Tenekeci lambacı muhabbeti

3 fazlı sistemde yük faz faz arasında ise nötre zaten ihtiyaç yok.
Yok yükler faz nötr arasında ise gerilim seviyeside ona göre olur ve ancak ona göre akım akar yani faz faz gerilimi kadar değil.Kablo kesitini de belirlemiş olur.
Herhangi bir anda tepe değerlerinin üçününde max değerde olmaması garantidir.
Sıvı şebekelerinde bu garanti yoktur.
Bileşke vektörün sıfır olması bileşenlerin sıfır olması şartını gerektirmez.
120*sqrt3=70 vs vs vs
 
Kimsenin paylaşımlarına sözümüz yok.Olamayacağı gibi teşekkür ve teşvik boynumuzun borcu.
 
teknikadam_41 elektrik mesleğini küçümseyenlere çok güzel bir cevap vermiş.insanların çoğu iki kablo diyor.ama kablo sayısı artınca ya elektrikçi iki kabloyu anladıkta bu üçüncü kablo ne ki?diyor.hemen anlayıp yapacağını sanıyor.birde şuna hayret ettim.bazı elektrikçiyim diye geçinenler öyle tesisat yapıyor ki,biz aynı tesisatı yapsak iki günde yanar onların yaptığı tasisatlar 2-3 yıl çalışıyor.buna hayret ediyorum.
bunu neden anlattım.ben köyde büyüdüm.bizim oralarda elektrik işleri yapan biri var.onun yaptığı öyle tesisatlalar tamir ettim ki,görseniz şaşarsınız.iki kabloyu kanca yapıp bir birine takarak (sıkmadan yani) elektrik vermiş.yıllarca bu kablo bir şey olmadan çalışmış.eğer bir elektrikçi bunu yapsa o ev 3 günde cayır cayır yanar.
 
şantiyelerde herzaman olağan şeyler bunlar ama cevap hoşuma gitti
tebrikler ustam
 
dengesiz yüklerde R fazından 50 S fazından 30 T fazından 40 amper geçiyorsa nötr den kaç amper geçer sorum sayın teknik adama cevap verirseniz sevinirim kafamın içindeki birçok soru işareti kalkacak yada çoğalacak (biliyosunuz ülkemizde 3x120+70 lik kablonun incesi nötr olarak bağlanıyor)
bahsettiğiniz vektörü bulamadım.saygılar
 
Teknikadam_41 ' Alıntı:
Bu dengesiz yüklemede nötr noktasının kaymasını vektör ile izah ettiğim link
https://www.kontrolkalemi.com/forum...i-bir-salter-notr-baglantisini-fazlardan.html
sorunuzun cevabıda ekte. Saygılarımla...
hocam kusura bakma ama aklıma bır sey takıldı.sızın hesap yaptıgınız dosyayı ınceledım.buradakı hesapta bu yukler hep omık yuk olarak kabul edılmıs.fakat sıstemde her yuk omık yuk degıldır.mesala bu dengesızlıge neden olan bır camasır makınası motoru,bir buzdolabı motoru yada baska bır omık olmayan yuk olsa acaba bız bu hesaplamayı gene aynımı yapacagız .yoksa onun ıcın farklı bır hesaplama yontemımı uygulanacak.cunku bobınli ve kondansatoru devrede gerılım ıle akım arasındakı acı arasında 90 derece faz farkı vardır .acaba bu aradakı fark bızım dengesız yukumuze ne kadar etkır.tesekkurler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
sn gezer77 evet vermiş olduğum örnekte yükler saf omik yük yani uygulamada olmayan bir durum. Örneği o şekilde vermemin amacı olayın mantığının basit olarak kavranması içindi. Örnektede görüldüğü üzere Dengesiz yüklenmede nötr'den geçen akım üç fazdan çekilen akımın vektörel ortalamasıdır. Güç faktörü akım ile gerilim arasındaki açının cosinüsüdür. Bir faza ait endüktif yükün artması o faz akım vektörünün gerilim vektöründen uzaklaşması açı yapması demektir, buda akım vektörlerinin arasındaki açıların değişmesi anlamına gelir ama hesap yöntemi aynıdır üç vektörün bileşkesi alınır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
harbiden iyimiş o arkadaşına birde kızıl ötesi sistemden bahsetsen demekki bi daha senle konuşmıcak :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,927
Mesajlar
921,751
Kullanıcılar
451,094
Son üye
ulbeya

Yeni konular

Geri
Üst