür vuruyor. Komşular mühürü kırıp atıyor.

Daha ne yapmamı bekliyorsunuz , insanlar kötü!
Şikayet dinlemeyen iplemeyen kurumun üstü yok mu oraya şikayet yaz, enerji bakanına maliyeye yaz olmadı en üst neresi varsa cimer zimer ...

Sonuçta Vergı kaybini geç can kaybıyla sonuçlanabilecek durum yaşamış atlatmışsın

Konunun uzamasına gerek yok düşünüyorum, bugün düzeltme yapsan dahi sessiz sedasız bi hafta sonra önümüzdeki ay o komşum dediğin utanmazlar yine alt üst eder. Bizden fetva çözüm almanıza ihtiyaç yok, konu bizim vereceğimiz tavsiyelerden alacağınız akıldan başka boyutda.

Son düzenleme:
Elektrik elektronik mühendisi bir yazılımcı olmanız hasebiyle foruma değerli katkılarınızı bekleriz hocam 😉

aboneliği olan bi sayaç sonrasından faz-toprak teması var ve sigorta vesaire açma yapmıyorsa gelen fatura dudak uçuklatıp ocak söndürecektir. ana panoda dairelere ait buşonlu sigorta var ise elektriği kesmeden de avometrteyle arıza tespit edilebilir. cana ve mala zarar gelmeden bir an evvel aksiyon alınmalı.

Geçmiş olsun,

Anlattıklarınız sadece teknik bir arıza değil, doğrudan hayati tehlike arz eden bir durum. Yaşadığınız sarsıntı ve kolunuzdaki titreme, vücudunuzdan ciddi bir akım geçtiğini gösteriyor; lütfen en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna görünüp EKG çektirmeyi ihmal etmeyin (elektrik çarpması kalp ritmini saatler sonra bile bozabilir).

Verdiğiniz verileri analiz ettiğimde durumun ciddiyeti şu şekilde:

Ölçümleriniz Ne Diyor? (Teknik Teşhis)

Normalde evinizde Faz-Nötr arası ~230V, Faz-Toprak arası da buna yakın bir değer olmalıydı. Ancak son ölçümünüzdeki şu rakam facianın kanıtı:
  • Faz - Toprak: 420V
Bu değer, binadaki toprak hattına başka bir fazın temas ettiğini kesin olarak kanıtlar. Türkiye'deki şebeke sisteminde iki faz arasındaki gerilim 400-420V civarındadır. Sizin toprak hattınız şu an toprak değil, bildiğiniz canlı bir elektrik hattı haline gelmiş.

Bu Durum Neden Kaynaklanıyor Olabilir?

Senaryolarınızın çoğu doğru ama en güçlü ihtimaller şunlar:

Toprak Hattına Faz Çakışması: Alt kattaki komşularınızın kaçak elektrik girişimi sırasında, binanın ana toprak hattına yanlışlıkla bir faz vermiş olma ihtimalleri %99. Toprak hattı tüm binada ortaktır. Bir dairede toprağa faz değerse, tüm binanın muslukları, beyaz eşyaları ve şofbenleri canlı uç haline gelir.

Nötr Kopması (En Tehlikeli Senaryo): Binanın ana girişindeki Nötr kablosu bir şekilde koptuysa veya gevşediyse, sistem devreyi tamamlamak için toprak hattına yüklenir. Bu durumda voltaj dengesizleşir ve cihazların üzerinden 400V geçebilir.

Kaçak Bağlantı Hatası: Bahsettiğiniz daire içinden kablo çekme ve otoparkı besleme işlemleri sırasında, profesyonel olmayan biri faz kablosunu binanın demir donatısına veya toprak barasına temas ettirmiş olabilir.

KAKR Neden Atmadı?

Şofbenin Durumu:
Şofbenin içindeki su, rezistans ile doğrudan temas halindedir. Toprak hattınızda 220V (veya daha fazlası) olduğu için, su üzerinden bu elektrik doğrudan size ulaştı. Plastik kısımdan çarpılmanızın sebebi ise o bölgenin nemli/ıslak olması ve içerideki elektrik alanının çok yüksek olmasıdır.

KAKR (Kaçak Akım Rölesi) Neden Korumadı?: KAKR, cihazdan çıkan akım ile dönen akım arasındaki farkı ölçer. Eğer elektrik size toprak hattı üzerinden dışarıdan geliyorsa, röle bunu kendi devresindeki bir kaçak olarak algılamaz. Yani sizin röleniz sağlam olsa bile, bina genelindeki toprak hattı zehirlendiği için sizi koruyamaz.

İzlemeniz Gereken Yol Haritası (ACİL)

Bu durum bir ara bakarız denilecek bir şey değil, bina şu an bir elektrikli sandalye gibi.
  1. Dairenin Ana Şalterini İndirin: Tüm elektronik cihazları prizden çekmeniz çok doğru bir karar, ancak ölçümleriniz gösteriyor ki şalter kapalıyken bile topraktan 35V-242V arası kaçak geliyor. Binanın ana girişindeki kendi sigortanızı/şalterinizi de indirin.
  2. CK Enerji ve İtfaiye/Polis Bildirimi: Binada kaçak elektrik kullanımı ve hayati tehlike yaratan bir teknik usulsüzlük var. CK Enerji’yi (ALO 186) arayıp Binada toprak hattında 400V var, can güvenliği tehlikesi mevcut, kaçak müdahale var diyerek acil ekip isteyin.
  3. Elektrikçi Çağırın: Kendi daireniz için değil, bina ana panosundaki hatayı bulması için uzman bir elektrik mühendisi veya yetkili bir elektrikçi çağırıp ölçüm yaptırın ve bunu raporlatın.
Özetle: Evdeki toprak hattınız şu an ölümcül seviyede enerji taşıyor. Bu sorun sizin dairenizden değil, binanın ortak hattından veya komşuların müdahalesinden kaynaklanıyor. Sorun çözülene kadar o evde duşa girmek veya metal yüzeylere dokunmak çok riskli.

Evinizdeki buzdolabı vb. eşyaları kurtarmışsınız, şimdi kendinizi koruma altına alın. Başka bir teknik detay veya ölçüm sonucu olursa lütfen paylaşın, üzerinden geçelim.

Hocam konudaki her noktaya değinerek epey detaylı ve güzel analizler yapmışsınız, çok teşekkür ediyorum

Son durum güncellemesi olarak;
Eve varınca sofbeni komple söktüm, sofbende herhangi bir kısa devre olmamış.
Sofben beslemesi olan 3x4m2 kablodan faz ve toprak gerilimini ölçtüm 418v çıktı.

Sonrasında 2 lambayı seri şekilde faz ve toprak hattına tutunca kakr atıyor bunu bekliyordum denemiş oldum.

Gelelim ölçümlere, mutfaktaki herhangi bir prizden ölçülen değerler aşağıdaki gibi:
Faz nötr 240v
Faz toprak 416v
Nötr toprak 242v

Sonra ev içindeki kakr ve tüm sigortaları indirip tekrar ölçüm yaptım:
Faz nötr 62v
Faz toprak 87v
Nötr toprak 30v

Yol Haritasındaki önerilerinize cevaben: Son durumda evin tüm kakr ve sigortalarını indirdim.
Eve bina içinden gelen sigortayı da kapattım.

Prizlerin faz nötr toprak hepsinde kontrol kaleminde dönüş görünüyor.

Bu halde bile hala emaye ocaktan hafifçe elektrik çarptığını gördüm, prizi çok dipte olduğu için sökmesi biraz uğraştırdı.

Ck ya gelirsek; Ck bugün gelmiş ancak sadece bina ana panosundaki saatin elektrik bağlantısını söküp gitmiş, farklı bir şey yapmamış. Durumun ciddiyeti nedeniyle yarın artık durumu polise de bildireceğim.

Şu an sorunu aramamız gereken yerleri net olarak anladım. Meger sahibi bir elektrikçi bulabilirsem daha iyi olur tabii.

Yardım ve desteğiniz için tekrar çok teşekkür ediyorum

Şikayet dinlemeyen iplemeyen kurumun üstü yok mu oraya şikayet yaz, enerji bakanına maliyeye yaz olmadı en üst neresi varsa cimer zimer ...

Sonuçta Vergı kaybini geç can kaybıyla sonuçlanabilecek durum yaşamış atlatmışsın

Konunun uzamasına gerek yok düşünüyorum, bugün düzeltme yapsan dahi sessiz sedasız bi hafta sonra önümüzdeki ay o komşum dediğin utanmazlar yine alt üst eder. Bizden fetva çözüm almanıza ihtiyaç yok, konu bizim vereceğimiz tavsiyelerden alacağınız akıldan başka boyutda.

Çok haklısınız hocam , yarın yine bir sonuç çıkmazsa cimere şikayette bulunacağım.

Ev alma komşu al demişler, gerçekten çok doğruymuş. Burada yazdıklarım komşuların verdiği rahatsızlıkta buz dağının görünen kısmı. Farklı sebeplerden dolayı da bu kaçak elektrik kullanan kişiyle sorunlar yaşandı, aynı kattaki 3 komşu rahatsız oluyorduk, karakolda polis şikayetimizi almadı bile. Aksine bize olsun nolacak ki diyordu. Empati 0 , kendi başına gelse ne yapardı Allah bilir.

Bundan 6 ay öncesinde de karakola gidip kaçak kullanım olduğunu söyledim, buna ck bakar biz napalım dedi polis. Bakalım bu sefer ciddi hayati tehlike durumu olduğunda ne diyecekler .

Katkınız için teşekkür ediyorum

Forum istatistikleri

Konular
133,403
Kullanıcılar
459,338
Son üye
haser06

Yeni konular

Geri