TM ile ilgili bir soru

indirici merkezlerde kullanılan trafolar genelde 154/33.6kV tur. bunun yanında son zamanlarda 380/33.5kV güç
trafolarınıda görmekteyiz.
Güç trafoları genelde YNynO bağlantı grubuna sahiptir. Yani primer yıldız direk topraklı sekonder yıldız noktası ise nötr direnç üzerinden topraklıdır.
Eski tip güç trafolarında tersiyer sargı dedigimiz sargılarda mevcuttu. Ancak günümüzde üretilmiyor. Yani bir trafodan iki farklı gerilim elde edilebilmekteydi.

Öncelikle merhaba sayın mühendis bey ,
Ynyn traoların tamamında tersiyer sargı vardır , ve dısarıya cıkmıyor olması olmadığı anlamına gelmez efendim ,
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
günümüzde üretilen YNyn0 bağlantı grubuna sahip güç trafolarında tersiyer sargı yoktur. Daha önceden imal edilen Elektoputere, ital vb. markalarda tersiyer sargı vardır. Benzer şekilde günümüzde imal edilen ototrafolarda da tersiyer sargılı yapılmamaktadır.
 
günümüzde üretilen YNyn0 bağlantı grubuna sahip güç trafolarında tersiyer sargı yoktur. Daha önceden imal edilen Elektoputere, ital vb. markalarda tersiyer sargı vardır. Benzer şekilde günümüzde imal edilen ototrafolarda da tersiyer sargılı yapılmamaktadır.
Merhaba Sayın Mühendis bey , belki forumdaki konuyla alakası yok ama tersiyer sargı hakkında ufak bir paylasım , umarım sizde beğenirsiniz .Ynyn trafoların tamamında halen günümüzdede tersiyer sargı kullanılmaktadır , efendim ben bunu bizzat suan atölyedeki elemanların sarmış olduğu trafolardada görüyorum :)
Uzun senelerdenberi üçgen bağlı tersiyer sargının yıldız yıldız bağlı transformatörlerle, yıldız bağlı oto transformatörlerde kullanılmasıpratikte tatbik edilen genel bir usul olmuştur.Bu metod üç fazlı çekirdek tipi transformatörlere de tatbik edilmiştir. Bu tertipler pratikte okadar yaygın hale gelmiştir ki tersiyer sargınınbu çeşit transformatörlerin ehemmiyetli birparçası olduğu uzun zamandanberi münakaşasızkabul edilmiştir. Fakat bir çok hallerde ehemmiyeti olan tersiyer sargının, transformatörüniçinde kullanılacağı şebekenin karakteristiklerive bu şebekenin haiz bulunduğu şartlar düşünülmeden her zaman kullanılması lüzumlu vehattâ arzu edilir bir husus mudur?îşte bu yazının gayesi, modern enerji nakilsistemlerinin çalışma şartlarının ve bu sistemlerden bugüne kadar elde edilen tecrübelerinışığı altında yukarıdaki suallere cevap teşkiledecek elemanların açık bir tarzda münakaşasınıtakdim etmektir.​
Tersiyer Sargının Fonksiyonları :​
Tersiyer sargının ASA tarifi (1) şöyledir:Aşağıdaki maksatlar için bilhassa yıldız bağlıtransformatörlerde kullanılan yardımcı bir sargıdır.a) Fondamental gerilimlerin (birinci harmonik) nötr noktasının kaymasını önlemek,b) Transformatörü ve bağlı bulunduğu sistemi aşırı üçüncü harmonik gerilimlerinden korumak,c) Hatlarda ve topraktaki üçüncü harmonikakım ve gerilimlerinin sebep olduğu telefon girişim (enterferans) ine mani olmak.Bu yazlnın maksatlarına uygun olarak tersiyer sargı tabirinden sadece üçgen bağlı birstabilızasyon sargısı anlaşılacak ve bu sargıyabir yük veya kaynağın bağlanmadığı kabul edilecektir.Tersiyer sargı sıfır bileşen ve üçüncü harmonik akımları için dahili kapalı bir devre teş​
kil eder ve şebekeler deki sıfırbil eşen ve üçün
 
Sayın Mahir bey ,
trafo imalatcılarına isterseniz bir sorun ne demek istedigimi o zaman daha iyi anlarsınız . BEST , Alstom , ABB trafo üreticileri size daha detaylı bilgi verecektir muhakkak. Tersiyer sargılarda arızalanma cok sık görüldügünden özellikle ototrafolarda benzer tersiyer arızaları sık yasanıldıgından dolayı günümüzde tersiyer sargılı imal edilmemektedir.
Sizin bahsetmis oldugunuz atölye hangi imalatcıya ait..
 
Sayın Mühendis bey , ikimizin arasındaki fark galiba siz sorarak ben görerek ögreniyor olmamda .İnsanların ön yargılarını yıkmak atomu parcalamaktan daha zor oldugunu biliyor , ve bu tartısmaya burda son veriyorum ,
trafolarda primer fransızca 1 . sekonder 2. tersiyerde 3. anlamına gelir bir trafoda 3. sargı olarak ayar sargısı bile varsa bu tersiyerdir ve 3. sargıdır .
 
evet galiba bir konuda anlasamadık Mahir bey , ben tersiyer sargılı trafolar yok demiyorum.. eskiden üretilmekteydi İTAL, elektroputre marka trafolar hep tersiyer sargılıdır. Benzer sekilde rade koncer marka ototraflarda. Ancak günümüzde tersiyer sargılar sık sık arızalanması nedeniyle imal edilmemektedirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,182
Mesajlar
923,990
Kullanıcılar
451,538
Son üye
aa.kk

Yeni konular

Geri
Üst