Topraklama ve Termik Manyetik Şalter

Katılım
4 Ara 2012
Mesajlar
547
Puanları
1
Bilgisi olan arkadaşlar yorumlarsaniz sevinirim termik manyetik salter herhangi bir kaçak akımda enerjiyi keser topraklamada aynı görevi görmüyormu birbirinden ayıran özellik nedir bir tesisin topraklama değeri nasıl ölçülüyor topraklamanin sağlam olup olmadığını öğrenmek için nasıl bir ölçüm oluyor şimdiden teşekkürler umarım cevap verecek teknik arkadaşlar çıkar :)
 
Termik manyetik şalterin ve topraklamanın görevleri tamamen ayrı şeylerdir.
 
Ayrıca topraklama toprak meger aletleri ile ölçülür. Digital ve analog olan modelleri vardır. Topraklama bölümünnde ayrıntılı olarak anlatılıyor.
 
Son düzenleme:
Termik-mağnetik şalterin (Tmş) topraklama konusuyla bir ilgisi yoktur.Tmş bi-metal malzemeden yapılmıştır,üzerinden anma değerinin üzerinde aşırı geçen akımlar,daha önceden ayarlanan bir akım sınırı değerinde akım geçtiğinde,bu şalterin kontaklarının açılmasını sağlar.Asenkron motorlarda motorun aşırı mekanik zorlanımlarında,milinin dönmekte zorlanmasında,rulmanlarında sorun olmasında,vb.tmş bi-metal kontakları bir tarafa doğru eğilip gitme eğiliminde olma prensibiyle motor akımı devresini açarak motoru yanmaktan korurlar.

Topraklama ölçümü yapılması en sağlıklı olarak meger test cihazıyla yapılır.Çünkü normal avometrelerin içindeki pil,ohm ölçümünde toprağa gerilim değeri çok daha düşük olan pil yüzünden,fazla akımı test sırasında veremezler,megerlerde ise daha büyük gerilim değerleri toprak testinde toprağa verilmiş olunur,bu nedenle meger test cihazı da daha büyük bir tercih nedenidir.

Kaçak akımı ölçerek insanları çarpılarak ölümden ve binaları yangın riskinden koruyan röle ise yalnızca bir kaçak akım rölesi (K.A.R.) dir.Tek veya 3 fazlı çalışanları vardır.30 mA'lik KAR insanı,300 mA'lik KAR ise yangına karşı binaları tam olarak korur.

Topraklama olayı toprağa gömülen uygun şekil ve ebatlarda(Bakır levhalar,bakır kazıklar,vb.geometrisi değişik olan,ama yüzey alanıyla nemli toprağa tam temas edebilen) metalik parçalar vasıtasıyla sağlanır.Toprağın kuruluğu da önemlidir.Tam kuru,yeterli derinliğe gömülemeyen bir topraklama metali de,yine tam olarak topraklama yapamaz,ıslatılması veya ıslak olarak temas etmesi için yerinin değiştirilmesi,topraklama metali sayısının daha fazla sayısının artırılması gibi önlemlere ayrıca gereksinim vardır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ben yazıncaya kadar arkadaşlar cevaplamışlar.... Yaşlanıyorum galiba... :(
 
TEŞEKKÜR EDERİM :)

aslında sormak istediğim kaçak akım rölesi ile topraklama arasındaki fark ama yanlış yazmışım şimdi şebeke topraklama varsa herhangi bir kaçagı topraga verir insana zarar vermez kaçak akım rölesine ihtiyaç duyulması neden aynı görevi görmüyormu
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
aslında sormak istediğim kaçak akım rölesi ile topraklama arasındaki fark ama yanlış yazmışım şimdi şebeke topraklama varsa herhangi bir kaçagı topraga verir insana zarar vermez kaçak akım rölesine ihtiyaç duyulması neden aynı görevi görmüyormu

Herkesin aklına gelebilecek olan güzel bir soru sormuşsunuz.Güvenlik topraklamasının eve veya işletmelere kadar çekilmiş olması,insanları ayrıca direk olarak çarpılmaktan,ölümden,binaları yanmaktan ne yazık ki tam olarak da koruyamıyor.Bunu açıklamaya çalışayım.

Sigortanın atıp devreden tam çıkabilmesi için,faz-toprak,faz-nötr hattından otomatik (mağnetik) Sigorta veya klasik,buşonlu sigorta ise,oldukça da yüksek akım şiddetlerinin geçip de bu teli eritmesi veya mağnetik kuvvetle otomatı düşürmesi beklenir.Bina zemini ile bizim vücudumuzdan,yani faz-toprak hattı arasında gerçekleşecek bir kaçak akımda ise sigortalar hiç işe yaramazlar.Çünkü elimiz,ayağımızdan,zeminin o anki omaj değeri (Direnciyle doğru orantıda) geçen düşük amperli bir akımda,ne tür bir sigorta olursa olsun atmaz,olan bize olur.Yani sonuçta çarpılır veya ölebiliriz.K.A.R.,bu zeminle vücudumuz arasında veya toprak hattı olmayan,kopmuş olan metalik dış gövdeli bir Elektrik fırınından,elimize ve ayaklarımızdan,faz kaçağında,sadece dış gövdeden zemine giden akıma karşı da büyük hassaslık gösterir.Yani 30 mA'lik bir akım toprağa,fazdan vucudumuz üzerinden akıp gitmişse,devreyi açar,hayatımızı kurtarmış olur.İkinci durumda da sadece cihaz gövdesinden toprağa akıp geçerek,K.A.R. atar ve dış gövdedeki faz kaçağıyla oluşacak bir çarpılma riskine karşı bizi tam olarak da korumuş olur.Yani 30 mA'in tam geçebilmesi için,zeminle elimiz (Vücudumuz) arasında,R=220/0.030,yani R=7333 ohm, R=7.33 kohm.luk çok düşük bir omaj değerinin olması bile buna (K.A.R.'sinin atmasına) yetiyor.I=V/R, I=220/7333.33, I= 0.030 amper yani I= 30 mA kolayca toprağa geçip K.A.R.' ı çalıştırmış olur.

Binayı yangına karşı koruyan bir K.A.R. ise,300 mA'lik akımlarda devreyi tam olarak keser.Tabiki bu durumda ohm. kanunu gereği R=220/0.30, R=733 ohm. olup,bu direnç değeri de daha büyük olduğundan,300 mA ancak bu şartta,kolayca toprağa akıp geçecektir.Kablolar arasındaki bir kısa devrede,yani faz-nötr veya faz-toprak arasındaki akım geçişinde,sigortaların kolayca atacağını haklı olarak da düşünebilirsiniz.Ancak kısa devreyle bu akım geçişi,her zaman kabloların soyulması ile direk teması olarak da olmayabilir.K.A.R. işte bu özel durumlarda binaların yanmasını önlüyor.Kabloların izolasyonu bozulup da,elektrik kaçakları bina içine doğru çok sinsi de olabilir,kablolar böylece ısınıp tamamiyle yanmaya başlayabilir,normal otomatik sigortalar veya klasik buşonlu tip sigortalar bunu hissedemezler ve yangın görünmeyen bir yerden başlayıp çok da büyümüş olur.Bu durumda da,300 mA'lik K.A.R.,yangın emniyetini,300 mA'lik akım geçişinin toprağa gizli,görülemeyen yerlerden akması sırasında,KAR'ı çalıştırıp sağlamış olur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,276
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri
Üst