Topraklama Ölçüm Raporu Hakkında

bLAckMamBa

Profesyonel Üye
Katılım
4 Nis 2009
Mesajlar
604
Puanları
266
Arkadaşlar merhaba,

Birkaç aydır bir fabrikada mühendis olarak çalışmaya başladım. Çalıştığım fabrika topraklama ölçüm raporu için dışarıdan smm belgeli bir mühendis ile anlaşmalı. Şimdi sormak istediğim smm belgesini bende alsam onun yerine kendi şirketimde imza yetkimi kullanabilir miyim? Emo üyeliğim ve 1KV altı ve üstü smm belgesi almaya yetkim var.
 
Kurum ve kuruluşlarda kadrolu olarak çalışan mühendisler,kendilerine ait her türlü ölçümü yapar ve raporlarlar.Bunun için,SMM belgesine ihtiyaç yoktur ( serbest çalışmayan mühendisler,zaten SMM belgesi alamaz ).
 
Örnek olarak 2009 yılındaki bir topraklama ölçüm raporunu ekliyorum. fahri yetiş cevap vermişin ama bu adam smm ile çalışıyor öyle bir durum olsa benden önceki mühendis bu tür şeylere imza atardı birkaç senedir bu adamla anlaşmalılarmış.

gv3g5.jpg
 
Sizden öncekinin,işine öyle gelmiş demekki !Ben,30 sene yaptım,oldu.
 
SMM belgesi bir firma dışında tek başına çalışan mühendislerin odadan bir eğitim sonrası aldıkları belgedir. Firmalar bu kişilere belirli ücret karşılığında ölçüm yaptırabilirler.
MİSEM Belgesi ise firmaların kendi bünyesinde çalıştırdıkları bir mühendise ölçüm yaptırmak istediklerinde, odanın belirli zamanlardaki eğitimlerini aldırarak mühendislerine ölçüm yaptırabilirler.
Firma MİSEM belgesi aldırma bir kenara kalibrasyonlu ölçüm cihazı vs. gibi diğer daha pahalı ihtiyaçlar olacağından, senede bir yaptırdıkları ölçümü dışarıdan bir SMM belgeli mühendise yaptırırlar.
 
senede 1 kez ölçülüyor ama her ay periyodik kontrolüde yapılıyor yani sürekli ihtiyaç duyuluyor. Kişinin belgelerine baktım 1kV üstü ve altı topraklama yetkilendirme belgesi, yapı içi tesisat uzmanlık belgesi ve YG tesislerinde işletme sorumluluğu yetkilendirme belgesi bulunmakta.
 
Bu işi yapmak istiyorsanız,1 adet kaliteli topraklama ölçüm cihazı alıp,ölçümleri ve raporlandırmaları kendiniz yaparsınız.Bu kadar basit.Ölçüm için,kendinizi eksik bilgili hissediyorsanız,EMO'nun düzenlemiş olduğu " topraklama seminerine " katılarak,eksiklerinizi telafi edebilirsiniz.
 
Bu işi yapmak istiyorsanız,1 adet kaliteli topraklama ölçüm cihazı alıp,ölçümleri ve raporlandırmaları kendiniz yaparsınız.Bu kadar basit.Ölçüm için,kendinizi eksik bilgili hissediyorsanız,EMO'nun düzenlemiş olduğu " topraklama seminerine " katılarak,eksiklerinizi telafi edebilirsiniz.

MİSEM belgesi alarak söylediğin şekilde kendisi ölçebilir ve raporlayabilir. Fakat belediyeden gelen denetlemede cihaz kalibrasyon belgesi kontrolü de yapıldığından cihazını senelik kalibre ettirmen gerekmektedir. Ve bu kalibrasyon işlemi ücretide sğolsun firmalar tarafından tavanda gezdirildiğinden şirketler dışarıdan mühendislere kalibrasyon ücretinin çok altında miktarlara ölçümlerini yaptırmaktadır.

Karşılaştığım bir kaç raporda da gerçek değerle alakasız değerler gördüm. Kişinin ölçüm yapmadan yazdığı ve imzaladığı, yada ölçüm yapsada cihazın kalibrasyon hatasından kaynaklı hatalar olabilir.
 
Bu nası iş anlamadım; şimdi ben kendi işletmem için topraklama ölçümü yapabilirmiyim... Yada proje çizip onaylayabilirmiyim...
 
Başlığı hedefinden saptırmak istemem ama; sayın Black mambanın göndermiş olduğu rapora bakıyorum da, koruma topraklamaları için 1.3, 1.4 ohm gibi değerler ölçülmüş ve değerler uygundur denmiş. "Kime göre neye göre uygun" olduğu belli değil. Ben "uygun değildir" demiyorum, ama bu forumda daha önce defalarca konuşulduğu gibi, topraklama direncinin uygun değerinin, kesici-hat koruma anahtarı-sigorta açma akımı ve açma süresine bağlı olarak, nasıl hesaplanacağı yönetmelikte tanımlanmıştır. Ama uygulamada hala "maksimum 2 ohm olmalı", "maksimum 5 ohm olmalı" gibi değerler havada uçuşmaktadır.

Bu rapordaki değerler yönetmeliğe göre hesaplanmış doğru değerler olabilir. Ama rapor bunu ifade etmekte yetersiz kalmış. Raporun hesaplama yöntemi, referans değer gibi bilgileri içermesi gerekir.

Dolayısıyla işi SMMye de havale ediyor olsanız, tesisinizin bekası açısından neyin nasıl yapılaması gerektiğine hakim olunmalı, raporda bu bilgiler talep edilip, işi yapan kişinin "şuur"u hakkında bilgi sahibi olunmalıdır kanaatindeyim. Tekrar söyleyeyim Sayın Black Mambanın gönderdiği raporu hazırlayan firmaya şuursuz filan demiyorum, haddim değil. Sadece raporun bu durumu ifade etmekte yetersiz kaldığını söylüyorum

Emo'da ya da herhangi bir denetim firmasında filan çalışmıyorum ama, konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmayanların bu işi resmen akredite bir firmaya veya EMOya yaptırmalarında fayda var gibi geliyor bana....Ya da eğitim alınır veya yönetmelik hatmedilir.

Topraklama yönetmeliğinde "topraklama ölçümünün yetkili bir kişi tarafından yapılması gerektiği" belirtilir. Ama daha net bir tanım yapılmaz. İSG yönetmeliğinde de de bu konuda daha "net" bir talep yok. Dolayısıyla güvenli tarafta kalmak için topraklama ölçümünü yapacak kişide, SMM'den önce "topraklama yetki belgesi" aranması gerekir.

2009 senesinde ben bu eğitimi alırken, Çorludaki bir fabrikadan gelen meslektaşlarımız vardı, kendi tesislerinin ölçümünü kendileri yaptıklarını ve denetimlerde bu ölçümlere ilişkin raporları sunduklarını belirtmişlerdi.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,696
Mesajlar
929,060
Kullanıcılar
452,400
Son üye
hubbig

Yeni konular

Geri
Üst