sn bulent kose,
makinalarin arizalarini bulmak icin, oncelikle makinanin nasil calistigi, hangi adimlari takip ettigi konusunda fikir sahibi olunmalidir. hangi islemden sonra hangisinin gelecegini bilmek, ariza bolgesinin tespit edilmesi icin gereklidir. cunki her islem icin bir kosulun olusmasi gerekir. makinanin ariza yapmasi demek; olusmayan bir kosul yuzunden makinanin islem yapmamasi, o adimda durmasi demek olabilir, ki genelde karsilasilan makina arizalari bu tiptedir.
yapilan isin istenilen olculerde, kalitede ya da ozelliklerde olmamasi gibi problemlerle de karsilasilabilir. bu da sistemdeki yanlis bir islem ve buna yol acan bir sebeptir. bu tip arizalarda, ariza aramaya tersten baslanmasi daha uygun olur. yani urun incelenir, hangi bolgesinde hatali islem yapildigi gozlemlenir ve o islemi yapan makina bolgesi uzerinde yogunlasilir.
elektrik de su, hava, yag gibi bir akiskan olarak tanimlanabilir. basincli hava (pnomatik), basincli yag (hidrolik) ya da basincli/basincsiz su tesisatlarinda bulunan basinc hatti elektrikte faz'a karsilik gelir. pnomatik sistemlerdeki egzost, hidrolikteki tank hatti, sudaki donus hatlari da elektrikteki notr'e. semalar uzerinde akis yonunu dikkate alarak yapacaginiz takipler fikir edinmenizde onemli rol oynayacaktir.
sistemlerin benzerligi gibi ekipmanlar da islevleri yonunden benzerdir. valf'e karsilik, salter ya da anahtar, diyota karsilik check-valf, lamba ya da motora karsilik silindir ya da piston, hortum ya da boruya karsilik kablo vb. ornekler cogaltilabilir.
kolay gelsin...