toprak-nötr direnci ile toprak-nötr voltajı arasındaki fark nedir

netalem

Üye
Katılım
12 May 2008
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
arkadaşlar merhaba,
biz işletmemizde yıllık olarak nötr-toprak direncini ölçerek kayıt altında tutuyoruz, fakat hiç bir şekilde nötr-toprak voltajı ile ilgili böyle bir işlem yapmıyoruz. konu ile ilgili bilgilerinize ihtiyacım var.
bu iki ölçüm ve değer arasında ne fark var? birbiri ile bağlantısı nedir? nötr-toprak gerilimi ölçümleri de kayıt altında tutulma zorunluluğu varmıdır?
hepinize şimdiden teşekkürler.
 
Bildiğim kadar böyle bir zorunluluk yok sadece nötr hattının toprağa göre potansiyelini ölçerek nötr hattının yüklenmesini gösterir. Buda 1V civarında olması gerekir.Yüksek çıkıyorsa;Trafonon yıldızı kaymışolabilir,nötr hattında harmonik akımlar akıyo olabilir, nötr hattı uzun ise veya ekler kötü ise geçen akımlar gerilim düşümüne neden olabilir.Ayrıca trafonun işletme topraklaması yüksek olabilir.Sonuç,Nötr hattının toprağa göre potansiyeli yüksek olması sizin topraklamanızla değil sistem topraklamasını ilgilendirir.Sadece sizde dengesiz yüklenme olup olmadığına birde harmonik üreten cihazlarınıza bağlı olarak değişir.İşletme topraklamanızı kontrol edin gerekiyorsa daha sık noktalardan işletme topraklamanıza destek olun.Birde unutmadan nötr hattınız ısınıyorsa kesitleri yükseltin.
 
by netalen tedAŞIN NOTR-TOPRAK ARASI İSTEDİĞİ GERİLİM 2V TU GEÇMEMELİDIR.

BAŞKENT EDAŞ
 
bende 118V...
 
Bazı işletmelerde Koruma -işletme topraklaması senelik bakımlarda kontrol edilir ama Toprak-nötr arası direncin ölçülmesine pek rastlamadım, böyle bir zorunlulukta yok...
 
faz-nötr = 205v
faz-toprak = 204v
nötr-toprak = 6v
ölçü aletiyle ölçtüğümde bu değerler çıktı kafam karıştı toprak hattım var ama yenilenmesi mi gerekiyor.
 
6v kötü bir nört hattınız var toprak ve nört arası 2 v geçmemeli
 
Arkadaşlar;
Konuyu özetliyeyim. (yıllardır bu işlerle uğraşan biri olarak)

Nötr-Toprak üzerinde gerilim oluşması 4 sebebe bağlıdır.

1- 3 faz dengesizliğinden dolayı nötr üzerinden fazla akım akması
2- 3,9,15 yani 3 ve 3 ün katları olan harmonik bileşenler içeren yüklerden (örneğin bilgisayar yükü) dolayı nötr hattı üzerinden faz akımlarının 3 katına kadar akım akabilir.
3- Nötr kesitinin akan akıma göre düşük olması
4- Topraklama direncinin yüksek olması

Peki bu gerilim nasıl oluşuyor?

Eğer bir direnç üzerinden akım akıtırsanız V=IxR (veya V=IxZ) akan akımın büyüklüğü ile orantılı olarak o direnç üzerinde bir gerilim oluşur. kablonunda bir direnci olduğuna göre üzerinden akan akım artarsa kablo üzerinde oluşan gerilim yükselecektir. Bu oluşan gerilim sıfır potansiyelde olan toprak iletkeni ile nötr arasında rahatlıkla ölçülebilir.

Birçok büyük makina veya PC üreticisi 1V tan fazla nötr-toprak voltajı istemez ama 3 V ta bile genellikle sorun yaşamazsınız. ama bu hiç yaşamayacağınız anlamına da gelmez.

Dip not olarak kaynaktan uzaklaştıkça nötr-toprak arası voltaj yükselir.

Size tavsiyem nötr-toprak voltajını da ölçüp kaydeden ve PC ye aktarabilen bir enerji analizörünü sisteme bağlayın ve devamlı hattı kontrol edin. böylece risk almamış olursunuz.

Nötr-Toprak voltajı ölçen analizör için linki tıklayınız. : PQube Enerji Kalitesi Analizörü - Endüstriyel Ölçüm-Koruma Ürünleri
 
Konuyu özetliyeyim. (yıllardır bu işlerle uğraşan biri olarak)

Birçok büyük makina veya PC üreticisi 1V tan fazla nötr-toprak voltajı istemez ama 3 V ta bile genellikle sorun yaşamazsınız. ama bu hiç yaşamayacağınız anlamına da gelmez.

[/url]

Bu cümlenizden hareketle; toprak-nötür arasındaki voltajın bir cihazın çalışmasına nasıl etki ettiğini, çalışmamanına, bozulmasına nasıl sebep olduğunu örnek bir şema üzerinden açıklayınız. Hem benden +pop alınız hemde bizde bu bozulma nasıl gerçekleşiyor öğrenmiş olalım

saygılar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,045
Mesajlar
932,489
Kullanıcılar
453,015
Son üye
saer42

Yeni konular

Geri
Üst