250kW yük 475A yük çekiyor. Seçilen kablo kesiti yanlış. Kayıplar hesap edildi mi ? 500A şalter seçimi yapılabilir veyahut 600A. Kablo akım taşıma kapasitesine göre yarar var. Kablo akım taşıma kapasitesi>seçilecek şalter akımı.250 kw gücü olan bir tesis için kablo mesafesinide göz önünde bulundurarak 3×150+70 kablo seçimi yaptım. Bu kablonun toprakta taşıdığı akım 359 A. Buna Kaç amperlik termik manyetik şalter seçimi yapmalıyım?
Kayıplar hesap edilmedi efendim. Yardımcı olur musunuz lütfen ilk deneyimim250kW yük 475A yük çekiyor. Seçilen kablo kesiti yanlış. Kayıplar hesap edildi mi ? 500A şalter seçimi yapılabilir veyahut 600A. Kablo akım taşıma kapasitesine göre yarar var. Kablo akım taşıma kapasitesi>seçilecek şalter akımı.
%3 gerilim düşümü yaptığımda kablo yeterli oluyor250kW yük 475A yük çekiyor. Seçilen kablo kesiti yanlış. Kayıplar hesap edildi mi ? 500A şalter seçimi yapılabilir veyahut 600A. Kablo akım taşıma kapasitesine göre yarar var. Kablo akım taşıma kapasitesi>seçilecek şalter akımı.
Kablo gerilim düşümünden kurtarıyor diyorsunuz da akım taşımadan kurtarıyor mu ? Bu kriter önemli değil galiba. Şalter seçiminde dikkat edilecek unsurlara bir göz atmanızda fayda var. Anladığım kadarıyla bu bilgiyi hiç bilmiyorsunuz. Ne dedim size? Kablo akım taşımasına göre şalter seçilir! İkincisi iç tesisler yönetmeliğinde sınır gerilim düşüm değerleri %1.5 priz ve aydınlatma linyeleri için. Eğer sadece motor var ise %3 olarak ele alınır. Trafo çıkışı ise %5 gerilim düşüm değeri kabul edilir.Kayıplar hesap edilmedi efendim. Yardımcı olur musunuz lütfen ilk deneyimim
%3 gerilim düşümü yaptığımda kablo yeterli oluyor
Kablo gerilim düşümünden kurtarıyor diyorsunuz da akım taşımadan kurtarıyor mu ? Bu kriter önemli değil galiba. Şalter seçiminde dikkat edilecek unsurlara bir göz atmanızda fayda var. Anladığım kadarıyla bu bilgiyi hiç bilmiyorsunuz. Ne dedim size? Kablo akım taşımasına göre şalter seçilir! İkincisi iç tesisler yönetmeliğinde sınır gerilim düşüm değerleri %1.5 priz ve aydınlatma linyeleri için. Eğer sadece motor var ise %3 olarak ele alınır. Trafo çıkışı ise %5 gerilim düşüm değeri kabul edilir.
Neresini anlamadınız ben de onu anlamadım. Öncelikle yük kaç ampere tekabül ediyor onu bulun. Sonra gerilim düşümü uygulamalısınız. Gerilim düşüm yüzdelikleri yukarıda benim verdiğim şekilde olacak. 470A yük çıkıyor 359A yük taşıyan kablo seçiyorsunuz. Sonra o kablo artık size közde biber gibi olur mis gibi kokar yanık yanık(Tabi orada olup koklayacak burnunuz kalırsa). Önce kablo akım taşıma kapasitesi>Seçilen şalter olacak. Örneğin 359A yük taşıyan kablo seçiyorsan maksimum 320A şalter koyabilirsin. Gidip 400A şalter bağlayamazsın. Tabi kabloda meydana gelecek kayıpların da yukarıdaki gibi hesaplanması gerekmekte.O halde 250 kw gücünde bir tesis için 470 amper taşıyan bir kablo secmeliyim. Kablonun taşıdığı akimdan küçük tmş mi seçmeliyim