Termİk

termiğin görevi nedir?aşırı akıma karşı devreyi açarak bağlı bulunduğu cihazı devre dışı bırakıp onu herhangi bir zarardan kurtarmaktır.o zaman termik atmayacaksa niye imal edilip piyasaya çıkarılmış.önce buradan yola çıkarak düşünmek lazım.
 
yıldız/üçgen yolvermelerde,termik daima kol üzerine bağlanmalıdır.Termiğin,ana devre üzerine bağlan-
ması durumunda,herhangibir kumanda arızası nedeniyle,yıldızdan üçgene geçmemesi halinde,ana dev-
redeki termik atana kadar motor yanar.O nedenle,termiğin kol üzerine konması,koruma emniyeti yönün-
den daha garantidir.Kol üzerine konan termiğin,akım değeri daha düşük olacağı için,ayrıca ekonomiklik
sağlar.Klasik yolvermlerde,termiğin,ana kol üzerine konması,rutin uygulamadır.Ağır yol alan sistemlerde
ise,yolverme esnasında termiğin atmasını onlemek için iki metod uygulanır.Bunlardan bir tanesi,isikoto-
masyon arkadaşımızın söylediği yol ( termiğin,üçgen devresi üzerine konması ),diğeri ise,benim daha ön-
ce bahsetmiş olduğum ( termiğin klasının değiştirilmesi ) yollarıdır.Bunun dışında da tabiiki başka yollar
bulunabilir ( 6,3 kv 1100 kw motorda, termiği 10 s şöntleyerek devreye almak zorunda kalmış idik ).Bütün bu
yorumlar,devredeki tüm seçimlerin normal yapılmış olmasına rağmen ,hala termik atıyor ise yapılması la-
zım gelen çözümlerdir.Olmazsa olmaz şart,termik, kol üzerine konmalıdır şartıdır.Diğer çözümler,herkesin
sorumluluk anlayışına bağlı çözümlerdir.Termiğin,üçgen devre üzerine bağlanması ve klasının eğiştirilerek
uygulanması çözümü,tüm uluslararası literatürde bulunmaktadır ve uygulanan çözümlerdir.
 
Ücğene bağladığın termiği 57 A ayarlarsın. Birde her faz sarğısına termistör koyarsın.İçin rahat etsin diye, ana kontaktörede bir termik koy onuda 2 fazda kalınca 3sn içinde atacak gibi ayarladahada motorum korumasız kaldı dersen ,motor koruma rolesinide ana kontaktör çıkışına bağla(gecikmeli devreye girecek).Herhalde konuya fikir beyan eden arkadaşların istedikleri olmuş olur.Sizde maliyeti yüksek ama tam bir korumaya kavuşmuş olursunuz.
 
Üçgen ve yıldız kollar için farklı iki termik konularak yapılabilir mi? Bir de 55kW lık motorun üçgen koluna bağlanan termik neden 57A e ayarlanıyor.
 
Ucgenden gecen akim karekok3 oraninda daha azdir....
55KW=104 amper 1/(karekok3) =0.58 dir.
104x0.58 = 59 A ( yaklasik)
 
merhaba arkadaslar
termigin ust uste motor kalkislarinda isinarak atmasi gayet normal bir olaydir.
bunu onlemek icin termigin ucgen devresi uzerien baglanmasida son derece tehlikeli ve yanlis bir uygulamadir.misal motor ucgene gecmezse (yildizda takili kalirsa) sonrasindada motor yanarsa bunun sorumlusu kim olur? ben bugune kadar resmi devre semasinda ucgen uzerine baglanmis termik rele gormedim.Benim cozumum yukarida birkac arkadasimin bahsettigi Termik relenin klasinin degismesi veyahutta devreye bir zaman relesinin konulup ard arda kalkisi 10 saniye onleyip motora ve termik releye dinlenme suresi vermesi.Sanirim boyle bir uygulama ariza getirmez aksine arizayi onler.
islerinizde kolay gelsin meslektaslar.
 
