topraklama ölçüm yöntemleri

işletmelerde kullanılan büyük güçler için 300mA toroid kaçak akım rölesi tavsiye ediliyor ama dokunma gerilimi ile çarpılmaya karşı bir koruma yapar mı tartışmaya açık sadece yangına karşı koruma yapar. yönetmelikte yazan rcd kullanılması zorunludur.bunlar hadi bundan sonra böyle olsun diyerek yazılan yönetmelikler değil uzun yılların birikiminin sonucudur. uygulanması tavsiye edilmez, zorunludur!!!
 
İşletmeler için ana panoda toroid+röle+açtırma bobini kombinasyonu kullanılır. Nominal akım yükselip dağıtım sayısı ve mesafesi arttıkça kaçak akımların toplanarak ana şalterde 300mA üzeri değerlere çıkması söz konusu olabilir. Bu tip durumlar için çözüm; yük tek şalterden değil birkaç şalterden beslenir ve bu şalterlere ayrı kaçak akım koruma tesis edilir.
İşletme topraklaması için kısadevre durumunda akım artarak koruma elemanının açtırması için direncin minimum olması istenir ( 2 ohm'u geçmemesi tavsiye edilir.). Koruma topraklama direnci için arkadaşlar gerekenleri zaten söylemişler.
 
dağıtım mesafesi için yaklaşık değer var mı?

Bunu sınırlayamazsın kesit hesabı (akım kontrolü+gerilim düşümü hesabı), kısadevre hesabı uygun gördükçe projelendirilir. Yapılması gereken ana panoda yükün bölünmesidir. Aynı mantık ve metod tali panolarda 30mA kaçak akım röleleri içinde uygulanır. Örneğin yeni çekilmiş bir linyede 1mA kaçak akım görülebilir.
 
Son düzenleme:
demek panoda kar miktarı konusunda kesin sınırlandırma yok duruma göre arttırılabilir
 
demek panoda kar miktarı konusunda kesin sınırlandırma yok duruma göre arttırılabilir

Ne kadar arttırırsanız o kadar avantajdır; Arıza çok daha kolay tespit edilir, arıza durumu genel bir bölgenin değil küçük lokal bir bölgenin enerjisiz kalmasına sebep olur. Maaliyet durumuda göz önüne alarak abartmamak gerekir. Örneğin genelde projeciler ıslak hacimler için ayrı kaçak akım koruma rölesi koyarlar.
 
ıslak hacimde kaçak akım diğerlerine göre ihtimal fazla mı?

Islak hacimlerde nemli ortamlarda kaçak akımlar artar, ıslak zemin canlı için temas direncini düşürücü bir faktördür. Islak hacim linyesini ayrı çizip genelde 10mA röle koyar projeciler.
 
Islak hacimlerde nemli ortamlarda kaçak akımlar artar, ıslak zemin canlı için temas direncini düşürücü bir faktördür. Islak hacim linyesini ayrı çizip genelde 10mA röle koyar projeciler.
önemli olan insan üzerinden geçecek akım değil mi? 10mA neden?
ıslak zeminde direnç düşeceği için akım artar tamam ama akım artınca 30mA lik daha çabuk yakalar ve açar. insan üzerinden ha ıslakken geçmiş 30mA ya kuruyken. bir farkı var mı ki ıslak zemin olunca rcd değeri düşürülüyor? neyi göremiyor olabilirim bu olayda?
 
Arkadaşlar inşaatı devam etmekte olan bir binanın temel topraklaması atılmamış, bina çevresi boyunca beton demirlerinden 10-15 tane çıkartmışlar bunları topraklama lamasına bağladım bakır elektrodları da 2,5m gibi çaktık, hesapta problem yok 1ohm dan düşük, merak ettim gerçekte ölçümü kaç çıkar diye adamlar geldi meger (sanırım,analog) ile 11 metrelik iletkene bağlı 2 çubuğu hafifçe toprağa gömdüler 4.80ohm gösterdi ve kurtarmaz dediler ben de çubuğu biraz derine gömelim dedim bu kez 3.80 gösterdi vs sonra şerit boyunca 40 metre gibi ilerden tekrar ölçüm yaptık bu kez 2,80ohm gösterdi..kısacası 3,80ohm gibi değerler sakıncalı olur ekstradan üçgen atman gerekiyor zamanla direnci yükselir falan filan tonlarca şey anlattı..teoride topraklama şeridi boyunca herhangi bir yerden ölçüm yapsam aynı direnci göstermesi gerekmez mi? eşpotansiyel olayı bu değil mi yoksa yanlış mi biliyorz
ölçümde en sağlıklı sonuç topraklama noktası ve iki ölçüm kazığının doğrusal olduğu ve altın oranla yerleştirildikleridir. onun haricinde yapılan tüm ölçümler birbirinden farklı ve yanlış sonuç verir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,759
Kullanıcılar
452,707
Son üye
128bpm

Yeni konular

Geri
Üst