Elbette kuvvetli akım tesisleridir. Zaten bu konuda bir sıkıntı yok. Aslında hiç bir konuda sıkıntı yok her şey gayet açık. Sadece kıvırtma var.
Benim asıl merak ettiğim yüksek gerilim tanımlamasında nasıl kıvırtılacağı. Bir çok yerde 34500 volt dahi orta gerilim olarak geçerken...... 1000 volt yüksek gerilim oldu bitti.
Dahası
Elektrik ile ilgili Fen adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları yönetmeliğinde 3 Grup (Meslek Lisesi Mezunu) Elektrikçiye İşletme ve Bakım işleri:
Bağlantı gücü 500 kW' a kadar (gerilimi 36kV' a kadar) olan tesislerin işletme bakım ve ölçü işlerinde yetkilidirler. diye daha bu sene başında yönetmeliği tekrar düzenlediler. Bu mevzuat ta resmi gazetede yayınlandı. Çok daha yeni bu durumda eskinin hükmü nedir? 36 kV ile yetkilendirilen bir kişi nasıl 1000 volt ile sınırlanabilir.
Çareler tükenmez şu şöyle yorumlanmalı bu da böyle yorumlanmalı dolayısıyla ıvırdan, zıvırdan danguru, dungur denilip bir ara yol bulunup yola devam edilir.
Tanımlar
Madde 4- Tanımlar; genel tanımlar, elektrik tesislerinde aşırı gerilimlere ilişkin tanımlar,
hava hatlarına ilişkin tanımlar, kablo şebekelerine ilişkin tanımlar olmak üzere dörde
ayrılmıştır.
a) Genel tanımlar:
1) Elektrik kuvvetli akım tesisleri: İnsanlar, diğer canlılar ve eşyalar için bazı durumlarda
(yaklaşma, dokunma vb.) tehlikeli olabilecek ve elektrik enerjisinin üretilmesini, özelliğinin
değiştirilmesini, biriktirilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını ve mekanik enerjiye, ışığa, kimyasal
enerjiye vb. enerjilere dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan tesislerdir.
2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası
gerilimdir.
3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.
4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde
hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
5) İşletme elemanı: Elektrik enerji tesislerini oluşturan generatör, motor, kesici, ayırıcı,
anahtarlama (bağlama) hücresi vb. cihazlardır.
6) Santral: Elektrik enerjisinin üretildiği tesislerdir.
7) Ağ (Enterkonnekte) şebeke: Santrallerin birbiri ile bağlantısını sağlayan gözlü
şebekedir.
8) İletim şebekesi: Yerel koşullar nedeniyle belli yerlerde üretilebilen ve ağ şebeke ile en
üst düzeyde toplanan enerjiyi tüketicinin yakınına ileten kablo ve/veya hava hattı
şebekeleridir.
9) Dağıtım şebekesi: İletilerek tüketilecek bölgeye taşınmış olan enerjiyi, tüketiciye kadar
götüren şebekedir.
10) Ana indirici merkez: Gerek enterkonnekte şebekeden alınan enerjiyi, daha küçük
seviyeli iletim şebekelerine, gerekse iletilerek dağıtım bölgesine taşınan enerjiyi seçilmiş
dağıtım gerilimi seviyesine dönüştüren transformatör merkezleridir.
11) Ara indirici merkez: İki veya daha fazla yüksek gerilim seviyesi kullanılan şebekelerde
enerjiyi bir yüksek gerilim seviyesinden diğerine dönüştüren transformatör merkezleridir.
12) Dağıtım transformatör merkezi: Yüksek gerilimli elektrik enerjisini alçak gerilimli
elektrik enerjisine dönüştüren transformatör merkezleridir.