Termosifon ile su döngüsü (proje)

Olması çalışması muhtemel mi?


  • Kullanılan toplam oy
    4

redali

Üye
Katılım
4 Mar 2014
Mesajlar
83
Puanları
1
Merhabalar aklımda bir proje var araştırma yaptım fakat çoğu herkes ısıtmaz çok yakar olmaz demişler ama icraat yok, eğer bütçemi toplarsam en azından 1 petek alıp evdeki termosifon ile 2-3 gün deneme yapacağım sonucum olumlu olursa resimdeki gibi bir proje yapmak istiyorum.

lvLMjr.png


Proje detayları:
  • 1 banyo, 3 oda orta ölçekli bir petek tahminen 10 lt su dolu, toplam 120-125lt su sabit
  • kendi döşeyeceğim su hortumları, hortumların altına ve üstüne yalıtım köpüğü sıkmayı düşünüyorum dolaşım sırasındaki ısı kaybını minimuma indirmek, borular fazla mesafeli olmayacak bitişik 4 oda zaten
  • 65lt termosifon elimde mevcut, yaklaşık tüm suyu 1 saat veya 1 saat 15 dk içerisinde tamamen ısıtıyor, devir daim pompası, sonuçta içerideki su sabit olacak sıcak suyu basarak bir döngü oluşturup geriye dönen ılık suyu termosifona geri dönecek, ilk aşamada komple suyu ılıtmak 6-7 saati bulacaktır daha sonrasında tahminen 70 derece açarak suyun 50 derece civarı sıcaklıkta dolanmasını tahmin ediyorum buda yeterli bir ısı (devir daimi yavaş ve hızlı denemek lazım)
  • sürekli olarak bu döngü yapmak kombi gibi bir sistem oluyor [hala sobaya devam :)]
  • Tek düşüncem geriye dönen 50 derece civarı suyun termosifon sürekli çalışıp ısıtacağı için kaç derecede kalır. Sonuçta ilk seferde odaların ısınması 1 günü bulur ısındıktan sonradan termosifonun su sıcaklığı düşmeden devam edeceğini ön görüyorum ve yatta dönen suyu 15dk ısıtıp daha sonra devir daim çalışabilir yani 15dk dur 30 dk çalış gibi pompanın
  • Aklıma takılan sıcak su buhar yapacaktır onun bir sorun teşkil edip etmeyeceğini bilmiyorum

Kendi fikirlerimde ısıtacak gibi duruyor sizlerinde fikirlerini almak isterim şayet ilk denemedi memnum kaldığımda elektrik çok yakacağından onuda güneş paneli bağlayıp beleş döngüye sokmayı ön görüyorum :) tahminen 2000w x 24 = 48.000 termosifon, devir daim ne kadar harcar bilemiyorum oda 1600w x 24 = 34.400 yakar günlük hesaplama nasıl yapılır tam bilgim yok, 2 günlük depolama enerji düşünüyorum güneş olmamasına karşın, bulunduğum yer ege aralık ayındayız ve 1.kat balkon cayır cayır sıcak fakat eve girince arka odalar buz dolabı gibi :)

Sizce böyle bir şeyin olma olasılığı nedir?
Tahmini ön gördüğünüz maliyet nedir?
En önemlisi düşündüğüm gibi ısınan su döngüsü olur? (70 derece ısıtıp döngü sonu 50 derece civarı gelmesi)

Bu aralar sıkışığım yoksa gidip petekle devir daim pompası almış deniyordum :) Sonuç olarak olur veya olmaz problem değil fakat içimde kalması olmuyor :)
 
Dostum merhabalar,

sene 1999 - 2005 aralarında sıvı yakıtlı kat kaloriferi çok devreye aldım. O sıralar yakıt çok pahalı değildi idare edilebiliyordu.. Ama petrol fiyatları yükseldikçe alım gücü azaldıkça bu sistemi sökenler çok oldu. Sonuçta başka çözümlere gitmeye çalıştılar.

2005 - 2010 aralarında çözüm arayanlara gaz yakıtlı kombi lpg li kombi hatta elektrikli kombi devreye almaları yaptım. Sizin konunuz elektrikli kombi olunca yorum yapayım dedim.

Benim devreye aldığım kombiler yaklaşık 80 - 100 m2 alanı ısıtıyor idi. üzerinde 3 adet rezistans vardı. 3.5 kW lık resiztanslar. 10.5 yada 11 kW yapar. Toplamda 50 amper çektiğini çok iyi biliyorum. Evi ancak ısıtabiliyordu. Tabi arada otomatikte yapıyordu.

Sizin sistemde 1600 watt rezistans ile dönüş suyunu ılık görmeniz düşük bir ihtimal. Ancak sadece 1 odada denemek isterim maksat test olsun derseniz 20 m2 bir odayı tek bir petek ile 1600 watt reistans ile ancak ucu ucuna ısıtabilirsiniz.

Şahsi görüşlerimdir. Kolay gelsin.

Not : Yukarıda gördüğüm kadarıyla solar paneller ile elektrik üretip bunu rezistans ile ısıtmada kullanmayı düşünüyorsanız bu fikri bence unutun verim düşük maliyet çok yüksek. Mantıksız bir yatırım olur. Daha önce Muğla Köyceğizde 40 m2 lik ( 20 adet ) güneş ısı panelleri ile yerden ısıtma projesi yapmıştık gündüz güneş ile evi ısıtıp gece gaz yakıtla devam ediyordu. bence ısınma için böyle bir proje düşünün.

Projeler çok çeşitlendirilebilir. Kolay gelsin.
 
Görüşleriniz için teşekkürler,
elim az bollaşınca bir tane 600/1000 petek ve devir daim pompası alıp açıktan hortum çekerek odaya yerleştircem merak konusu insan denemeden kesin emin olamıyor
 
60 cm yada 1 mt pkkp bir radyatörde sonuç alırsınız. Sistemin en üst noktasında hava alabilmek için bir blöf noktası yada en üst noktaya bir otomatik hava pürjörü takınız. Sistem basıncını görmek için bir manometre bulundurunuz sistemi radyatör ile depo arasında kot farkı yoksa ortalama 1 bar basınca çıkarınız. Normal kombilerde bu basınç 1.5 bardır. Sistem küçük olacağı için 1 barı öneriyorum.

Önemli not : Mutlaka ama mutlaka sisteme 1 adet genleşme tankı montajı yapınız. Su ısınınca basıncı artacak. Bu basıncı absorbe etmesi için genleşme tankı olmazsa olmazdır. Diğer türlü tesisat üstünde bir yerleri patlatabilirsiniz.
 
aynen 1mt veya 60cm petek olabilir, termosifon yaklaşık 1,5m yukarda duvara çakılı, su girişine 1 tane hava pürjörü atcam, 8lt veya 12lt genleşme tankı yeterli olur mu? ve pürjör öncesi dönen sıcak su girişine takıcam öyle hatırlıyorum? Basınçı 3 kademeli sirkülasyon veya devir daim pompası ile hallederim.
Zahmet olmassa ufak bir şemasını çizip gönderebilir misiniz deniceğim zaman bi problem yaşamayayım
 
Pürjör su girişine değilde tankın en üst noktasında olmalı. Yoksa hava tankın içinde birikecektir. Bu olmaması gereken bir durum.

Şema çizerim elbette.. Akşama doğru olabilir. Unutursam hatırlatın.
 
Hesap yapmadım ama çalışacağı kanaatindeyim. Kömür sobasıyla 55 litre suyu ısıtıp benzer bir sistemi çalışır hale getirmiştim.
 
Elbette çalışır. Önemli olan yeterli kaloriyi siz kömürden suya aktarmışsınız. Biliyorsunuzdur ki kömütün kalorik değeri yüksektir.

1600 wattlık bir rezistanstan alabileceğimiz ısı bellidir. 80 m2 bir evi ısıtmak için en az 10 kW bir ısıtıcı kullanmak gerekecektir. Bende tam kapasite hesabı yapmadım ancak aşağı yukarı yük bellidir.

Klimadan örnek vereyim 12000 btu bir klima yaklaşık 25-30 m2 alanı ısıtır. 12000 btu luk bir klima 3.51 kW ısıtma kapasitesine sahiptir. 80 - 90 m2 bir ev için kıyaslarsak 3 yada 4 cihaz gerekir. Buda 3.51 x 4 desek 14 kW gibi bir kapasite çıkar.

Bunlar sadece örnek. Kaba taslak.
 
burada sistem çalışır ama ekonomık dersenız olmaz termosifondan sicak suyu alıp borularda nekadar yalıtım yapsanda kayıp olacaktır bunun yerıne radyatore rezistans tak radyator ısınsın
 
-Kömür sobasının enerjisi fazla daha iyi bir ısı sağlar.

-4 oda değilde 3 oda olsun komple ev ısınmayacak arkadaki 3 oda toplamda (12-13-12) 37-38 m2
-Kayıp öngürülüyor fakat termosifon max 75 derece açacağım dönen suyun termosifonun en azından 10 derece arttırması lazım mühim olan dolanan su kaç derece geri dönecek termosifona orası sıkıntı eğer 25 derece civarı kayıp olursa sorun olmaz gibi su dönecek gelecek durmayacak

-Eğer olması durumunda maliyetin gidecek kısmı elektrik
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,336
Mesajlar
935,896
Kullanıcılar
453,626
Son üye
gezgincioglu

Yeni konular

Geri
Üst