Eğer kaçık akım bağladıysanız, bence de topraklamanın sağlıklı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu nötr ile toprağı birbirine değdirmektir. Bunu yakın bir zaman içerisinde bir yakınımın evinde yaşadık. Ev yeni olmasına rağmen elektrik tesisatını yapan "USTA" kaçak akım takmamış. Ben de evi gezerken sigorta kutusu gözüme çarptı ve baktım ki kaçak akım yok. Dedim buraya kesin takmamız lazım. Her ne kadar yeni yapılmış olsa da ve talimata göre kesin konulması gerektiği için koruma amaçlı takalım dedim. Kaçak akım taktıktan hemen sonra herhangi bir sıkıntı olmadı. Bir yere sonradan priz takmamı rica etti. Prizi takarken istemeden, alışkanlıktan olsa gerek kontrol kalemini toprak ucuna değdirdim ve baktım ışığı yandı. Ondan sonra aklıma kaçak akımı attırmak geldi. Nötr ile toprağı birbirine değdirdim. Eğer gelen topraklama hattında sıkıntı varsa kaçak akım atmayacaktı bildiğiniz üzere ki atmadı da.. Sigorta kutusunun yanına gittim ve borudan gelen toprak kablosunu biraz yokladığımda elimde kaldı. "USTA" olan arkadaşımız toprak kablosunu biraz kısa tutmuş ve ek yapmış! Bir de zahmet edip ne bir klemens ile tutturmuş ne de bantlayarak koruma altına almış veya sağlamlaştırmış.. Bereket binanın topraklaması sağlammış da sorun ortadan kalktı.
Belki yeri değil ama affınıza sığınarak yine de yazmak istedim. Ben hiç bir zaman çok bildiğimi iddia etmedim ve bilmediğim bir konuda da başkalarına iş yapıp para kazanmayı hedeflemedim. Eğer ben bir insana USTA diyorsam o insan benim gözümde çok farklı bir yere sahiptir. Her ne kadar ağızlara dolanmış bir söz olsa da, bir usta hem kişiliği ile hem bilgisi ile insanların imrendiği ve insanlara örnek olması gereken bir insan olmalıdır. En azından ben böyle düşünüyorum.
Saygılarımla,