Tek Saltere Cok Kablo Baglamak

Bence trafonun a.g çıkışından t.m.ş girişine bara bağlansa daha sağlıklı olacaktır .....
 
her konulan tmş sadece arkasındaki kabloyu karumak içindir dolayısıyla her kabloiçin ayrı tmş kullanmak gerekir
bizim fabrikada bir ana dağıtım panosu ve tali dağıtım panoları kullanıyoruz
ana panodan her tali panoya bir tmş tali panodan her makinaya tekrar bir tmş atıyoruz tmş güçleri bağlandığı en küçük kablonun akım sınırından büyük değil
çok iyi bir konuya değinmişsiniz bende hep merak ediyorum bu konuyu acaba şartnameler bu konuda ne diyor bilen varsa lütfen açıklasın
 
Sayın araratmountain,
Söylediğiniz gibi bir bara bağlanması durumunda kabloyu nasıl korumuş olabileceğimizi bizlere de izah eder misiniz.
 
TMŞ’nin çıkışına her faza birden fazla kablo bağlanması durumunda 2 tip bağlantı olacaktır.

1.Bağlantı Durumu(TMŞ’den çıkan kabloların aynı yerde birleşmesi):

1.Hata(Aşırı Akım Çekme): Bu bağlantı durumunda kablolalar birbirine parelel olup, her koldan eşit akım akacaktır. Kabloların herhangi birinden geçecek olan akımın diğerlerinden büyük olması ihtimali kablonun direncinin farklı olması durumunda olacaktır. Kesitler genellikle aynı olacak şekilde çok sayıda kablo bağlandığından dirençler eşittir. Bu parelel kabloların her hangi birinden tüm akımın geçebilmesi için diğer bağlantıların kopması gerekecektir. Bu ise kasıt olmadığı sürece ihtimal dışıdır. TMŞ’nin aşırı akım ayarı tüm parelel bağlı kablonun taşıyacağı akım kadar olursa, aşırı akım nedeniyle kabloda hasar oluşmayacaktır.

2.Hata(Kısa Devre): Aşırı akımda olduğu gibi kısa devrede de akım parelel kablollara eşit olarak bölünecektir. Kısa devre akımının tamamı TMŞ’den akacağından TMŞ açma yapacaktır. Koruma gerçekleşecektir.

2.Bağlantı Durumu(TMŞ’den çıkan kabloların farklı yerlere gitmesi):

1.Hata(Aşırı Akım Çekme): Farklı noktalarda farklı güçler olacağından çıkışa bağlanan kablolardan farklı akımlar çekilecektir. Parelel bağlı kablolarda olduğu gibi eşit akımlar söz konusu değildir. Bir kablodan hiç akım çekilmeyecekken diğerinden büyük bir akım çekiliyor olabilecektir. TMŞ’nin aşırı akım ayarı toplam akıma göre yapılacağından kablo aşırı akıma karşı korumasız görünmektedir. Ancak genelde TMŞ’den çıkan kablolar tali panodaki bir giriş TMŞ’sine bağlanmaktadır. Bu tali panodaki TMŞ eğer kendine enerji taşıyan kablonun aşırı akımına ayarlanırsa, bu kablodanda kendi taşıyacağı akımdan daha fazla akım çekilmeyecektir. 2 TMŞ arasındaki kabloda kasıtlı olarak bir müdahale yoksa, fareler yiyip izolasyon bozulmadıysa, aşırı akım çekilme iltimali yine yok görünmektedir.

2.Hata(Kısa Devre): Farklı noktalara giden kablolardan kısa devre akımı geçmesi durumunda TMŞ kısa devreden açacaktır. Kısa devrenin hangi taraftan geldiğini bulmak belki problem olabilir. Onun dışında kablolar kısa devreye karşı korunmaktadır.

Bütün bu açıklamalardan sonra;

1-Tek bir cihaz için olmadığı sürece parelel olarak kabloları bağlayarak enerji taşımak, kullanılacak TMŞ’nin akımını büyütmekten başka bir şey değildir. 250-400 A’den büyük olan TMŞ fiyatlarının 400 A’lik TMŞ’nin nerdeyse 3 katı olduğu düşünüldüğünde, gereksiz yere büyük akımlı TMŞ’ler için para ödenmektedir. Bu TMŞ’lerin genellikle yurtdışı kaynaklı olması nedeniyle, paralarımız gereksiz yere yurt dışına gitmektedir.

2-Nasıl ki iç tesisatta bir linyeye 6 priz veya bir linye 9 lamba veya sofben için tek linye olacak şekilde kollar oluşturuyorsak, aynı şekilde trafodan itibaren de kollar oluşturmalıyız ve bu kollara konacak TMŞ maksimum 250 A olacak şekilde güçleri belirlemeliyiz. Bence ekonomik çözüm bir tesiste 250 A’den büyük TMŞ kullanmamak ve 70’lik kablodan daha büyük kablo kullanmamaktır. Kablonun kesitinin büyük olması onu çekenlere de eziyettir ve zordur. Eğer çektiği akım 250 A’den büyük bir cihaz varsa trafodan itibaren o cihaza tek bir hat çekilmelidir. Kullanılacak kabloda kesiti büyük kablo yerine kesiti düşük parelel kablo olmalıdır. Bu söylediğim şekilde bir dağıtım yapılması hiç bir dezavantaj oluşturmayacağı gibi elektrik tesisatı için ödenecek bedelde de yaklaşık %30’luk bir kar sağlayacaktır.

3-Kompanzasyon panosunu besleyen şalterde 400 A'i geçmemelidir. Yine kollara ayırma yöntemi kullanılmalıdır.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...kisindaki-ana-salterin-gorevi-elektrigin.html konulu yazımıda okumanızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
Herkese saygılar..
 
Sayın hemmühhemtek; (keşke daha kısa bir nick seçse idiniz)
Biz konuyu açarken bağlı yükün dengeli aşırı yük çekerkenki halini değil de kablonun bir şekilde hasar görmesi seneryosuna göre kurgulamıştık , buna göre ;

1.Durum 2. senaryonuz da şu şekilde problem vardır. Diyelim ki elimizde 120 metrelik bir mesafe var. Besleme hattımızın 20. metresinde kazı işlemi neticesinde her faza giden 5 li kabloların birinde toprak kısa devresi meydana geldi(kablonun kopmadığını farzederek). Kısa devre akımı ana şalterimizden bu 20 m yi kat ederek toprağa akacaktır(haliyle yüksek bir akım). Aynı şekilde diğer 4 kablodan da 120 metre ileri gidip tekrar 100m geri gelerek(bu sefer kablonun diğer tarafından) toprağa akacaktır. Direnç gözetilerek daha az bir akım olduğu varsayılsa bile yine yüksek olacaktır. Yani 4 kablodan geçen akım 1 tek kablodan geri dönecek(muhtemelen kabloyu bitirecektir). Faz-Toprak kısa devreleri faz-faz kısa deverelerine göre zaman zaman farklılıklar arzetmekte ki yukarıda örneklemiştik. TMŞ hemen açmayabilir bu o anki yüke ve toprak direncine bağlıdır.

Belirtmiş olduğunuz ikinci bölüm hakkında yorum yapmıyorum zira bana göre teknik bir insan bu tip bir uygulama yapmamalıdır. Herbir pano veya cihaz için ayrı kablo çekilmesi gereklidir.

Daha az TMŞ kullanımına dönük ifadeleriniz konu ile ilgisi bulunmadığından yine yorumsuz bırakılmıştır.
 
Önceki yazımda da belirtiğim hususta ısrar edeceğim.Piyasadaki TMŞ ler açtırma bobini takılmaya uygundur.Kaçak akım Koruyucu veya hata akımı algılayıcılar ile kısadevre durumunda şalter kolaylıkla açtırılabilir.Aynı alıcıya çekilen kablolarda faz akımları birbirine çok yakın olacağından aşırı akımda tüm kablolar aynı oranda etkilenecektir.Özellikle 0,6-1KV kablolar düşünülenden daha dayanıklıdır.Ancak çok büyük şalter çok küçük kullanımda kısa devre olursa sorun çıkabilir.Dediğim önlemlerle güvenli bir çalışma sağlanabilir.Her kabloya ayrı şalter fazlasıyla pahalı bir öneridir.

Ana dağıtım panosundaki ana şalter ne işe yarar sorusuna gelirsek:
pekçok panoda ilave ihtiyaçlar gözetilerek fazla şalter bırakılır.Başlangıçta herşey uygun olsa bile olası ilave yükler veya normalde aynı ana gelmeyen yüklerin çakışması gibi aşırı akım durumlarında sekonder sargıyı korumaya yöneliktir.Ana şalterin gereksiz olduğunu ileri süren meslekdaşımız sekonder sargı akımının Primer sargıdaki etki yüzünden YG de açma gerçekleşeceğine inanıyor olmalı.
Durumun bu olduğunu varsayalım.Saat gecenin 3 ü şalt odasına girip Kesiciği kim kuracak(uzaktan çalışmaların kaçı sağlıklı çalışyor ki?)Yüksek gerilimde manevra yapmak için Mühendis veya yüksek gerilim yatki belgesi gerekiyor.Mühendise yataktan kalkmak zor gelmese bile vakit kaybı ne olacak
Denilebilir ki uzaktan açma kapama kalışır durumda olmalıdır.Her zaman işler ideal şartlarda olabiliyorsa sigortada kullanmayalım
 
sayin alidemir;
Zaten burada extreme bir durumu tartisiyoruz.Buyuk salter ve kucuk akimda olabilecek kisa devrede kablonun hasar goreceginde hemfikiriz.

Fakat kacak akim fikri bana ters geldi cunku kablolarin tasindigi yerde baska bir kacak akim muhakkak olacaktir(bu kadar guclu kablolar genelde baska bir panoyu besler) dolayisi ile iki noktadan acma yapmak gibi bir durumla cokca karsilasilabilir.
 
sayin alidemir;
Zaten burada extreme bir durumu tartisiyoruz.Buyuk salter ve kucuk akimda olabilecek kisa devrede kablonun hasar goreceginde hemfikiriz.

Fakat kacak akim fikri bana ters geldi cunku kablolarin tasindigi yerde baska bir kacak akim muhakkak olacaktir(bu kadar guclu kablolar genelde baska bir panoyu besler) dolayisi ile iki noktadan acma yapmak gibi bir durumla cokca karsilasilabilir.

Mesele ikincil panoya gelmeden kısadevre olursadır.Tali pano girişi herhangi bir yerinden zarar görür kısadevre oluşursa bunu açtıracak en uygun yolun kaçak akım algılama düzenekleri olduğu kanısındayım .Tali panoda kaçak akım olsa ve açsa bile ne kaybederiz ki?Bu kablomuzun yanmasından kat kat iyidir.Keza tali panoda kaçak akım cihazı olmayabilir veya panodan çıkış yoktur.Bu durumda bile giriş tarafı açabilir.
Herhangi bir şalter sigorta çıkışına farklı kesitte kablo bağlanırsa yine kısa devre durumunda kaçak akımcihazı şalteri açtıtır.Ancak bu durumda aşırı akım koruması yeterli olmayacak ve ince kesitli kablo zarar görebilecektir.
 
tek şalter sağlıklı olmaz bence

kaçak akımı ölemek içinde birebir
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sayın alidemir,
İki noktadan açma yapması derken,tali panodan beslenen yük üzerinde kaçak varsa, hem tali pano hemde ana pano açacaktır, bu durumda iki adet 300mA kaçak akım olduğunu varsayarsak tasarımda bir kusur olduğunu söyleyebiliriz
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,062
Mesajlar
932,649
Kullanıcılar
453,044
Son üye
alicigdem

Yeni konular

Geri
Üst