Sn.isikotomasyon ;
Tebrikler güzel düşünce,bu konuda bilgili oldugunuzdan hiç şüpem yok ,başarılar.
Saygılarımla;
 
merhaba arkadaslar
motor korumasina birkac fikir daha eklemek ihtiyaci duydum.
motoru korumanin birkac sekli var ,muhim olan soru motoru neye karsi koruyoruz.
termik =uzun sureli yuksek akim cekmesine karsi
pt100 veya klikson=motorun asiri isinmasina karsi
Sigorta=kisadevreye karsi
faz/voltaj koruyucu=motorun 2 faza kalmasina veya voltaj dusuklugune karsi

bu saydiklarimin hepsinin ayri koruma gorevi var,misal kisadevre yapan bir motoru termik korumaz,veya cok siinan ancak asiri amper cekmeyen motoru termik korumaz,veya cok asiri akim ceken motoru PT100 devresi korumaz,yukaridada degdim gibi motoru neye karsi korudugumuz muhim.
konumuz termik relenin pespese kalkislarin ardindan atmasi idi,ve bunu normal oldugunu soylemistik.bunu onlemenin tek yontemide pespese kalkislari onleyici zaman relesi kullanmak.
Benim fikrim herzaman kitabin dedigini uygulamak ve kafamiza gore birseyler uydurmamak tir.meslegimizin ciddiyeti bunu gerektiriyor. eminimki misal sadece ucgen bolumune baglanan termik tesisatinda eger motor yildizda kalip yanarsa hicbir sigorta sirketi para odemez, ben sahsen odemem.
soylediklerim yanlis anlasilmasin, bazi arkadaslarimin fikirleri uygulandiginda tesisat calisir,ancak sakincali yanlari vardir.En uygunu kitabina gore tesisat yapmaktir.
Tum meslektaslarimin islerinde basarilar diliyorum.
 
Ya ben mi yanlış anlıyorum yoksa bi tuhaflık mı var, bu kol, üçgen bölümü muhabbetini anlamış değilim. Termik röle(bimetal) motor sargılarına seri bağlanır, yani yol verme şekliniz ne olursa olsun sonuçta motor kalkınıp yol aldığındaki sürekli çalışma pozisyonunda bu termik, motor sargılarına doğrudan seri olmalı. Yıldız-üçgende Sigorta-ana kontaktör-termik-sargıların x-y-z tarafı sonra sargıların u-v-w tarafı diyelim yıldız veya üçgen kontaktörü (güç devresi için) malzeme bu. yıldız kontaktör görevi u-v-w uçlarını birleştirmek. üçgen kontaktörün görevi ise bu uçları ana kontakötrün girişinde üçgen bağalayacak şekilde organize etmek. Yani sonuçta yıldızda da üçgende de bu termik sargılara seri. dolayısıyla üçgene geçmezse korunamaz gibi bir şey söz konusu olamaz. Yıldızda hat akımı akar üzerinden, üçgende ise bunun kök3 te biri akar. Dolayısıyla direk yol verilen yıldız bağlı bi motor için hat akımına göre termik seçilir. Direk yol verilen üçgen bağlı bi motor için ise sargı akımına göre (yani hat akımının kök3 te birine ) göre seçilir. Yıldız-üçgen bağlantıda ise sonuçta motor en son üçgen olacağına göre yine üçgen bağlantıya göre termik seçilir.
 
merhaba ferhatnusret arkadasim
yukarida bahsedilen yildiz kalkis zamanindaki asiri amper cekisinden termik relenin etkilenmemesi icin termik relenin nereye baglanacagi durumu. eger termik releyi ucgen baglanti relesinin hemen altina baglarsan haliyle yildiz kalkis suresinde termik releyi devre disi birakirsin ve yuksek akimdan etkilenmez,
yukarida okuduyusan ben bu uygulamaya karsiyim, ama sadece aciklama olsun diye ekte cizimi yolluyorum gordugun gibi nortmal durumda termik rele Q1 reelsinin altian monte edilmis bu saglikli ve dogru olani.burada Q15 ucgen Q13 yildiz baglanti icinsecilmis.eger termik releyi Q15 ucgen relesinin altina baglarsan yukarida anlattigim baglantiyi gerceklestirmis olursun.(benim uygun bulmadigim)
eger yanlis anladiysam arkadslarim beni duzeltsin.
islerinizde kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…