topraklama direnç değerleri kaç ohm olmalı?

sistemin saglıklı çalışması açısından işletme ve koruma 1 ohm altından parotoner ise 5 ohm altında olması gerekli
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.

Aslında haksız sayılmazsınız kaçakakılar büyük tesislerde çeşitli nedenlerle her kolon hattı için küçük bir değerde olup toplamda sıkıntı yarattığı durumlar olabiliyor. Buna benzer bir durumu büyük bir işletmenin ana panosunda yaşamıştık kompaktşalter+açtırma bobini+röle kombinasyonlu sistemde yaklaşık 300mA'e ayarlanmış değeri 400-450mA'lere çektik yapılan iş usülen doğru olmamakla birlikte başka yapılacak bir şey herhangi bir alternatifte yoktu.Birdahada sorun yaşamamıştık. Bazen çok küçük değerler birikip sıkıntıya neden olabiliyor.
 
verdiginiz bilgiler için teşekkurler.
 
tesislerde koruma topraklaması 1 ohm altında olursa çok iyi olur
 
Lpg otogaz tesislerinde tankın olduğu yerde ve

Yağ fabrikalarında hegzanın olduğu yerlerde, ekstrasyon ünitelerinde topraklama değerleri ne olmalıdır. ???
 
İşletme ve Koruma topraklamaları 2 Ohm altında olması isteniyor. Zemin önemli bu konuda Paratoner topraklamaları 10 Ohm altında şartnamelerde geçer. Askeriye de 5 Ohm altı mutlak istenir. Parafodr 5 Ohm olarak biliyorum. Ama topraklamanın yapılacağı zemin önemli taşlık bir alanda istediğiniz kadar kazık çakın kaz ayağı topraklama sistemi yapın datek kullanın yinede istenilen değerleri almanız mümkün değil. Şartnamelerin dışına topraklama zeminine göre çıkılabiliyor.
 

Sn Tknsyn arkadaşa katılıyorum. Yönetmelik uzaydan gelen biri tarafından yazılmış sanırım.
Konu ne zaman açıldı bilmiyorum ama kime göre 5 ohm neye göre 2 ohm?
İnsana zarar verme sınır gerilimi nedir? 50V. Akım sınır değeri nedir? 0,03A. Buradaki direnç değeri 1.66k ohm çıkar. Nerde kaldı bizim 5 ohm, 2 ohm.
(Tabii burada söylemem gereken, Topraklama direncini ne kadar düşük yaparsanız, kaçak akımın, toprağa giden yolunu o kadar açmış olursunuz. Bu sebeple 5 ohm, 2 ohm deniliyor sanırım.) Ek olarak, Eşpotansiyel yapmak çarpılma riskini minimuma indirir.
Kafa karışıklığına sebebiyet vermek istemem tabii ki. (EMO'nun şartlarına uymak gerekir. Benimki sadece bir hesap
 
topraklama sistemleri TN_S olmasında fayda var.TT sistemlerde kaçak akım rolesi gerekli.Koruma topraklaması değerleri ise sistemine bağlı.Eğer tt sistem ve 30 mA kacak akım varsa koruma topraklam değeri 1500 ohm değerlerine kadar yönetmelık izin verir.Ama burada önemlı olan TT sistemle beslenen binada her kat panosuna takmak lazım.
 

Gördüğüm kadarıyla yukarıdaki cümlelerimden yönetmelikleri yok saydığım anlaşılmış... İlginç
Bu konuda yazdığım yazıyı aşağıdaki linkte okumanızı rica ediyorum.


https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/hangi-panolarda-topraklama-ölçmeliyiz.33498/
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…