TRAFO VEKTÖR GRUPLARI YARDIM

butcher

Üye
Katılım
20 Ara 2011
Mesajlar
89
Puanları
1
arkadaşlar trafonun HV ve LV tarafının bağlantısının nasıl olacağı ile ilgili olan misal dyn Dd gibi bağlantıları ifade eden conneciton detayını leading lagging olaylarını biliyorum fakat bunu neye göre seçiyoruz yani benim bir tesisim var 1600 kVA trafo kullanıcam bunun yukarıda bahsettiğim dyn seçimi ne aşamada ve neye göre yapılıyor trafonun kullanılacağı tesisle mi bir ilgisi var bilgi verebilecek yada kaynak gösterebilirseniz makbule geçer. Teşekkürler
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
D (Delta, Üçgen) bağlantı trafonun üç sargısının sırayla başlangıçlarının bitişlerine bağlanması ile gerçeklenir. Bu bağlantı noktaları da sırasıyla R S T fazlarına bağlanır.

Y (Wye, Yıldız) bağlantı ise trafonun başlangıç (duruma göre bitiş) sargılarının birbirine bağlanması ve diğer uçlarının da sırasıyle R S T fazlarına bağlanması ile elde edilir.

D bağlantıda Nötr yoktur. Nötr içermeyen sistemlerin beslemesi veya enerji naklinde kullanılır. Sargı üzerindeki gerilim faz arası gerilimi, sargı akımı da faz akımının kök(3) de biridir. Yüksek güçlerde sargı kesidini düşük tutmak için faydalıdır.

Y bağlantı nötr de içerdiğinden genelde hem bir fazlı hem de üç fazlı yüklerin olduğu yerlerde kullanılır.

Özellikle dağıtım trafolarında en çok kullanılan vektör grubu DyN11'dir. 3 Tel ile gelen elektrik enerjisi,3 faz+ 1 nötr (yerine göre +1 toprak) olarak istenen tesise dağıtılır. Giriş ile çıkış arasında -30 derece fark vardır. Vektör bağlantılarının faz farkını sonlarındaki rakamdan çıkarabilirsin DyN11 için 11*30=330 derece fark, dairesel olarak bakıldığında 330-360 = -30 a denk gelir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,059
Mesajlar
922,905
Kullanıcılar
451,331
Son üye
doby17

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst