trafo kabloda topraklama

ert159

Üye
Katılım
7 Haz 2017
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
32
Konum
Denizli/Bodrum
arkadaşlar fotoğraftaki trafoda og de 3faz geliyor ag de nötr topraklanmış halde çıkıyor benım sorum şu ;bu og kısmında kablolarda ufak ince bir kablo var soru işaretiyle gösterdiğim yerde bunlar aşağıda topraklamaya bağlı bunlar neyin topraklaması? bundan ayrı nötr ve gövde ds aynı yerde topraklanmış ama bu üç kablo ya bağlanan topraklamayı çözemedim, birde bir sorum daha olacak bu trafo og de 3faz girip agde 3faz ve nötr olarak çıkıyor ise üçgen yıldız mı bağlı oluyor? bu bağlantı nerede oluyor trafonun içinde mi?
 

Ekli dosyalar

  • sketch-1520361322503.png
    732.2 KB · Görüntüleme: 57
XLPE kabloların özelliklerini incelerseniz anlarsınız. üzerinde indüklenen gerilimi boşaltmak için topraklanır.
 

Ekli dosyalar

  • xlpe-kablo-soyma-aparati-kablo-500x500.jpg
    29.3 KB · Görüntüleme: 35
1.cevap: Adı siper. Aşağıda siperler ve bağlantı metodları anlatılmakta.

Kablo siperlerini topraklama metodları

1). İki uçtan topraklama

Siperler kablo güzergahının her iki ucunda da birleştirilerek topraklanır. Bu metodda siperde endüklenen akım ilave kayıplara yol açarak kablo akım taşıma kapasitesini düşürmektedir. Kayıplar üçgen demet şeklinde döşeme durumunda, yanyana döşemeye göre daha az olmaktadır.

2) Tek uçtan topraklama

Siperler kablo güzergahının ucunda birleştirilerek toplaklanır. Siper ile toprak arasında endüklenen gerilim, kablo uzunluğu ve iletkenden geçen ak›m ile orantılıdır. Tek uçtan topraklama sadece kısa güzergahlara uygulanır.

3) Çapraz bağlama

Uzun hatlarda (1 km veya daha fazla) kullanılır. Hat birbirine elektriksel olarak eşdeğer üç parçaya bölünür. Bitişik kablolara ait siperler ek kutularında çaprazlanarak bağlanır. Ek kutuları aşırı gerilim limitleyicileri üzerinden topraklanır. Ayrıca siperler hattın her iki ucunda birleştirilerek direkt olarak topraklanır. Bu metod ile kablo akım taşıma kapasitesi tek uçtan topraklanmadaki gibi yüksektir.

2.cevap: Trafolarda nötr bağlantısı yıldız yada zikzak bağlantının yıldız noktasında olur. Yani trafonuzun sekonder kısmı yıldız yada zikzak. Primer kısmının bağlantı şeklini bilemeyiz. Trafo etiketi üzerinde bağlantı gurubu yazar. Buradan anlaşılmaz. Dyn5, Yyn0, Yd11 vb.
Verdiğim linkte trafolarla ilgi aydınlatıcı bilgiler var.

Ekli dosyayı görüntüle V.SUNU ELEKTRİK ENERJİ DAĞITIMI (DAĞITIM VE ÖLÇÜ TRAFOLARI) (1).pdf
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…