Topraklama yıldırımdan korunma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Alktk
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Alktk

Üye
Merhabalar
Tescilli nir yapıda restorasyon yapıyoruz . Binada temel topraklaması yok . Bu yüzden 120 mm örgülü bakırı bina etrafında gezdirip 4 bakır çubuğu termokaynakla birleştirmeyi düşünüyorum bunu da ana eş potansiyel baraya götürmek istiyorum.
Ayrıca paratoneri de 2x50 bakırla indirip bakır çubukla topraklayıp onu da ana eş potansiyele taşımayı düşünüyorum . Uygulama olarak önerebileceğiniz şeyler var mı . Paratoneri eş potansiyele alın diyorlar yönetmelikte de öyle geçiyor .

Burada paratoneri indirdikten sonra bara oluşturup ordan da dönen ringe mi bağlamak mantıklı olur veya direkt eş potansiyele götürmek mi ?

Merhabalar
Tescilli nir yapıda restorasyon yapıyoruz . Binada temel topraklaması yok . Bu yüzden 120 mm örgülü bakırı bina etrafında gezdirip 4 bakır çubuğu termokaynakla birleştirmeyi düşünüyorum bunu da ana eş potansiyel baraya götürmek istiyorum.
Ayrıca paratoneri de 2x50 bakırla indirip bakır çubukla topraklayıp onu da ana eş potansiyele taşımayı düşünüyorum . Uygulama olarak önerebileceğiniz şeyler var mı . Paratoneri eş potansiyele alın diyorlar yönetmelikte de öyle geçiyor .

Burada paratoneri indirdikten sonra bara oluşturup ordan da dönen ringe mi bağlamak mantıklı olur veya direkt eş potansiyele götürmek mi ?
Bina etrafında gezdireceğiniz örgülü bakırın bina demir konstrüksüyonu ile bağlantısı olmayacaksa ki zaten dikilmiş bina da bu mümkün değil, dört değil ondört tur dönse neye faydası olacak.

Merhabalar

Topraklama ve Paratoner için tecrübeniz yoksa ihtisas sahibi firmalardan destek almanızı öneririm. Başlı başına ihtisas konusudur.
Eş potansiyel bağlantıları genel görüntüsü;
Eş-Potansiyel-Topraklama-Barası-2.png.webp

Tt sistem bizdeki . Ve bütün topraklamaları eş potansiyelde birleştireceğim . Sadece sorum paratoneri indikten sonra direk topraklayıp eşpotansiyele almak mı , yoksa tali bara oluşturup ordan örgülü bakıra irtibatlandırmak mı daha uygundur ? , yapı tescilli ve çok eski olduğu için temel topraklaması yok zaten biz napabilirizi düşünüyoruz o yüzden örgülü bakır seçtik ve ıec standartlarında var yönetmelikte de . Sadece uygulamada nasıl birleştirelim onu soruyorum teşekkürler

Tt sistem bizdeki . Ve bütün topraklamaları eş potansiyelde birleştireceğim . Sadece sorum paratoneri indikten sonra direk topraklayıp eşpotansiyele almak mı , yoksa tali bara oluşturup ordan örgülü bakıra irtibatlandırmak mı daha uygundur ? , yapı tescilli ve çok eski olduğu için temel topraklaması yok zaten biz napabilirizi düşünüyoruz o yüzden örgülü bakır seçtik ve ıec standartlarında var yönetmelikte de . Sadece uygulamada nasıl birleştirelim onu soruyorum teşekkürler
Yapmanız gereken ölçüm sonucuna göre yeterli sayıda topraklama kazığı çakmak ve @Erhan_TR nin paylaştığı gibi eşpotansiyel bara oluşturmak, bütün elektriksel akşama ait topraklamaları da bununla birleştirmektir . Hayal gücü zorlayıp temel topraklamasına benzetmeye çalışmamın hiçbir şeye faydası olmayacağı kanaatindeyim.

Hayır hocam anlatamadım galiba ben . Paratoneri nasıl eş potansiyelle irtibatlandırayıö bunu merak ediyorum . Örgülü bakıra mı irtibatlandırayım yoksa eş potansiyele ayrı bir hat mı çekeyim

Şema örnek teşkil etmektedir. TT veya TN- sistemde eş potansiyel bağlantı unsurları değişiyor mu sizce? Sorunuzun yanıtı o şemada açıkça görülmektedir.
Kolay gelsin.

la bizi dinleyen kim emo yu dinleyen kim gerçi emodada iş bilen adam olduğuna şüpheliyim hepsini töhmet altında bırakmak istemem ama var 1 tanesi tedaş mesela kafasına göre kendi emniyeti için karar alıyor doğrumu yanlışmı hiç düşünmüyor valla şebekeyle senkron olmazsınız diyom yav diyorum ne güzel 50 kw 50 kw senin trafonu yüklüyoruz daha ne istiyon yok diyor bizde 700 kw yükü birden trafonun kucağına atıyoruz .. biz trafonun yıldız noktasını topraklamaya toprak bulamıyoruz emarcı geliyor ayrı topraklama istiyor upsçi ayrı istiyor geçen ciddi bir kurumun ziraat fakultesinde totalde 20 kwlık otomatik süt sağma makibnesi almışlar adamlar 2 tane 240 kalo ile bir ton bakırla topraklama yaptırmışlar . nese kartın biri yanmış 12.000 euro topraktan demişler :) ölü bir değilki ağlıyasın deli bir değilki bağlayasın .

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri