Tek Saltere Cok Kablo Baglamak

ceryaner

Üye
Katılım
13 Kas 2009
Mesajlar
250
Puanları
1
Konum
Beylikdüzü
Merhaba arkadaslar,
Her uygulama yapisimda aklima yine geliyor.Bir yerden bir yere enerji tasiyacagiz. Guc buyuyunce kablo sayisi da artiyor.Tek bir salterden cikis yapacagiz. Dolayisi ile cekilen kablolari koruyamaz hale geliyoruz. Oysa ki biz en once kabloyu korumak icin o salteri koyuyoruz(en azindan teorik olarak boyle). Ornek vereyim de daha acik olsun. 1600 A TMS ye herbir faz icin 5 adet 150lik kablo koyduk. Yani saltere toplamda 15 adet kablo girildi. Bu kablolarin birinde olusacak kisa devrede salter acana kadar kisa devre olan kablomuz hasar gormeyecek midir? Konu hakkindaki teknik duzenlemeler ne der? Basima henuz gelmedi cok sukur ama gelen vardir muhakkak, fikirlerinizi bekliyorum.

saygilar
 
Syn ceryaner ana dagıtım panosundan tali dagıtım panosuna enerjı cekerken coklu kablo kullanma ıhtıyacı mecburen duyuyoruz.Bu ıkı pano arasındakı kabloların bırınde problem cıkarsa yapacak pek olumlu bır dusuncem yok.ama bır saltere farklı yerlere gıden bır kac kablo baglamamak gerekıyor.
 
Şalter çıkışına kısa bir bara koyun ve kabloları baranın her iki yüzeyinden bağlayın (gerekirse baraya ikişer delik açın ve öyle bağlayın). Kablolar tek noktadan bağlanmayacağı için, şalter çıkışında ısı oluşması az olacaktır.
 
Sayin orijinal, salterde yeteri kadar yer yok ise mecburen oyle baglanacak ancak ben bunu sormamistim. Kisa devre olan bir kabloda durum ne olacaktir. Ozellikle meslekte omrunu tuketmis abilerimin onerilerini bekliyorum.

cevaplar icin tesekkurler
 
Saha şartlarında yapılabilecek fazla bir şey yok.Kısa devre normal çalışma anında oluşursa fazla sorun çıkmadan Şalter açar.Çünkü zaten bir akım geçişi vardır.Kısadevre akımı ile beraber toplam akım TMŞ yi açtırır.Aksi durumda kablo zarar görebilir.Bir de devreye kaçak akım koruyucu takılırsa kısadeveye karşı hassasiyet artırılabilir.Pek çok firma şalterlere uyarlanan KAK üretiyor
 
Kısadevre olursa şalter açar.Ama aşırı akımda (tek kablonun aşırı akımından bahsediyorum) şalter açmaz tabii.Ama 5 alıcının toplam akımı , şalterin maksimum akımı kadarsa , haliyle kablonun birisi aşırı aım çekerse şalter açacaktır.Ama toplamı 1000 amperse ve sizin şalteriniz de 1600 amperse, elbetteki kablo yanacaktır.
Ne yapmak lazımdır.1600 amperlik şalterin çıkışına 5 tane şalter bağlamak ve her kabloyu bu şalterlere girmek lazımdır.Şalterler de kabloların bağlı olduğu yüke göre seçilmelidir.
 
Seçtiğiniz ana tmş'nin k.d. dayanım kapasitesi,kablo mesafesi ve kesitlerine göre yapılacak hesaplara uygun olarak seçilmiş ve bağlantısı yaptığınız kablolar yönetmeliklere uygun biçimde(kablo döşemesi yapılırken zarar görmemesi,mümkün olduğu kadar ekten uzak durulması,pabuçların düzgün ve sağlam sıkılması,bağlantıların yapıldıktan sonra tekrar sıkılarak kontrolü,kablo kanal veya tavalarının uygun biçimde yapılması,varsa kanalların üstünün düzgün şekilde kapatılması vb.) yapıldığı taktirde,hesaplara uygun gidildiği zaman oluşabilecek sistemde oluşabilecek tek zarar kablonun hasar görmesi ve tmş'nin açması olacaktır.Saygılar
 
bizimde var tmş 2000A LİK VE ONDA ŞUAN 12 TANE KABLO BAĞLI SENDE TMŞ NİN ORDA KISA DEVRE AYARI VARDIR SENDE INU EN DÜŞÜĞÜNE GÖRE ŞEÇ AMA SANA ŞUNUDA SÖYLEYEYİM ANA BARADANDA ALSAN FARKETMEZ AYNI ŞEY
 
Evet, her halukarda kabloyu korumayı başaramıyoruz anlaşılan, oysa ki okulda en once öğretilen şeydi bize. Bazen toprak kısa devreleri çok uzun süreler de dahi şalteri açtırmıyor, gözümle şahit oldum, cayır cayır kıvılcım var ama hale enerjili, böyle bir durumda kabloya rahmet okumaktan başka çare kalmıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,600
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst