TMŞ’nin çıkışına her faza birden fazla kablo bağlanması durumunda 2 tip bağlantı olacaktır.
1.Bağlantı Durumu(TMŞ’den çıkan kabloların aynı yerde birleşmesi):
1.Hata(Aşırı Akım Çekme): Bu bağlantı durumunda kablolalar birbirine parelel olup, her koldan eşit akım akacaktır. Kabloların herhangi birinden geçecek olan akımın diğerlerinden büyük olması ihtimali kablonun direncinin farklı olması durumunda olacaktır. Kesitler genellikle aynı olacak şekilde çok sayıda kablo bağlandığından dirençler eşittir. Bu parelel kabloların her hangi birinden tüm akımın geçebilmesi için diğer bağlantıların kopması gerekecektir. Bu ise kasıt olmadığı sürece ihtimal dışıdır. TMŞ’nin aşırı akım ayarı tüm parelel bağlı kablonun taşıyacağı akım kadar olursa, aşırı akım nedeniyle kabloda hasar oluşmayacaktır.
2.Hata(Kısa Devre): Aşırı akımda olduğu gibi kısa devrede de akım parelel kablollara eşit olarak bölünecektir. Kısa devre akımının tamamı TMŞ’den akacağından TMŞ açma yapacaktır. Koruma gerçekleşecektir.
2.Bağlantı Durumu(TMŞ’den çıkan kabloların farklı yerlere gitmesi):
1.Hata(Aşırı Akım Çekme): Farklı noktalarda farklı güçler olacağından çıkışa bağlanan kablolardan farklı akımlar çekilecektir. Parelel bağlı kablolarda olduğu gibi eşit akımlar söz konusu değildir. Bir kablodan hiç akım çekilmeyecekken diğerinden büyük bir akım çekiliyor olabilecektir. TMŞ’nin aşırı akım ayarı toplam akıma göre yapılacağından kablo aşırı akıma karşı korumasız görünmektedir. Ancak genelde TMŞ’den çıkan kablolar tali panodaki bir giriş TMŞ’sine bağlanmaktadır. Bu tali panodaki TMŞ eğer kendine enerji taşıyan kablonun aşırı akımına ayarlanırsa, bu kablodanda kendi taşıyacağı akımdan daha fazla akım çekilmeyecektir. 2 TMŞ arasındaki kabloda kasıtlı olarak bir müdahale yoksa, fareler yiyip izolasyon bozulmadıysa, aşırı akım çekilme iltimali yine yok görünmektedir.
2.Hata(Kısa Devre): Farklı noktalara giden kablolardan kısa devre akımı geçmesi durumunda TMŞ kısa devreden açacaktır. Kısa devrenin hangi taraftan geldiğini bulmak belki problem olabilir. Onun dışında kablolar kısa devreye karşı korunmaktadır.
Bütün bu açıklamalardan sonra;
1-Tek bir cihaz için olmadığı sürece parelel olarak kabloları bağlayarak enerji taşımak, kullanılacak TMŞ’nin akımını büyütmekten başka bir şey değildir. 250-400 A’den büyük olan TMŞ fiyatlarının 400 A’lik TMŞ’nin nerdeyse 3 katı olduğu düşünüldüğünde, gereksiz yere büyük akımlı TMŞ’ler için para ödenmektedir. Bu TMŞ’lerin genellikle yurtdışı kaynaklı olması nedeniyle, paralarımız gereksiz yere yurt dışına gitmektedir.
2-Nasıl ki iç tesisatta bir linyeye 6 priz veya bir linye 9 lamba veya sofben için tek linye olacak şekilde kollar oluşturuyorsak, aynı şekilde trafodan itibaren de kollar oluşturmalıyız ve bu kollara konacak TMŞ maksimum 250 A olacak şekilde güçleri belirlemeliyiz. Bence ekonomik çözüm bir tesiste 250 A’den büyük TMŞ kullanmamak ve 70’lik kablodan daha büyük kablo kullanmamaktır. Kablonun kesitinin büyük olması onu çekenlere de eziyettir ve zordur. Eğer çektiği akım 250 A’den büyük bir cihaz varsa trafodan itibaren o cihaza tek bir hat çekilmelidir. Kullanılacak kabloda kesiti büyük kablo yerine kesiti düşük parelel kablo olmalıdır. Bu söylediğim şekilde bir dağıtım yapılması hiç bir dezavantaj oluşturmayacağı gibi elektrik tesisatı için ödenecek bedelde de yaklaşık %30’luk bir kar sağlayacaktır.
3-Kompanzasyon panosunu besleyen şalterde 400 A'i geçmemelidir. Yine kollara ayırma yöntemi kullanılmalıdır.
https://www.kontrolkalemi.com/forum...kisindaki-ana-salterin-gorevi-elektrigin.html konulu yazımıda okumanızı ve yorumlarınızı bekliyorum.
Herkese saygılar..