Trafoda Faz Açıları

yonzoglu

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
148
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar forumda bu konu hakkında fazla birşey bulamadım ve size sormak istedim.3 fazlı trafolarda Dyn 5 veya Dyn 11 veya sonu 0 gibi trafo çeşitlerinin rakamları ne olduğu sorulduğunda şöyle anlatılıyor fazlar arasındaki faz farkı 30 x 5 veya 30 x 11 ...benim sorum söyle gelecek ;
1. Bize öğretilen örneğin R fazı 220 V "0" derece S fazı 220 V "120" derece gibi şimdi bu trafolarda bu niye farklı ve bu farklığın yapılmasının sebebi ve faydası nedir ?? Bilgilerinizi bekliyorum
 
Sanırm bir yanlış anlama var. Bildiğim kadarıyla trafolar fazlar arasındaki açıyı değiştirmez. Yada üç fazın açısını aynı değerde değiştirdiğinizde yine aralarında 120 derece fark olur..
 
Dyn 11 demek, primer fazlar arasında 11x30=330 derece fark var demek değildir.
Trafonun primerine bağlı olan R fazı ile sekonderine bağlı olan R fazı arasındaki faz farkı 11x30=330 derece demektir.
 
Öncelikle teşekkürler doğru yanlış anlama düzeltildi ama benim asıl sorum buna neden gerek duyuyoruz primer fazı il sekonder faz açıları arasında bu farkı neden oluşturuyoruz Neden bazen 330 bazen 150 bazen 0 asıl sorum bu???
 
Sormuş olduğunuz soruların cevabı pdf megep dosyasında;
https://i.kontrolkalemi.com/6/522EE0044.pdf

Döküman gerçekten güzelmiş teşekürler...Ama ben sorumun cevabını bu dökümanda da bulamadım..

Grup açıları yani faz farkına neden ihtiyaç duyuluyor 0 ,30,150,330 derece Ynai neden 0 değilde 330 kullanıyorlar veya 150 diyelim Neye göre bu trafoları seçyiorlar Dyn 11 vey Dy 5 bu faz farkları neye göre belirleniyor...
 
Fazaçıları bağlantı gruplarının farklılığından kaynaklanmakta. Bu seferde diyeceksiniz neden farklı bağlantı gruplarına ihtiyaç vardır onunda açıklaması pdf dökümanda.

Tamamen dizayn ile alakalı : Siemens A.Ş. - Teknik Makale
 
Fazaçıları bağlantı gruplarının farklılığından kaynaklanmakta. Bu seferde diyeceksiniz neden farklı bağlantı gruplarına ihtiyaç vardır onunda açıklaması pdf dökümanda.

Tamamen dizayn ile alakalı : Siemens A.Ş. - Teknik Makale

Sn scorpion eyes eklediğiniz döküman gayet güzel ama yine de yeterli değil. çünkü soruyo soran arkadaş neden Dyn5 değil de Dyn11 kullanılıyor gibi bir soru sormak istemiş. yaklaşık 3 yıldır trafo işinin içindeyim bu soruyu kitap yazmış insanlara da sordum cevap alamadım. internette belki binlerce sayfa taradım cevabını yine bulamadım. Dy5 ile Dy11 in farkı var aralarında 180 derece fark var(AG için) fakat kullanım amacı niye böyledir kimse bilmiyor. forumumuzda da yer alan Sn orion ki kendisi trafolar ile ilgi bilgi birikimine sahip birisi bana şunu söyledi tesislerinde yer alan Rus trafolarının etiketlerinde veya yolladıkları dökümanlarda Dyn5 trafonun dengeli yüklerde ( 3 fazlı motorlar gibi ) kullanıldığı ; Dyn11 trafonun ise Ag den tek fazlı beslenen dengesiz yüklerde kullanıldığı yönünden bir ibare varmış. kendisine teşekkür ettim bu bilgi için ama insanın aklına yine şu soru geliyor eee ne alaka yani Dyn11 nasıl bir yapıya sahip ki dengesiz yüklerde kullanılsın veya Dyn5 dengeli yüklerde kullanılsın. burda cevaptan soruya doğru bir gidiş yapmayı denedim. şöyleki Dyn5 trafonun YG ve AG gerilim sinüs dalgasını çizer isek YG ve AG arasında anlık gerilim farkları çok fazla Dyn11 de ise anlık gerilim farkları çok az yani anlık geriilm yükselmelerinde , açma kapamalarda filan aradaki gerilim farkı çok değil bu da izolasyon açısından önemli . akla şu soru gelebilir dengeli yüklerde de Dyn11 kullanılsa olmaz mı olur bence ama hala bilemediğimiz ufak bir ayrıntı olabilir. araştırmaya devam :)
 
sayın emir öncelikle teşekkürler gerçekten aslında sormak isteğim buydu.Ben hangi durumlarda neye göre xx 0 veya xx5 veya xx 11 kullandığımızdı.Hangi durumlarda hangisini seçeçegiz.Ama artık trafo üreticileri ile bağlantıya geçmeyi düşümüyorum.Çünkü sizde 3 yıllık tecrübenizle bile emin değilsiniz. Mesela benim gördüğüm bir tane uyartım sağlayan pano için 6300/115 V 63kVA lık trafo var yükü de dengeli gözüküyor ama Yd 11 mesela kafamı karıştırdı şimdi?
 
Ben de şöyle birşey duymuştum: DYN11'de, AG'deki harmonikler OG'ye 11. harmoniğe kadar yansımıyor. Bunun üzerine bir dömanda şu ibareyi gördüm:
Generatör, hat ve transformatörden meydana gelen bir güç sisteminde harmonik akımlar, generatör reaktansı, transformatörün primer reaktansı ve hattın reaktansı üzerinden geçerek harmonikli gerilim düşümü meydana getirirler. Generatörde sinüs seklinde gerilim üretildigi halde çıkış uçlarındaki gerilimin dalga şekli bozulabilir. Mıknatıslanma akımındaki harmoniklerin şebekeye geçip geçmemesi:
i. Transformatör baglantı grubuna,
ii. Primerin yıldız baglı olması halinde, yıldız noktasının şebekenin nötrüne bağlı olup olmamasına,
iii. Transformatördeki magnetik devrenin geometrik yapısına, bağlıdır [8].
Aşağıdaki belgedeçok güzel analizler mevcut. Tecrübeli meslekdaşların yorumlarına açıktır...
 

Ekli dosyalar

  • Transformatör Bağlantı Gruplarının Elektrik Dağıtım Şebekelerindeki Harmoniklere Etkilerinin İnc.pdf
    1.3 MB · Görüntüleme: 306
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst