2,5 yıl önce bu konuya bir yorum yazmıştım da, şimdi aklıma geldi: IEEE standartlarının ETTY'ye göre geçerli olduğunu sanmıyorum.
ETTY Madde 1- Sondan ikinci paragraf: "Bu Yönetmeliğin Ek’leri ve ilgili Türk Standartları bu Yönetmeliğin tamamlayıcı ekidir. Yönetmelikte olmayan hükümler için EN, HD, IEC ve VDE gibi standartlar göz önüne alınır. Çelişmeler durumunda sıralamaya göre öncelik verilir."
Ayrıca EMO İzmir şubesi tarafından Nisan 2013'te yayınlanan "
Elektrik Tesisleri Proje Onay ve Kabul Yönetmeliği Taslağı" başlıklı yazının 22. paragrafında da; IEEE ve IEC standartlarının birçok yerde çelişmekte olduğu, ülkemiz tarafından kabul edilmiş olan standartların IEC ve EN standartları olduğu yer almaktadır.
Buna karşın kendi seminerlerinde IEEE standartlarına atıfta bulunulmasının nedeni ve bunun hukuki dayanağını EMO nasıl açıklıyor, gerçekten merak ediyorum. Mesela, bir proje mühendisi EMO tarafından düzenlenen Sn. Ilısu'nun seminerine (kendisi SMM seminerlerinde de görev alıyordu; şu anki durumu bilmiyorum) katıldı, proje hesaplarında da atıfta bulunulmakta olan IEEE standartlarındaki hesaplama yöntem ve kriterlerini uyguladı; ileriki bir zamanda da tesisin topraklamasından kaynaklanan bir hata mahkemeye, oradan da bilirkişinin önüne geldi diyelim: Kişinin yaptığı hesaplar doğru ve eksiksiz bile olsa, bu uygulamanın Türkiye'de yasal olarak tanınmışlığının bulunmaması ne tür sonuçlar getirir? Topraklama proje ve hesaplamalarının Türkiye yönetmelik ve standartlarına aykırı olarak hazırlandığı ifadesi dahi, kişinin hazırladığı projede yanlış olmamasına karşın, onu en baştan haksız konuma düşürmez mi?
Sn. Ilısu'nun hem bahsi geçen seminerine katıldım, hem de SMM eğitimim sırasında da kendisi görev almıştı. Kendisi halen bu seminerlerde görev alıyorsa, seminerine katılacak bir kişi bu soruları kendisine sormalı bence. Konu hakkında fikri veya bilgisi olan var mı acaba?