Trafo tükettiği gücü ve kapasitesini hesaplama

Katılım
25 Ağu 2024
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
21
Tersanade staj yapıyorum mühendis olarak ve konulara çok hakim değilim.Ben trafonun 1 haftada tükettiği güç ve bu gücün trafonun kapasitesine oranını bulmam istendi. Elimde 4 trafo var fakat biri için değerleri söyleyeceğim zaten hepsi aynı mantıktır. Trafo 400 V ve 1600 KW gücü var. Bu trafonun mesela ilk endeksi ve son endeksini aldım sayaçtan yani aralık olarak mesela 27 Ağustosta 6465150 KWh güç tüketmiş ve 3 Eylül de 6476406 KWh güç tüketmiş haftalık endeski sondan ilki çıkarıp 11256 KWh güç tükettiğini buldum (sayaçtan KWh değerlerine bakarak yaptım yanlışım varsa hangi değerleri almam lazım sayaçtan söyleyiniz lütfen) . Elimdeki bu değerlerle trafonun haftalık güç tüketimini ve trafonun kapasitesini nasıl bulurum? Formüller nedir hangi değerlerler lazımdır? Sonra da haftalık tüketilen gücü trafonun kapasitesine oranlamam istendi.
Yardımcı olur musunuz?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
- Trafo gücü kva olarak belirtilir,
- 1600 kva trafonun ölçümü OG den yapılır.1.8.0 sayaç değerleri farkı,akım ve gerilim trafolarının çarpan katsayısı ile çarpılıp aktif tüketim bulunuz,
- Trafonun zati kayıpları,firma broşürlerinden bulunur,
-Tüm trafolar için tek ölçüm var ise,bahsettiğim değer,bu 4 trafonun tükettiği değerdir,
-Her trafonun tüketimi isteniyor ise,trafo ADP sindeki analizör değerlerinden yararlanılır,
-Bu hesaplamalar için,formüllerden değil,ölçü aletlerinden ( değerler,sürekli değiştiği için ) yararlanılır.Ölçü aletlerinin ve akım trafolarının,asgari 0,5 klas olması gerekir,
-OG ana girişten ve her trafonun kendi ADP sinden yapılan hesaplamalar,birbirini hiçbir zaman ! tutmaz.Asıl değer,OG ana girişten hesaplanan ( trafo kayıpları + kablo kayıpları nedeniyle ) değerdir,
-Bu tip sorular,her yeni gelen Mühendise sorulan cimnastik sorulardır.Beklenen cevap,bahsetmeye çalıştığım konulardır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sanırım kullandığınız terimler baya bir teknik içeriyor. Henüz OG ve ADP nedir onu bilmiyorum. Ben de trafonun güç tüketiminin sürekli değiştiğini söyledim. Fakat bana trafo analizöründeki her gün atılan ( resim olarak gruba atılıyor) analizör resmindeki endekslere bakarak bulmam istendi. Analizör de yazan değerler anlık biliyorum. ( ör; 400 V bu sabit 55 A ve 37950 W gibi değerler yazıyor en altta da KWh olarak bir değer yazıyor). Benden istediği bir haftalık güç tüketiminin kapasiteye oranı ort. bir değer de istiyor olabilir. Sizin dediğiniz gibi anlık olarak mı takip etmem gerektiğini sordum fakat onların bana gönderdiği sayaç resmindeki değerlere göre bulmam gerektiğini söylediler. Henüz sayaç okumadım bile daha önce bu yüzden kafam karıştı. Kapasite dediği şey trafonun çekebileceği maks. akım değil midir? Onun dışında analizör de zaten kayıplara hesaba katıp mı gösteriyor güç tüketimini katmıyorsa da bana bu kayıplardan bahsedilmedi.
 
Analizörlerde kwh olarak tüketim rakamları bulunur.Kaliteli aletlerde,bu değerler her 15 dk. ( ayarlanması halinde,daha kısa süre olabilir ) aralıklarla bu değerleri görebilirsiniz.Analizörlere ait kullanım klavuzunu okumanızda yarar var.ADP ( ana dağıtım panosu ) lerdeki analizörler,trafo ve trafo ADP arasındaki kablo kayıpları hariç,işletmedeki tüm tüketici cihazların tüketimini gösterir.Ana girişteki OG gözünde tedarikçiye ait mühürlü bölmedeki sayaç,trafoların kayıpları +trafolar ADP arasındaki kablo kayıpları +Analizörlerdeki toplam tüketimi gösterir.Tedarikçi sayacının 1.8.0 fark değeri x sayaç çarpanı ,endeks tesbiti yapmanız şartiyle tüm tüketimi gösterir.Ana sayaçtaki 1.6.0 değeri ise,o ayki max. demand değeridir ve her ayın son günü otomatik olarak sıfırlanır.
Tesisin,tek hat şemasını edinerek,tesisi tanımaya çalışın.
 
Son düzenleme:
Ana girişteki OG gözünde tedarikçiye ait mühürlü bölmedeki sayaç bu tam olarak nasıl bir şey acaba daha önce hiç görmedim teşekkürler bu arada yardımınız için.
 
Tek hat şeması ve yerinde inceleme.Elektrik Mühendisimisiniz ?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,241
Mesajlar
924,575
Kullanıcılar
451,625
Son üye
artm13
Geri
Üst