Aşağıdaki şekilden de görüleceği üzere Tesla bobini; çekirdeği hava boşluğundan oluşan, yüksek voltajlı bir rezonans trafosu olup 6 bileşenden oluşur. Bileşenlerden birincisi; çekirdeği demirden oluşan, yüksek voltajlı birincil trafo; ikincisi bir yüksek voltaj kapasitörüdür. Üçüncü bileşen, birbirinden hava boşluğu ile ayrılmış iki telden oluşan 'kıvılcım boşluğu,' dördüncüsü; 10-15 sarımlık, kalın bir telden oluşan birincil bobin, beşincisi; reçine kaplı ince telden sarılmış, yüzlerce sarımlık 'ikincil bobin'dir. Birincil bobin, ikincil bobinin dip tarafında yer alır ve bu ikisi birlikte, çekirdeği hava boşluğundan oluşan ikincil bir trafo oluşturur (birinci trafonun çekirdeği demir). Altıncı bileşen ise, genellikle alüminyumdan oluşan simit şeklinde bir metal olup, ikincil bobinin tepesine yerleştirilmiştir. Sistem çalışırken oluşan yüksek voltaj kıvılcımları, bu toroidden kaynaklanır ve tüm yönlerde havaya dağılır.
Birincil trafo 220V AC'lik gerilimi 10,000 V'un üzerine çıkarır ve bu gerilim, yüksek voltaj kapasitörünü doldurur. Kapasitör, birincil bobin ile trafonun çıkışı arasında seri olarak bağlıdır. Dolayısıyla, voltaj yeterince yükseldiğinde, kıvılcım boşluğunu aşan bir kıvılcım sıçraması oluşur. Kıvılcım, yolu üzerindeki havayı iyonlaştırıp iletken hale getirir. Dolayısıyla bu kıvılcım, trafoyu kısa devre yaparken, kapasitörle birincil sarım arasındaki devreyi de kapatır. Kapasitörde depolanmış olan enerji, birincil sarım üzerinden akmak zorunda kalır. Kapasitörün yüklenmesi ve kıvılcım boşluğunun ateşlenmesi birbirini hızla izler. kıvılcım boşluğu saniyede 120 ile 1000 kez arasında ateşlenebilir. Fakat en yüksek enerji patlamaları 120 Hertz civarında yer alır.
Enerji birincil bobine aktarıldığında, bu bobini sarmalayan bir elektromanyetik alan oluşur. İkincil bobin, bu değişen elektromanyetik alanın enerjisini emer ve birincil bobinde oluşmuş olan voltajı daha da yükseltir. İkincil bobindeki voltaj, küçük bobinler için yüz binlerce, büyükler içinse milyonlarca voltu bulabilir. Dolayısıyla, ikincil bobini etkin bir şekilde topraklamak büyük önem taşır. Toprak ve toroid aslında bir kapasitörün, ikincil bobinle birbirine bağlanmış, zıt yüklü iki plakası gibidir: İkincil bobinde oluşan yüksek gerilim altında, birbirine zıt yükler toprağa ve toroidden havaya fışkırır.
Toroidden havaya çeşitli yönlerde yayılan kıvılcım veya 'ark'lar etkileyici bir görüntü oluşturur. Bu nedenle olsa gerek, Tesla tarafından keşfinin üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, bu bobin hala büyük ilgi konusudur. Oluşan görüntü etkisi, filmlerde yaygın olarak kullanılmıştır. Örneğin Terminator II filminde, 'kötü terminator'un yeryüzüne indiği sahnede...