Merhabalar aklımda bir proje var araştırma yaptım fakat çoğu herkes ısıtmaz çok yakar olmaz demişler ama icraat yok, eğer bütçemi toplarsam en azından 1 petek alıp evdeki termosifon ile 2-3 gün deneme yapacağım sonucum olumlu olursa resimdeki gibi bir proje yapmak istiyorum.
Proje detayları:
- 1 banyo, 3 oda orta ölçekli bir petek tahminen 10 lt su dolu, toplam 120-125lt su sabit
- kendi döşeyeceğim su hortumları, hortumların altına ve üstüne yalıtım köpüğü sıkmayı düşünüyorum dolaşım sırasındaki ısı kaybını minimuma indirmek, borular fazla mesafeli olmayacak bitişik 4 oda zaten
- 65lt termosifon elimde mevcut, yaklaşık tüm suyu 1 saat veya 1 saat 15 dk içerisinde tamamen ısıtıyor, devir daim pompası, sonuçta içerideki su sabit olacak sıcak suyu basarak bir döngü oluşturup geriye dönen ılık suyu termosifona geri dönecek, ilk aşamada komple suyu ılıtmak 6-7 saati bulacaktır daha sonrasında tahminen 70 derece açarak suyun 50 derece civarı sıcaklıkta dolanmasını tahmin ediyorum buda yeterli bir ısı (devir daimi yavaş ve hızlı denemek lazım)
- sürekli olarak bu döngü yapmak kombi gibi bir sistem oluyor [hala sobaya devam ]
- Tek düşüncem geriye dönen 50 derece civarı suyun termosifon sürekli çalışıp ısıtacağı için kaç derecede kalır. Sonuçta ilk seferde odaların ısınması 1 günü bulur ısındıktan sonradan termosifonun su sıcaklığı düşmeden devam edeceğini ön görüyorum ve yatta dönen suyu 15dk ısıtıp daha sonra devir daim çalışabilir yani 15dk dur 30 dk çalış gibi pompanın
- Aklıma takılan sıcak su buhar yapacaktır onun bir sorun teşkil edip etmeyeceğini bilmiyorum
Kendi fikirlerimde ısıtacak gibi duruyor sizlerinde fikirlerini almak isterim şayet ilk denemedi memnum kaldığımda elektrik çok yakacağından onuda güneş paneli bağlayıp beleş döngüye sokmayı ön görüyorum
tahminen 2000w x 24 = 48.000 termosifon, devir daim ne kadar harcar bilemiyorum oda 1600w x 24 = 34.400 yakar günlük hesaplama nasıl yapılır tam bilgim yok, 2 günlük depolama enerji düşünüyorum güneş olmamasına karşın, bulunduğum yer ege aralık ayındayız ve 1.kat balkon cayır cayır sıcak fakat eve girince arka odalar buz dolabı gibi
Sizce böyle bir şeyin olma olasılığı nedir?
Tahmini ön gördüğünüz maliyet nedir?
En önemlisi düşündüğüm gibi ısınan su döngüsü olur? (70 derece ısıtıp döngü sonu 50 derece civarı gelmesi)
Bu aralar sıkışığım yoksa gidip petekle devir daim pompası almış deniyordum
Sonuç olarak olur veya olmaz problem değil fakat içimde kalması olmuyor