Trafodan punta makinesi yapımı

Herkese merhaba. Elimde 220v/24v, amper olarak ölçemediğim ama bayağı güçlü bir trafo var ve AliExpress ten pil punto modülü aldım. Bu malzemeleri kullanarak güzel ve profesyonel bir pil punta makinesi yapmak istiyorum. Fakat aklımda bazı soru işaretleri var.
1) Bu trafo alışık olduğumuz trafolardan farklı olarak primer ve sekonder sargılar üst üste sarılmış. Bu tarz sargının farkı ne, bu trafo projem için uygun mudur?
2) Pil punta makinesi için kullanacağım devre 100A kaldırıyor, ben de projeyi ona uygun yapmak istiyorum. 100A için kullanmam gereken kablo kalınlığı ne olmalı?
3) İncelediğim projelerde punta makinesi için trafoya kalın kablonun sarım adedi 3-5 tur gibi değişkenlik gösteriyor. İdeali nedir, kaç tur sarmalıyım?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG_3783.webp
    IMG_3783.webp
    249.7 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_3784.webp
    IMG_3784.webp
    288.1 KB · Görüntüleme: 21
  • IMG_3785.webp
    IMG_3785.webp
    230.7 KB · Görüntüleme: 17
  • IMG_3787.webp
    IMG_3787.webp
    282 KB · Görüntüleme: 18
  • IMG_3788.webp
    IMG_3788.webp
    31.8 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Bendeki olmaz mı? O da güçlü bir trafoya benziyor
güzel insan, bir şeyin güçlü olması, her şeyi yapabilir anlamına gelmiyor. pil punta için zibilyon tane video, resim, yazı, belge, nasıl yapılır zımbırtıları var. hiç birine denk gelmediniz mi? okumadınız mı? izlemediniz mi?
o trafo değişik projelerde harikalar yaratacaktır mutlaka ama punta makinesi için uygun değil

Bu transformatörün gücünü hesaplamak lazım ancak ortalama 800 watt 1000 watt bir trafo olması lazım ki punta yapsın.

Bu trafo da belki punta yapabilir ama ince Nikel şetirleri puntalayabilir. Kalın Nikel leri puntalayamaz.

Siz bu trafo ile pil mi puntalamak istiyorsunuz?

Merhaba, sevgili ustam. O trafodan punta kaynağı veya ark kaynağı yapılması düşünülemez, çünkü watt gücü max. 130-150 watt gibi görünüyor, 800-1000 watt'lık mikro dalga fırın trafosunu bulmanız lazım. tek fırın trafosundan punta kaynağı, 2 adet olanından ark kaynağı uygulaması düşünülebilir.

Ama başka türlü nasıl değerlendirebilir bir düşünelim. En üstteki sekonder kalın emaye telleri açılıp sargı sayısı azaltılıp 15-16 volt AC verecek şekle tadilatla getirilip akü şarj redresörü yapılabilir. Bu çok zor değil ve mümkündür. (Eğer trafo primer sargısı yanmadıysa ve hala sağlamsa) Kışın akü şarjı az ve tam boşaldığında eve çıkarılıp araç aküsü evde şarj edilip tekrar araca takılıp başka akü araç takviyesi olmadan araç çalıştırılmış olur.

Redresör yapmak zor değildir, uygun köprü diyot (KBPC3510) ve 10 000 mF, 35 volt elektrolitik bir kondansatörle AC-DC akü şarj cihazı 12 voltluk araç akülerinin ev veya işyerindeki şarjı için yapılabilir. Bunun redresör bağlantı şeması nette mevcuttur. Elektronikçiden şarj cihazı montajı için plastik kutu, fiş-kablo, neon ışıklı ve dört uçlu ON/OFF anahtar, 1 A, 250 V cam sigorta, 2 adet akü maşası, akü şarj çıkış kablosu için kalın 2..5 mm2 çok telli uygun uzunlukta kablo temin etmek yeterlidir. Sigorta yuvasıyla birlikte 220 volt AC girişinden bağlanır, çıkış DC' sinde sigorta kullanılmaz.

Not: KBPC3510'a akü şarjında aşırı ısınamaması için ortasındaki delikle bir alüminyum soğutucuya bağlayarak kullanmanız akü şarjındayken çok aşırı ısınmasını önceleyecektir. PC kasa fanları da KBPC3510'lu soğutucuya hava üfleyecek şekliyle basitçe sabitlenip monte edilebilir. Onu da 12 volt AC-DC adaptörle veya trafo sekonderinden çıkan 15-16 volt DC voltajı 12 volta 12 volt veren bir voltaj regülatörüyle düşürüp beslersiniz. DC 15-16 volt DC çıkışının 1.414 kat artmaması için 1.5 kohm' luk direnci DC çıkışında sürekli şöntlü (DC çıkışa paralel bağlı olarak) kullanırsınız. Böylece DC voltaj boşta iken kondansatör etkisiyle 1.414 kat artmamış olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
1. Elinizdeki transformatör 125Watt civarında görünüyor.
(Göbek kesiti gerekir, ölçü için dosyayı ekledim, detay isterseniz yazın)

Pil punta kartı için uygun görünmüyor ama saklayın.

2. Herzamanki gibi Çinlilerden teknik, açıklayıcı bilgi almak nerdeyse imkansız.
Teknik bilgi olarak sadece (@paskomya üstadın söylediği gibi) mikrodalga fırın trafosundan bahsediliyor.
Bu trafolar 1800V - 2800V arası üretiliyor.

Ama böyle "yuvarlak" laflarla teknik veri olmaz. Onun için Çin malı alacaksanız yoğurdu üfleyerek yiyin

3. Bu kartın çalışırken videosunu görmedim ama arızalı kartın şikayet video linki:

Başka şekilde yapılmış bir punta makinesi size fikir verebilir.

Kolay gelsin

Ekli dosyalar

• Transformer_EI_core.webp
    Transformer_EI_core.webp
    92.9 KB · Görüntüleme: 4
Son düzenleme:
Daha önce mikrodalga fırın trafosu ve bu Çinlilerin devresi ile çalışan bir punta cihazı yapmıştım.

Sizde bir mikrodalga trafosu bulursanız elinizdeki kartla bağlantı sağlayarak punta cihazı yapabilirsiniz.

Temin edin tarif edelim.

Biraz araştırınca mesele daha net anlaşıldı.

Çinlierin neden mikro dalga trafosu istediği:
Bu işte kullanılacak trafo çok ağır oduğundan ve de çok fazla yol parasına sebep olacağından, kullanıcının bunu geri dönüşüm firmasından almasını (biz kısaca hurdacıdan diyoruz) sekonderini söküp, 5.6mm emaye telden 4 tur sarmasını istiyorlar .

Kısaca "800watt (veya kaç watt gerekiyorsa) bir trafonun sekonder voltajı 3VAC" olacak şekilde deseler. (O kadar lafı uzatacağına...)
Yani bu ölçülerde bir trafo gerekir

spot_welder.webp

Kolay gelsin

Son düzenleme:
1. Elinizdeki transformatör 125Watt civarında görünüyor.
(Göbek kesiti gerekir, ölçü için dosyayı ekledim, detay isterseniz yazın)

Pil punta kartı için uygun görünmüyor ama saklayın.

2. Herzamanki gibi Çinlilerden teknik, açıklayıcı bilgi almak nerdeyse imkansız.
Teknik bilgi olarak sadece (@paskomya üstadın söylediği gibi) mikrodalga fırın trafosundan bahsediliyor.
Bu trafolar 1800V - 2800V arası üretiliyor.

Ama böyle "yuvarlak" laflarla teknik veri olmaz. Onun için Çin malı alacaksanız yoğurdu üfleyerek yiyin

3. Bu kartın çalışırken videosunu görmedim ama arızalı kartın şikayet video linki:

Başka şekilde yapılmış bir punta makinesi size fikir verebilir.

Kolay gelsin
Mikrodalga fırın trafosu ve Çinlilerin bu iş için tasarladıkları kartı kullanarak bir pil puntalama makinası yapanlardanım.
Öncelikle o nikel şeritleri pillere puntalayabilmek için 40A-70A civarında bir akım gerekiyor, bunu elde etmek için de yüksek güçlü, düşük voltajlı dolayısıyla yüksek akım verebilecek bir trafo isteniyor. Hemen belirteyim, o kartı alacakların, yüksek fiyatlı olanını tercih etmelerine gerek yok çünkü kart trafonun primerine bağlanıp bir tür dimmer gibi iş gördüğünden yüksek akım veren tristörlü karta gerek yok.
O kartı kullanmanın avantajı, standart bir punta makinasında olması gereken iki özelliğe de sahip olması yani akım ve süre kontrolü.
Elbette pil punta için başka yöntemler de var ancak ya pahalı donanımlar gerektiriyor ya da ucuz olanlar hassas çalışmadıkları için tehlikeli olabiliyor.
Heves ettiğim için uğraştım, bol zaman ve malzeme gerektirdi ancak sonunda paraya kıyıp bir de portatif olanını aldım, rahat ettim.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri