ticaret ve insanlar

hamdisuat

Üye
Bir kaç ay önce, içinde kiracısı olan bir ev aldım, tapu devir işleminden önce, benden habersiz emlakçı 1 aylık kirayı (460-TL), satıştan bahsetmeden, eski ev sahibi adına almış. Kiracı ile beraber gittik, sudan bahanelerle parayı vermiyor.
1 hafta önce bir firmadan 1 adet scart mini uydu cihazı aldım, satıcı (maalesef bayan)
cihazın 70 TL olduğunu, bana 55 TL'ye vereceğini söyledi. Akrabama aldığım için ertesi gün web de kontrol etme gereği duydum kdv dahil 42 tl olduğunu gördüm.
Geçenlerde brenner8 pic programlayıcı(usb V.22) ve 1 adet 16f628a aldım, satıcı toplam 70 TL olduğunu söyledi ama sen 55 TL ver dedi.(artık bu fiyatın doğru olup, olmadığından da şüphe ediyorum)
Şikayet etsen meblağ değmiyor, etmesen toplumda iyilere de güven kalmıyor. Şahsen ben bir sahtekarın, sahtekarlığını yüzüne vurmaya utanıyorum ama onlar insanları kandırmaktan utanmıyorlar, bu nasıl bir iştir.

Emlakçı hariç diğerlerinin serbest piyasa denen bir kılıfı var :)

Emlakçının 2 gerekçesi oldu, birisi, "biz size dedik, ama siz duymamışsınız", diğeri de, "tapu işi 1 gün önce olsa idi, kira sizin olurdu" yani, tam kira alma gününde tapu işlemi olduğu için benim 29 günlük kiram, emlakçının oluyormuş. Kiracıma "muhatabım sizsiniz, beni değil, sizi aldatmışlar, siz bana ödeyin, ben şahit olayım, emlakçıya siz dava açın"dedim, "asker oldukları için karışmak istemediler". Avukatlarla görüştüm, icra işleri, takip filan değmiyor. PTT'den iadeli taahhütlü ihtar gönderdim, almaktan imtina etmişler. Ben Eryaman'da oturuyorum, Sincan Adliyesine e-posta attım. (Ankara Merkez Adliye postayı kabul etmiyor, bizzat gitmeniz lazım) 2 gün sonra karakol telefonla davet etti, ertesi günü emlakçı gelip, parayı bana iade etti. Bu vesile ile savcılık ve karakola da teşekkür etmiş olayım. Haklı olsanız da uğraşmak gerekiyor tam 6 ay sonra paramı aldım.(bu arada adli tatil araya girmiş)

Tebrik ederim.Her zaman böyle hakkını savunmak lazım ki üçkağıtçılar pabucun pahalı olduğunu görsünler ve azmasınlar.

Emlakçının 2 gerekçesi oldu, birisi, "biz size dedik, ama siz duymamışsınız", diğeri de, "tapu işi 1 gün önce olsa idi, kira sizin olurdu" yani, tam kira alma gününde tapu işlemi olduğu için benim 29 günlük kiram, emlakçının oluyormuş. Kiracıma "muhatabım sizsiniz, beni değil, sizi aldatmışlar, siz bana ödeyin, ben şahit olayım, emlakçıya siz dava açın"dedim, "asker oldukları için karışmak istemediler". Avukatlarla görüştüm, icra işleri, takip filan değmiyor. PTT'den iadeli taahhütlü ihtar gönderdim, almaktan imtina etmişler. Ben Eryaman'da oturuyorum, Sincan Adliyesine e-posta attım. (Ankara Merkez Adliye postayı kabul etmiyor, bizzat gitmeniz lazım) 2 gün sonra karakol telefonla davet etti, ertesi günü emlakçı gelip, parayı bana iade etti. Bu vesile ile savcılık ve karakola da teşekkür etmiş olayım. Haklı olsanız da uğraşmak gerekiyor tam 6 ay sonra paramı aldım.(bu arada adli tatil araya girmiş)

Hamdi bey beni lütfen yanlış anlamayın zaten paranızı almışsınız ancak evi resmen satın aldığınız yani tapu işlemlerini yaptığınız tarihten önce olan 29 günün kirasını hukuken hak etmiş olacağınızı zannetmiyorum. Eğer bir önceki ev sahibi o kira benim deseydi mahkemeye verseniz bile emlakçıdan o parayı alamazdınız. Ancak başınıza gelen diğer durumlarda kazıklanma olayında haklısınız diyebilirim.

Zamanında oturduğumuz ilçede cd çalarlı bir teyp almak istemiştik (fiyatlar aklımda değil o yüzden atıyorum) 50 tl si peşin 10 tl taksitle toplam 100 TL demişlerdi. Şehir merkezine gittiğimizde aynı teybin orda fiyatının 50 TL olduğunu gördük.
Maalesef bu konularda bir standart getirmek mümkün değil. Hali hazırda İstanbul'da rastladığım aralarında 1 km mesafe olmayan iki alış veriş merkezinde aynı marka mağazanın ürünleri arasında bile fiyat farkı vardı. Bu yüzden bir ürün alacaksam önce internetten veya diğer mağazalardan iyi bir araştırma yapıp fiyatların ne derecelerde olduğuna bakarım. Kararımı vermeden önce.

Hamdi bey beni lütfen yanlış anlamayın zaten paranızı almışsınız ancak evi resmen satın aldığınız yani tapu işlemlerini yaptığınız tarihten önce olan 29 günün kirasını hukuken hak etmiş olacağınızı zannetmiyorum. Eğer bir önceki ev sahibi o kira benim deseydi mahkemeye verseniz bile emlakçıdan o parayı alamazdınız. Ancak başınıza gelen diğer durumlarda kazıklanma olayında haklısınız diyebilirim.
Değerli ustam sanırım bir yanlış anlaşılma var. Bunu düzelteyim, insanları sıkmamak için bazen kısa kesmekten bazen de ifadelerden yanlış anlaşılmalar oluyor. Olayın tam vuku şöyle oldu; ben aynı tip bir evde kirada idim ve başka bir sitede yine aynı bir tip evi, içini görmeden, içindeki kiracıları da görmeden satınaldım (asker olmaları nedeni ile irtibat kuramadım, rahatsız etmek istemedim). 09.04.2013'de kaparo ödedim ve sözleşme imzaladım. Ancak, emlkaçı tapu işlemlerini "15.04.2013'de yapacağız" deyince şüphelendim. Adet üzere, aylık kiralar peşin alınmaktadır, bilirsiniz. Emlakçı özellikle tapu işlem tarihini de kira tarihine denk getirmiş bunu sonradan anladım. Ayın 15'inde de kiracıya hiç satış-devir durumundan bahsetmeden öğleden önce gidip 1 aylık kirayı almış. Yani bu kira, bana ait olan ve mülkiyetin bana ait olduğu 15.04.2013 ve 15.05.2013 tarihini kapsayan bir kiradır. Ben bu işi öğrenmeden önce de doğal gaz sayacını sökeceğiz diye 250 TL talep ettiler. Kiracıların söylediğine göre depozitolarını da iade etmek istememişler. Zaten sizin söylediğiniz gibi olsa ben hakkım olmayan bir parayı kabul etmem mümkün değil. Hal böyle iken, kendileri aynı zamanda bana komşular bazen götürüp parayı iade edip, "siz tenezzül ettiniz ama, haklı iken ben utandım, şimdi size iade edeyim" diyorum ama ihtiyacı olana birine hayır yapmak daha evladır. Komşuluk böyle olmalı ama sanırım bizim devrimiz geçti.

Hamdi bey açıklama yaptığınız için teşekkür ederim. İlk mesajınızda çok fazla ayrıntıya girmediğiniz için evinizin bir önceki sahibi tarafından klasik olarak "önce otur sonra öde" prensibi ile kiraya verildiğini düşünmüştüm. Bu şekilde hukuken kira sizin hakkınız oluyor. Hakkı olmayan bir parayı almaya çalışan komşunuzu da kınıyorum.

Ben ticaret yaparken şöyle bir kural uygularım, fiyat araştırması yapar, (iç-dış satınlama görevlerinde uzun seneler çalıştım, en basit işlerde bile 3 firmadan teklif alınır), esnafın dürüstünü seçer, gerekirse 3-5 fazla öderim. Örnek; büyük bir kurumsal firmada 5 TL olan bir malı, yakınımdaki, güvendiğim esnaftan, 7 tl verir alırım. Geçenlerde pazar yerinde bir esnafın tüpü bitmiş malum havalar kış, ben de büfede arkadaşımın yanındayım, kendi telefonumla tüpçüyü aradım, o bana bölge esnafının adresini verdi, adamlar geldi, pazar yerinde esnafı buldum tüp verdiler. Akşama kadar satış yapacak tüp olmadan. Bir mal nasıl alınır ben de çok uzman bir kişiyim ama her zaman gezmeye vaktiniz olmuyor, "bu bayan hiç olmazsa bu yapmaz" diyorsunuz, az çok tanıdığım kişilerin bile bu kadar yalancı olmaları, devamlı güven duymadan bu toplum içinde olmak gerçekten rahatsız edici bir durum.

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Kullanıcılar
452,669
Son üye
koraykahvecioglu79@gmail.

Yeni konular

Geri