Tek Fazlı evde Faz Toprak arası 420V çıkmaya başladı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan AMD07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
aboneliği olan bi sayaç sonrasından faz-toprak teması var ve sigorta vesaire açma yapmıyorsa gelen fatura dudak uçuklatıp ocak söndürecektir. ana panoda dairelere ait buşonlu sigorta var ise elektriği kesmeden de avometrteyle arıza tespit edilebilir. cana ve mala zarar gelmeden bir an evvel aksiyon alınmalı.

Hocam bina eski olduğu için dairelerin saat sigortası genelde L40 veya C50 olarak takılmış , busonlu değil. Sadece bina zemin katındaki ana panoda busonlu sigortalar var. Resmini ekleyeceğim.

Daireye dışarıdan gelen hat ve elektrik saati ise her daire kapısının yanında bulunuyor. Hayalinizde canlanması için şöyle düşünün, asansör yok, okey masasında durduğunuz konum merdivenin olduğu alan; solda, ortada ve sağda olmak üzere katta 3 daire var .

Avometre ile hangi fazin toprağa bağlandığını anlamanın basit bir yolu var mıdır nokta atışı bulunabilir mi?

Fikir için teşekkür ederim

Ekli dosyalar

• Screenshot_20260312_015756_Gallery.webp
    Screenshot_20260312_015756_Gallery.webp
    45.8 KB · Görüntüleme: 15
  • 20260311_081231.webp
    20260311_081231.webp
    250.2 KB · Görüntüleme: 15
3 dairenin de farklı fazlardan beslendiği ön kabuluyla, avometrenin bir probunu ana panodaki buşonlu sigortaya diğer probu da pano şasisine veya toprak kablosuna dokundurun. kendi dairenizin buşonlu sigortasında yaptığınız ölçümde yine yaklaşık 420V görmeni gerekir. diğer dairelerin birinde teorik olarak 0V görmeniz gerekiyor. 0V gördüğünüz dairenin fazı toprağa temas ediyor demektir. bu temasın sayaç öncesinde mi, yoksa sonrasında mı olduğunu ayırt etmek için de sayaç sigortalarını indirip tekrar ölçüm almanız gerekir.

Son düzenleme:
Merhaba,

Ölçtüğünüz 416V (Faz-Toprak) ve 242V (Nötr-Toprak) değerleri, binanın ana toprak hattına başka bir daireden veya kaçak bağlantıdan doğrudan faz sızdığını kanıtlıyor. Şu an evinizdeki toprak hattı sizi korumuyor. aksine dışarıdaki elektriği musluklarınıza ve cihazlarınıza taşıyan bir ölüm hattına dönüşmüş durumda.

Kaçak Akım Rölesi elektrik prizden çıkıp toprağa kaçarsa atar. Ancak şu an elektrik size toprak hattının kendisinden (dışarıdan) geliyor. Röle ters yönden gelen bu akımı kendi devresindeki bir kaçak olarak görmediği için sizi koruyamaz.

Bahsettiğiniz otoparka kablo çeken veya kaçak elektrik kullanan komşularınız, muhtemelen bir faz kablosunu binanın ortak toprak barasına veya demir donatısına temas ettirdi. Bu da tüm binanın metal aksamını musluk, şofben borusu, ocak elektrikli hale getirdi.

CK Enerji'yi Zorlayın, Binada toprak hattında 400V var, can kaybı riski çok yüksek diyerek acil teknik ekip talep edin.

Tekrar geçmiş olsun.

Çok haklısınız hocam , yarın yine bir sonuç çıkmazsa cimere şikayette bulunacağım.

Ev alma komşu al demişler, gerçekten çok doğruymuş. Burada yazdıklarım komşuların verdiği rahatsızlıkta buz dağının görünen kısmı. Farklı sebeplerden dolayı da bu kaçak elektrik kullanan kişiyle sorunlar yaşandı, aynı kattaki 3 komşu rahatsız oluyorduk, karakolda polis şikayetimizi almadı bile. Aksine bize olsun nolacak ki diyordu. Empati 0 , kendi başına gelse ne yapardı Allah bilir.

Bundan 6 ay öncesinde de karakola gidip kaçak kullanım olduğunu söyledim, buna ck bakar biz napalım dedi polis. Bakalım bu sefer ciddi hayati tehlike durumu olduğunda ne diyecekler .

Katkınız için teşekkür ediyorum

Geçmiş olsun.

Resmi işlemlerinizi kayıt altına almanız evrak no tarihler ve gittiğinize ait video görüntüsü giriş ve çıkış.

Diğer binanın ait ve dairenize ait foto ve özellikle video görüntüleri ve ölçümlerin vs gibi tüm belgeleri ile .

Dikkatli olmanız .

Bağlı olduğunuz dağıtım şirketi ve polis vs gibi resmi kurumlardan sonuç alamadı iseniz .
Daha üst makamlara ulaşmanız .

Birde Emo ya başınızdan geçen olayları ve fotoları ve videoları ile destekleyip bizzat başvuru yapmanizda yarar olabilir .
Avukat tanıdığınız varsa . Vs gibi

Kolay gelsin sağlıcakla .

Son düzenleme:
Merhabalar.

Konuyu takip ediyorum ama şu an şehir dışındayım. Çok vaktim yok.

Konunun özü toprak hattından faz geldiği gibi görünüyor.

Daire içi panodan daireye dağılan toprak hattını bence sorun düzeltilene kadar ayırmak hem Can sağlığınız için hemde evinizde kullanılan cihazlar için iyi olacağı düşüncesindeyim.

Toprak hattından gelen faz ölümcül olabilir yada yangına sebep verebilir.

Daire içi sigorta panosunu kapağı açık görebilir miyiz?

Beyfendi siz mesajları tam okumamışsınız anlaşılan, kısaca özetlemiş olayım,

Gereğini yapmayan ben değilim ilgili kurum!

Aylardır defalarca aradık sikayet ettik, talep oluşturduk, sadece bugün 3 kere aradım. Sonuç hep aynı.

Kurum sayacta abonelik yok diyor sadece mühür vuruyor. Komşular mühürü kırıp atıyor.

Daha ne yapmamı bekliyorsunuz , insanlar kötü!

Geçmiş olsun .

Bir olayı anlatayım.
Dağıtım elk enerjisi şirketinin kablosu çalınıyor .
Gerekli yerlere bildirildim yapılmıyor tutanak tutulmuyor.
Bu çalıntı kablo bulunuyor şikayette bulunuyor .
Hakim karşısına çıkılıyor .
Hakim soruyor çalıntı tarihine ait tutanak ve belgeleri soruyor .
Yok .
Soğuk su içiyor .

Önce sağlık ve ( can ve canan )
Sizde bu çarpılma olayı olduğu gün
Ambulans ile veya acille gidip muayene olup hem sağlığınızi kontrol edilip hemde olayı anlatıp kayda geçirmenizdi . Hastane polisi .
Gerisi çorap söküğü .

Kolay gelsin sağlıcakla .

Son düzenleme:
3 dairenin de farklı fazlardan beslendiği ön kabuluyla, avometrenin bir probunu ana panodaki buşonlu sigortaya diğer probu da pano şasisine veya toprak kablosuna dokundurun. kendi dairenizin buşonlu sigortasında yaptığınız ölçümde yine yaklaşık 420V görmeni gerekir. diğer dairelerin birinde teorik olarak 0V görmeniz gerekiyor. 0V gördüğünüz dairenin fazı toprağa temas ediyor demektir. bu temasın sayaç öncesinde mi, yoksa sonrasında mı olduğunu ayırt etmek için de sayaç sigortalarını indirip tekrar ölçüm almanız gerekir.
Hocam selamlar,

Bugün dediğiniz gibi bina ortak panosundan busonlu sigortaları ölçmeye çalıştım, busonlularda elektrik yoktu, dün CK gelip sadece sayacın faz kablosunu söküp gitmiş. Bu haliyle busonlulardan olcemedigim için tms ye giren bıçaklı sigortalardan ölçmeye niyetlendim. Ancak o pano yerden 3m yüksekte olduğu için yetişemedim. (Zemin kattaki dükkanlarin asma katı da olduğu için bina girişi tavan yüksekliği 5m)

Sandalyeye çıkıp anca kontrol kaleminin ucu ile kapağını açabildim resmini çekmek için.

Ortak alan sayacınin nötr ile panonun herhangi bir yeri arasında avometre ile ölçtüğümde 242V çıkıyor. Tüm pano yüzeyleri canlı yani. Tek başıma ancak elimden bu kadar geldi

Ekli dosyalar

• 20260312_142018.webp
    20260312_142018.webp
    114 KB · Görüntüleme: 7
  • 20260312_142200.webp
    20260312_142200.webp
    328.3 KB · Görüntüleme: 7
Son düzenleme:
Merhaba,

Ölçtüğünüz 416V (Faz-Toprak) ve 242V (Nötr-Toprak) değerleri, binanın ana toprak hattına başka bir daireden veya kaçak bağlantıdan doğrudan faz sızdığını kanıtlıyor. Şu an evinizdeki toprak hattı sizi korumuyor. aksine dışarıdaki elektriği musluklarınıza ve cihazlarınıza taşıyan bir ölüm hattına dönüşmüş durumda.

Kaçak Akım Rölesi elektrik prizden çıkıp toprağa kaçarsa atar. Ancak şu an elektrik size toprak hattının kendisinden (dışarıdan) geliyor. Röle ters yönden gelen bu akımı kendi devresindeki bir kaçak olarak görmediği için sizi koruyamaz.

Bahsettiğiniz otoparka kablo çeken veya kaçak elektrik kullanan komşularınız, muhtemelen bir faz kablosunu binanın ortak toprak barasına veya demir donatısına temas ettirdi. Bu da tüm binanın metal aksamını musluk, şofben borusu, ocak elektrikli hale getirdi.

CK Enerji'yi Zorlayın, Binada toprak hattında 400V var, can kaybı riski çok yüksek diyerek acil teknik ekip talep edin.

Tekrar geçmiş olsun.

(Bir önceki mesajimda resim eklemeyi unutmuşum sonradan düzenle diyip ekledim)

Hocam selamlar, bugün CK da saatlerce dil döktüm. (Abonelik annemin üzerinde olduğu için onu da yanımda götürmüştüm.)

Antalya CK ana merkeze gittim, burada sadece talep formu doldurursunuz biz 1 hafta içinde formu sizin bölgeye bakan merkeze göndeririz onlar da ne zaman ilgilenirse diyorlar. Durumun ehemmiyetini anlatıyorum yarın bir gün birisi ölse ne olacak 1 hafta form gitmesini mi bekleyeceğiz diyorum. O zaman oraya gidin dediler.

Dedikleri yere gittim , yine form doldurun ekipler yarın kontrol eder dediler. Aynı şeyleri burada da anlattım, o zaman siz şu odadaki yetkili ile konuşun dedi. 1 saat yetkili ile konuştuk.

Önce çarpıldığımı söylememe rağmen bizlik değil elektrikciye gidin dedi. Dedim ki, Elektrikçi zaten size yönlendiriyor, adam ben evine hat çekerim evin iç elektriğini yaparım diyor kaçak işine CK bakar diyor.

Yetkili adam ise, ben kaçağa ancak ceza yazarım tespit etmem diyor.

Uzunca konuştuk,
2 kişiye telefon etti , adresi aldı, saatin seri no sordu, zaten saatte abonelik yok ben ceza da kesemem buna diyor.

Konu biraz tartışmaya doğru gider gibi oldu, beyfendi ben çarpıldım , yarın biri ölürse ne olacak dedim.

Bir kez daha telefon etti, bu sefer kısık sesle telefondaki kişiye "2 güne cihazımız bozuldu diye de gelmeye başlarlar" dedi.

Koyun can derdinde kasap et derdinde resmen.

Abonelik üzerinden ceza kesemesen de sonuçta senin sağladığın elektriği birisi bir şekilde kaçak kullanıyor, yanlış bağlantı ile toprağa faz vermiş durumda, bu ne olacak siz buna göz yumuyor musunuz dedim.

Kim kullanıyor dedi , o komşunun adını verdim , yine telefon etti birine şu isimli şahıs yapıyormuş diye söyledi kapattı.

Tamam gidip bakarlar dedi ama adam ben kullanmıyorum benim bi aboneliğim yok derse yine biz bir şey yapamayız dedi. Zaten biz o saate defalarca ceza yazmışız öncesinde diyor.

Siz formu doldurup verin ve gidin dedi en son.

Formu doldurdum verdim bi bayan talebi aldı, müsait olurlarsa gün içinde gelirler 17.30 dan sonra gelmezler dedi.

Kadına da durumu kısaca anlattım gerekirse gece gelmiyorlar mi arıza ekibi yok mu dedim. Onun icin 186 yi arayin dedi. Aradım zaten çözüm olmadığı için burada kadar geldim dedim. O zaman siz şu odaya gidin oradakilere anlatın dedi.

1 saatte oradaki adama durumu izah ettim, yine aynı şeyleri konuştuk o da ayni seyleri diyor elektrikci bakar biz saate bakariz benim orda saatim var sadece dedi. Birilerine telefon etti "bugün şu adrese bi gidin bakın" dedi. En geç 17.30 a kadar gelirler dedi.

Bekle bekle nihayet 17.10 da 2 kişilik bir ekip geldi balkondan gördüm hemen aşağı indim. Merdivene çıkmış panoya bakıyor. Ben söylemesem panonun sacında kaçak olduğunu anlamamışlar bile. Saatten kaçak kullanım var diye gelmişler. Panonun boyalı yüzeyleri veya yalitkan ayakkabısı yüzünden kaçağı anlamamış olabilir ama forma o kadar detay da yazmıştım halbuki.

Kendi kontrol kalemimle inmistim, pano kapağına tutup fazi gösterdim, ölçü aleti ile nötr ve pano sacina tutup ölcünce 242V çıkıyor dedim.

Bana diyor ki gövdeye kaçak var.

Zaten o yüzden 2 gündür arıyorum geliyorum talep oluşturup form dolduruyorum dedim.

Elektrikçi çağır o bulsun kaçağı dedi, o da size yönlendiriyor dedim o zaman başka elektrikçi çağır diyor.

Bizim binanin ana hattını gösterdim, yerden çıkıp binanin etrafını dolaşıp bıçaklı sigortaya giren kablodan, bıçaklı sigorta sonrası tms yanından adam 2. fazı alsa nötr de alsa kullanamaz mi diye, kullanamaz o kabloyu öyle yan keski ile kesemez diyor.

Diyelim ki dediğim gibi yaptı veya ana hattan yan keskinin büyüğü ile kesti faz aldı nolcak peki dedim. Bizim sokaktaki dağıtım box patlar yine alamaz dedi.

(Faz nötr olarak akımda giren çıkan değişiklik yok aslında, ama öyle bir patlamaya şahit olmadığım için buna pek inanmadim açıkçası, doğru mudur ? )

Bodrum katı gezdirdim oradan oraya her yere bi kablo gidiyor, adam gördü sonra zemine çıktık diğer arkadaş merdiveni toplamış gitmiş bile, sen başka bir elektrikçi çağır, bizde buna bakan ekip yok dedi o da gitti.

Özetle, 2 farklı CK merkezine gittim yolda 1 saat harcadim, CK daki yetkililere saatlerce gelsinler diye dil döktüm, durumu anlattım,

SONUÇ; 10dk orada bulunup hiçbir şey yapmadan 17.20 de gittiler.

Forum istatistikleri

Konular
133,403
Kullanıcılar
459,338
Son üye
haser06

Yeni konular

Geri