makine arızalarında izlenecek yollar

proje okumak için semboleri öğrenmek gerekir ve kücük elektik devresi çizim ve simulasyon programlarında
küçük devreler çizerek sembol bilgini geliştirirsin yaptığın devreyi simulasyon programında çalıştırarak öğranirsin.
forumda EKTS elektrik çizim ve sımulasyon programı türkce var indirip kulanabilirsiniz.
interneten EDİSON 4 simulayn programı demo türkce var tavsiye ederim.
 
hemen hemen her yazlılanları okudum nerdeyse arkadaşlar çok haklı her bılgi ınsanın aklında yer tutacak cınsten önce kullnadığın aleti artık ne kulnıyosan onu tanıyacaksın sonuç bu her şeyse böledır ne olursa olsun ben makıne kullnırken ustamda öle sölerdı kullanmak makineyi ögrenmenın yarısıdır saygılar
 
- Adım adım arıza bulma işlemi

· 1 . Adım - Delil Toplama : Operatöre arıza ile alakalı sorular sorularak arıza hakkında bilgi alınır ve kaydedilir.
· 2. Adım - Delil Analizi : Deliller ile ilgili aşağıdaki karşılaştırmalar yapılır. Bu şamada deliller öncelikle ikiye ayrılır. ( Normal deliller, Anormal deliller )
1. Normal Fonksiyon ( Ne olması gerektiği konusundaki bilgiler )
2. Elde edilen fonksiyon ( Ne olduğu konusundaki gözlemler )
3. Kullanıcı beklentileri( Ne olacağı konusunda operatörün beklentisi )
· 3. Adım - Arıza yeri tespiti : Anormal çıkıştan başlanarak normal okuma yapana kadar adım adım geriye doğru gelinir. Normal çıkış okununcaya kadar geriye doğru gidilerek arızanın sınırları belirlenir.Bundan sonra normal okuma yaptığımız noktadan arızalı çıkışa ve ileri doğru doğru testler yaparak arızalı yer bulunur.
· 4 . Adım - Arıza sebebi bulma : Arızaya hangi etkenin sebep olduğu araştırılmalı, bulunmalı ve bir daha arızaya sebep olmaması için bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır.
· 5. Adım - Arıza giderme : Arıza giderildikten sonra sistemin arızalı kısmının normal şekilde çalıştığından ve arızanın tamamen giderildiğinden emin olunması gerekir. Bunun için üreticinin talimatlarına uygun testler yapılmalıdır.
· 6. Adım - Sistem kontrolü : Komple sistem bütün çalışma seçenekleriyle normal olarak çalıştığından emin olmak için son bir kez daha muayene edilir.Bu test te başarılı bir şekilde tamamlanırsa sistemin arızasız olduğunu belirleyebiliriz.
 
kardeşim makina arızalarından korkma, arızalar senden korsun.arıza bulma yöntemleri ise makinasına göre degişiyor.farz edelim,büyük bir makina bir anda arızalandı,sen arızaya ğittin ilk önce makina oparatöründen makinanın neresinde sorun var,arızasını öğrenmeye çalış.genelde oparatörler arızalı kısmı bilirler.arızalar:motor termik arızası ,sensörler,sivinçler, mekanik sıkışmalar,vb bunun gibi arızalar.pıroje takibinide azda olsa ögrenirsin .kolaygelsin.
 
Elektrik şemasını okumak. En iyi yardımcı bu...
 
mak oparatörlerinin ve makinanın son hareketin den başlarsan büyük ölçüde herzaman çözersiniz. usta ve oparatöre dikkat enson makinaya
ne yaptıklarını sorun + neresine basmışlar neresini ellemişler gibi arızaların yaklaşık % 60 kadarı kişisel hatalardır. koly gelsin
 
1-Makinanın calıştıgı zamanlarında gözlem yaparak normal akışı anlamak
2-Şema okumak
3-Olcme
4-Deneme yanılma kullanılabilir ancak parcayı tehlikeye atacak denemelerden kacınılmalı ve deneme sonucu beklenene ulaşmazsa hemen geriye dönmeli.Yoksa 1 arıza 3-5 e cıkıverir.
5-Operatoru dinle ama hangi operatorun dinlemeye deger oldugunu önceden tespit etmiş olmak kaydıyla.Acemi yada kafası karısık bir tip hatta art niyetli bir tip seni çok yanlış yerlerde saatlerce tırmalatabilir.
6-Sakinlik ve sabır
 
Arkadaşım öncelikle makina eğer yeni teknolojiyse muhtemelen plc kontrollüdür bu da demek oluyorki çok akıllıdır bütün sensörler termikler kontaktörler valfler yani bütün malzemeler plc ile haberleşmelidir ve bir arayüz programı ile bir pc ye bağlıdır yani makinanın neresinde arıza olduğu ekranda alarm olarak açıklamasıyla belirir mesela M1 pompa motoru termik açtı gibi bir mesaj belirir ve yine ekranda o termiğin nerede olduğu resimli olarak gözükür bu anlattıklarım tabiki yeni teknolojik ve uzakdoğu olmayan makinalar için geçerli. diyelimki böyle bir makina değil örneğin çin malı o zaman mutlaka makina bir kodlama sistemine göre montajlanmıştır ve uluslararası ortak numaralar verilmiştir örneğin motor M sensör B termik Q gibi harfler kullanılmıştır diyelimki M101 nolu motor çalışmıyor ne yapmalıyız öncelikle diger arkadaşların dediği gibi sondan başa metodunu uygulayarak öncelikle motoru ölçmeliyiz motorda sorun yoksa ona bağlı olan termik sigorta kontaktör vs bakmalıyız bunların hangisi olduğunu bulmamızda bize yine kodlamalar yardımcı olacak o motora her ne bağlı olursa olsun numaralaması hep aynıdır yani M101 nolu motorun termiği mutlaka Q101 dir kontaktörü K101 dir gibi ve bir ipucu vermek gerekirse eger makina plc li ise ilk önce makinaya komple plc ve ekranda dahil reset atmak bazen sorunu hemen çözebilir. tabiki bu anlattıklarım proje okumasını tam bilmeyenler için geçerlidir eğer proje okumasını biliyorsan zaten mesele yoktur.
 
ustalarım verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkür ederim. yine aklınıza gelen arıza tespit yollarını yazarsanız sevinirim. bilmiyorum sizede ilk zamanlar olduma ama sanki hiç yapamıyacakmışım gibi geliyorum. aslında işyerindeki ustalarda sabır gerekli diyorlar. ama ne bileyim içimdeki bu sıkıntıyı bir türlü atamıyorum. arıza çıkınca hele birde saatlerce uğraşınca, birde yapamayınca yani bu işi yapamıyacakmışım gibi geliyor. birde operatörler başında beklerlerse iyice sıkıntı basıyor stres yapıyorum kendime.
ustalarım sizinde hiç uğraşıpta yapamadığınız bu gibi deneyimleriniz oluyormu? bu gibi durumlarda ne yapıyorsunuz?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
makine arızalarını bulabilmek için makine ile ilgili olarak bilgi toplnması grekirr
 

Forum istatistikleri

Konular
130,256
Mesajlar
934,839
Kullanıcılar
453,495
Son üye
Ozsuebu

Yeni konular

Geri
Üst