Trafo maksimum akımı ?

emodiyator

Profesyonel Üye
Katılım
13 Kas 2008
Mesajlar
2,939
Puanları
1,640
Konum
BİTLİS
Arkadaşlar kendisi elektirik mühendisi olan bir arkadaşımız bugün kafamı karıştracak bişi söyledi trafolarla ilgili 50 KVA trafonun her fazından 72 amper amper akım çekebileceğimizi (maksimum)söyledim her fazının dengeli olarak yüklersek 72 amper maksimum çeker dedim kendisine oda hayır 78- 80 civarı çekilebilir dedi kafamda bir sürü soru işereti oluştu acaba dedim trafo gücünün belli bir % lik kısmını aşarak kullanılmasında bir sakınca oluşurmu 50 KVA trafo için konuşursak genelde 72 amper nominal akım okuyoruz etiket değerinde trafo kayıplarını güç hesabına kattığımızda 72 çıkıyor zaten acaba benmi arkadaşımmı yanılıyoruz:confused:
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kısa süreli nominal akımın üstünde çalışabilir fakat sargılarda oluşacak ısının trafoya vereceği zararı göz ardı ederseniz .
 
evet kısa süreli çalışmalarda bir sıkıntı olmaz fakat süre uzarsa sargılar muhakkak yanacaktır
 
Sizin hesabınız doğrudur.Ama Trafoların tam kapasiteyle çalıştırmak,trafonun ömrünü azaltmak demektir.Tam yükteyken nominal akımların yapmış olduğu darbeler sonucunda sıcaklıkla birlikte izolasyon zayıflamasıda olacaktır.
 
Aslında tam olarak olay şöyle 50 KVA trafonun aşırı yükden dolayı sürekli termik manyetik şalterinin düştüğü ihbarını aldık gidip ölçümümüzü yaptığımızda R-S-T farzlarında 83-65-68 amper çektiğini gördük yanlız ölçümü öğle saatlerinde yaptık puant zamanını sokak fazının ve abone aydınlatmalarınıda hesaba katıp hesabımızı yaptığımızda 50KVA nın üstünde bir güce ihtiyacımız olduğu kanısına vardık ve ilgili mühendis arkadaşımızı aradık oda bize 50 KVA trfonun 72 amper'in üstünde akım çekmesinin normal olduğunu hatta 78-80 amper her fazının çekebileceğini söyledi bizde şaşırıp kaldık
 
TMŞ nin ayarını yükseltirseniz olay çözülür trafoda çalıştığı yere kadar çalışır çalışamadığı yerde gidip değiştirirsiniz, mühendis kısacası bunu demek istemiş.
 
Yazdığınız bilgilere bakılırsa fazlarda dengesizlik var.Öncelikle fazları dengelemeniz gerekecek.Aydınlatma olduğundan balanstlı armatör kullanıyorsanız,muhtelif kompanzasyon vardır herhalde.
 
her trafo hesap edilirken bir over load kapasitesi vardır. yani yüzde olarak, mesela 80 amper çekiyorsanız her faz için bu da % 110 un üzerinde bir güç kullanımı demek 50 kVA trafo küçük bir trafo olduğu ve ek soğutma sistemi olmadığı için devamlı aşırı yükleme izolasyonun bozulmasına yol açar, eğer uzun süredir bu şekilde çalıştırılıyorsa yağ analizi yapılması lazım. ama trafoyu ne bileyim ekstra olarak vantilatör kullanarak soğutma imkanınız varsa aşırı yükleme yapılabilir ama böyle bir imkanın olacağını sanmıyorum. siz en iyisi mi 100 kVA lık trafo edinin. daha sağlıklı olur
 
Konuya teğet olacak ama bu 50kVA da 72 amperin hesabı nasıl yapılıyor ?
 
arkadaşım güç formülü vardır 3 fazlı sistemlerde Güç=kök(3) x akım x gerilim

gerilim 0,4 kV güç de 50 kVA kök 3 değerini de hesap makinenizden bakıp yerine koydunuz mu alın size 72 küsür Amper akım
 

Forum istatistikleri

Konular
129,183
Mesajlar
924,001
Kullanıcılar
451,541
Son üye
hyo23

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst