Başlığı hedefinden saptırmak istemem ama; sayın Black mambanın göndermiş olduğu rapora bakıyorum da, koruma topraklamaları için 1.3, 1.4 ohm gibi değerler ölçülmüş ve değerler uygundur denmiş. "Kime göre neye göre uygun" olduğu belli değil. Ben "uygun değildir" demiyorum, ama bu forumda daha önce defalarca konuşulduğu gibi, topraklama direncinin uygun değerinin, kesici-hat koruma anahtarı-
Sigorta açma akımı ve açma süresine bağlı olarak, nasıl hesaplanacağı yönetmelikte tanımlanmıştır. Ama uygulamada hala "maksimum 2 ohm olmalı", "maksimum 5 ohm olmalı" gibi değerler havada uçuşmaktadır.
Bu rapordaki değerler yönetmeliğe göre hesaplanmış doğru değerler olabilir. Ama rapor bunu ifade etmekte yetersiz kalmış. Raporun hesaplama yöntemi, referans değer gibi bilgileri içermesi gerekir.
Dolayısıyla işi SMMye de havale ediyor olsanız, tesisinizin bekası açısından neyin nasıl yapılaması gerektiğine hakim olunmalı, raporda bu bilgiler talep edilip, işi yapan kişinin "şuur"u hakkında bilgi sahibi olunmalıdır kanaatindeyim. Tekrar söyleyeyim Sayın Black Mambanın gönderdiği raporu hazırlayan firmaya şuursuz filan demiyorum, haddim değil. Sadece raporun bu durumu ifade etmekte yetersiz kaldığını söylüyorum
Emo'da ya da herhangi bir denetim firmasında filan çalışmıyorum ama, konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmayanların bu işi resmen akredite bir firmaya veya EMOya yaptırmalarında fayda var gibi geliyor bana....Ya da eğitim alınır veya yönetmelik hatmedilir.
Topraklama yönetmeliğinde "topraklama ölçümünün yetkili bir kişi tarafından yapılması gerektiği" belirtilir. Ama daha net bir tanım yapılmaz. İSG yönetmeliğinde de de bu konuda daha "net" bir talep yok. Dolayısıyla güvenli tarafta kalmak için topraklama ölçümünü yapacak kişide, SMM'den önce "topraklama yetki belgesi" aranması gerekir.
2009 senesinde ben bu eğitimi alırken, Çorludaki bir fabrikadan gelen meslektaşlarımız vardı, kendi tesislerinin ölçümünü kendileri yaptıklarını ve denetimlerde bu ölçümlere ilişkin raporları sunduklarını belirtmişlerdi.