televizyon prizi hakkında

redskymuscular

Katılımcı Üye
Merhaba
Televizyon prizinin
http://www.bilio.com/elektrik-prizi-anahtari-c6170/visage-televizyon-prizi-p205879792/
sağlam olup olmadığını ölçebilmemiz mümkün müdür?
Prizin mi televizyonun uydusunun mu problemli olup olmadığını bilmiyor isek
televizyon götürecek başka priz ve prize takacak başka televizyon da yok ise hangisinden kaynaklandığını nasıl tespit ederiz?

prize bir fön makinası tost makinası vs. ketıl takarak problem piriz mi değil mi anlarsınız ???

Adı geçen priz güç prizi değil anten prizi anladığım kadarıyla. Elinizde ölçü aleti olduğunu ve kullanmasını biliyor olduğunuzu düşünürsek ,

1- Anten bağlantısı sökülür,
2- Tv çalıştırılır anten çıkışından DC voltaj ölçülür. 13 veya 18 volt görmemiz gereklidir. ( voltaj görmüyorsak tv nin tuneri arızalı olabilir yada varsa seçeneklerde lnb güç kapalı açık konumu kontrol edilmelidir. )
3- Ölçü aleti ile omaj ölçüm kademesine alınır prizden antene giden kablo kısa devremi ölçülür. ( kısa devre olması pirizin içindeki birleşimde , çanak lnb birleşiminde , lnb içinde , kablo içinde kısa devre olma olasılıkları vardır. Bütün bu noktalar tek tek kontrol edilmelidir. Not : bazı pirizlerde içeride paralel direnç vardır. Karasal yayın için uygun pirizdir. Bu uydu yayınını kısa devre yapmasına neden olur. Bu direnci kırarak açık devre yapardık kontrol etmekte fayda var. )
4- Gidişat normal ise tüm bağlantılar yapılır çatıda antene gidilir. LNB bağlantı F konnektörü sökülüp tuner çıkış voltajı buradada gözlemlenir. ( Madde 2 deki gibi ) 13 yada 18 volt var ise sorun LNB ye kadar gelmiştir. Durum ya lnb arızalı olabilir yada anten ayarı kaymış bozulmuş olabilir.

Tecrübelerime göre yazdım. Ustalarımız farklı bakış açısı ile detay varsa bizleri aydınlatabilir.

Kolay gelsin.

Adı geçen priz güç prizi değil anten prizi anladığım kadarıyla. Elinizde ölçü aleti olduğunu ve kullanmasını biliyor olduğunuzu düşünürsek ,
çok teşekkür ederim.
bir ayrıntıyı belirtmeyi unuttum. prizin bir antene bağlı olup olmadığını bilmiyoruz. yukarda bir çanak bağlı olup olmadığını yine prizden tespit edebilmek mümkün müdür?

Bu biraz zor. Böyle bir durumda benim yaptığım yöntem şudur.

Hangi kablo hangi dairenin v.s. bilmediğim durumda kabloyu tesbit etmek istediğim odanın kablosunun ucunu kısa devre ediyorum. ( bireysel kullanımda yukarıda merkezi uydu sistemi yoksa ) Daha sonra çatıya gidiyorum anten boşluğundaki tüm boştaki kabloları tek tek kısa devre kontrolü yapıyorum. Kabloyu bulduğumda aşağı ile iletişime geçip kısa devrey iaçtırıyorum ve kabloyu yine test ediyorum.

Bu şekilde kablo bulunuyor genelde. Bulunmaz ise büyük ihtimal montajlı antenlerden biri olabilir.

Allah kolaylık versin işiniz zor üstadım. Hiç sevmem sevmediğim gibide başıma gelir saatlerimi alır bu tarz işler. Hele birde tek çalışıyorsan tamam in çık olmadı tekrar in çık derken baya bir efor sarfettiriyor. Ne var ki evlerdeki Elektrik, uydu, internet vb hatların şemalarını ilgili pano içlerine birer kopya iliştirmezler her arızada bol bol söylenirim! Heleki elektrik buatları şuan oturduğum evde bile bildiğin fare deliği kimin nerde nere gittiği nerde ek atıldığı vs hiç belli değil. Üstelik birde tesisatı yapan renk körümüydü neyse arkadaş bi prize aynı renk kablodan 3 -5 tane gelir mi yahu. Neyse konuyu dağıtmadan sormak istediğim; bahsettiğiniz priz normal anten prizi midir yoksa yivli uydu prizi midir? Eğer tv nin normal antenini kontrol edecekseniz tv anten giriş kablosu ucunu yüzeyi geniş bir metale bağlayarak kanal taraması başlatın. (bulunduğunuz odaya, yüksekliğe ve karasal yayın vericilerine uzaklığınıza göre bulunan kanal sayısı ve kalitesi değişiklik gösterebilir) Eğer karlıda olsa bir veya birkaç kanal buluyor ise büyük olasılıkla sorununuz tv de değil tv ye gelen priz yada priz hattınız dadır. Hattıda Serkan Beyin bahsettiği şekilde kontrol edebilirsiniz. Benim tavsiyem genelde uydu hatlarında sıkıntı çıkartan, çatıdan gelen hattı odalara dağıtan Diseq diye bir aparat var. Ağırlıkla bu cartayı çekiyor. (florasan lambalardaki starter gibi yedeğini bulundurmada fayda var:) )
upload_2016-3-18_9-46-55.png

Resimdeki gibi bir malzeme. Bunun haricinde fare vs kemirmediyse kablodan yana kolay kolay bir arızanızın olabileceğini sanmıyorum. En sağlıklısı ölçü aletiyle LNB voltajını kontrol ederek kesildiği yerdeki hattı, varsa aradaki aparatları araştırmaya başlamaktır. Kolay gelsin dileklerimle :)

teşekkür ederim
başka büyük arızalar çıktı üretimle alakalı şimdilik boş verdik,
tekrar dönücem buraya ;)

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri