Trafoların TUS Sözleşmeleri Hak.

brl17

Üye
Katılım
7 Ara 2009
Mesajlar
33
Puanları
1
arkadaşlar bulunduğum bölgedeki dağıtım şirketi her trafolu abonenin eski abonelikte olsa bir mühendis ile teknik uygulama yada işletme sorumlusu sözleşmesi yapması gerektiğini ve bu sözleşme örneğini kendilerine göndermemizi istemiş aksi halde abonelik askıya alınacakmış sormak istediğim her trafo için zorunlumu 50 kva trafosu olanda 1000 kva trafosu olanda bunu yapacakmı yada primer ölçüdemi sadece geçerli birde her trafo sulama amaçlı olur bağ evi için olur çiftlik için olur her trafo kuvvetli akım tesisimidir.
 
Trafo gücüne bakmaksızın,trafolu her müşteri,işletme sorumlusu bulundurmak zorundadır.Ücret,trafo gücüne ve tipine ( Direk üstü,bina içi ) bağlı olarak değişmektedir.Fiyat listesini,EMO adresinden bulabilirsiniz.
 

Ekli dosyalar

  • İşletme sorumluluğu ücretleri.rar
    238.8 KB · Görüntüleme: 54
Son düzenleme:
. Bu konu 31/11/2000 yılında 24246 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan "Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri" yönetmeliğinin 60 maddesinde "Tüm yüksek gerilimli kuvvetli akım tesislerinde teknik konulardan sorumlu elektrik mühendisi olmalıdır" cümlesine dayanılarak gündeme getirilmektedir. Ayni yönetmeliğin 4 madde 3 şıkkında "Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir." tanımlaması ile doğal olarak 50 kVA dahi trafosu olan (Tüm Trafolu Müşteriler) bu sınıfa girmektedir. Kısaca her trafolu müşteri elektrik mühendisi çalıştırmalı ya da ikili sözleşme yapmalıdır.

Peki 12 senelik kanun neden bu gün gündeme getirildi der isek. Size olayın geçmişini anlatayım. Kanun çıktıktan sonra o zamanki TEDAŞ tüm trafolu müşterilerine 2002 yılı sonuna kadar elektrik mühendisi alın ya da sözleşme yapın diye yazı gönderdi. Hatta sözleşmenin sonunda yerine getirmezseniz Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak yazıyordu. Sonra sanayi odaları ayaklandı nasıl olur benim 50kVA-100kVA .... trafom var bu yük bana ağır diye İş yeri sahipleri Sanayi Ticaret Bakanlığına gittiler. Sonuç ta Müşteri Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Yönetmeliğin 60 maddesinin uygulanması konusunda tereddütler hasıl olmuştur tereddütlerin giderilmesi için diye bir açıklama yaptı. Aynen aktarıyorum: " ... Madde 60'ın ilk paragrafında bahsedildiği gibi; teknik konulardan sorumlu Elektrik Mühendisi olması hususunun, yalnızca yüksek gerilim altında çalışma yapılan, başka bir ifade ile yalnızca yüksek gerilim işletmeciliği yapılan kuvvetli akım tesislerine sahip tüm abonelere uygulanması gerekmektedir" diyerek çamura yattı ve elektrik mühendislerinin beklentilerini boşa çıkardı. Konu Sanayi Odaları tarafından üyelerine üst yazı ile duyuruldu. Tabii Özellikle Devlet kuruluşları ve Parası bol olan ya da konuyu ciddiye alan kuruluşlar mühendisleri yok ise en azından sözleşme yaptılar.

Günümüze gelirsek (Kaba tabir ile .... Eniştem beni neden öpmeye çalışıyor (Biraz nüktenin zararı olmaz sanırım)) sorusuna ancak kişisel yorumun ile cevap vermeye çalışacağım. 9 Şubat 2012 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede Elektrik İle İlgili Fen Adamlarının Yetki Görev ve Sorumluluklarında bir iyileştirme yapılmıştı. İşte bu konuyu o iyileştirmenin rövanşı olarak görüyorum. Lakin hala bir karışıklık var örneğin benim bulunduğum bölgede sadece Primer (O.G) sayaçlı müşterilere yazı gönderilmiş. Oysa kanun tüm yüksek gerilim diyor. Bakalım bu sefer çamura yatan olacak mı? merak ediyorum. Selam ve saygılar.
 
gayet güzel bir paylaşım olmuş edremit arkadaşım ama aynı yönetmeliğin 4. maddesinde ki genel tanımlar bölümünde bulunan kuvvetli akım tesisleri tanımına 50 kva gibi sulama yada aydınlatma vs. amaçlı kullanılan trafolarda kuvvetli akım tesisimidir ? bu benim aklıma soru işaretleri getiriyor. bu durum ile ilgili görüşlerinizide öğrenmek isterim
 
Elbette kuvvetli akım tesisleridir. Zaten bu konuda bir sıkıntı yok. Aslında hiç bir konuda sıkıntı yok her şey gayet açık. Sadece kıvırtma var. :confused: :cool: ;)

Benim asıl merak ettiğim yüksek gerilim tanımlamasında nasıl kıvırtılacağı. Bir çok yerde 34500 volt dahi orta gerilim olarak geçerken...... 1000 volt yüksek gerilim oldu bitti.

Dahası Elektrik ile ilgili Fen adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları yönetmeliğinde 3 Grup (Meslek Lisesi Mezunu) Elektrikçiye İşletme ve Bakım işleri: Bağlantı gücü 500 kW' a kadar (gerilimi 36kV' a kadar) olan tesislerin işletme bakım ve ölçü işlerinde yetkilidirler. diye daha bu sene başında yönetmeliği tekrar düzenlediler. Bu mevzuat ta resmi gazetede yayınlandı. Çok daha yeni bu durumda eskinin hükmü nedir? 36 kV ile yetkilendirilen bir kişi nasıl 1000 volt ile sınırlanabilir.

Çareler tükenmez şu şöyle yorumlanmalı bu da böyle yorumlanmalı dolayısıyla ıvırdan, zıvırdan danguru, dungur denilip bir ara yol bulunup yola devam edilir.



Tanımlar

Madde 4- Tanımlar; genel tanımlar, elektrik tesislerinde aşırı gerilimlere ilişkin tanımlar,
hava hatlarına ilişkin tanımlar, kablo şebekelerine ilişkin tanımlar olmak üzere dörde
ayrılmıştır.
a) Genel tanımlar:
1) Elektrik kuvvetli akım tesisleri: İnsanlar, diğer canlılar ve eşyalar için bazı durumlarda
(yaklaşma, dokunma vb.) tehlikeli olabilecek ve elektrik enerjisinin üretilmesini, özelliğinin
değiştirilmesini, biriktirilmesini, iletilmesini, dağıtılmasını ve mekanik enerjiye, ışığa, kimyasal
enerjiye vb. enerjilere dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan tesislerdir.

2) Alçak gerilim: Etkin değeri 1000 volt ya da 1000 voltun altında olan fazlar arası
gerilimdir.
3) Yüksek gerilim: Etkin değeri 1000 voltun üstünde olan fazlar arası gerilimdir.
4) Tehlikeli gerilim: Etkin değeri, alçak gerilimde 50 voltun üstünde olan, yüksek gerilimde
hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
5) İşletme elemanı: Elektrik enerji tesislerini oluşturan generatör, motor, kesici, ayırıcı,
anahtarlama (bağlama) hücresi vb. cihazlardır.
6) Santral: Elektrik enerjisinin üretildiği tesislerdir.
7) Ağ (Enterkonnekte) şebeke: Santrallerin birbiri ile bağlantısını sağlayan gözlü
şebekedir.
8) İletim şebekesi: Yerel koşullar nedeniyle belli yerlerde üretilebilen ve ağ şebeke ile en
üst düzeyde toplanan enerjiyi tüketicinin yakınına ileten kablo ve/veya hava hattı
şebekeleridir.
9) Dağıtım şebekesi: İletilerek tüketilecek bölgeye taşınmış olan enerjiyi, tüketiciye kadar
götüren şebekedir.
10) Ana indirici merkez: Gerek enterkonnekte şebekeden alınan enerjiyi, daha küçük
seviyeli iletim şebekelerine, gerekse iletilerek dağıtım bölgesine taşınan enerjiyi seçilmiş
dağıtım gerilimi seviyesine dönüştüren transformatör merkezleridir.
11) Ara indirici merkez: İki veya daha fazla yüksek gerilim seviyesi kullanılan şebekelerde
enerjiyi bir yüksek gerilim seviyesinden diğerine dönüştüren transformatör merkezleridir.
12) Dağıtım transformatör merkezi: Yüksek gerilimli elektrik enerjisini alçak gerilimli
elektrik enerjisine dönüştüren transformatör merkezleridir.
 
Son düzenleme:
türkiyede yüksek gerilim işletme sorumlusu olan trafoların olmayanlara oranı kaçtır acaba ?
 
edremit arkadaşımızın paylaştı yönetmeliklere göre işletme sorumlusu 1000V üstü tesislerin hepsinde zorunludur. Fakat bizim bölgemizde bunu bina tipi trafolar diye sınırlayarak 50-100-250 hatta 400 kva direk üstü trafolardan bile istemeyerek uygulamaya çalıştılar hala da başarılı değiller.
 
Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yayınlanan 'Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği' nin 60. maddesi gereği, kendine ait trafosu bulunan işletmeler bünyelerinde 'Trafo Müşavirliği' yetkisine sahip bir Elektrik Mühendisi bulundurmak veya serbest çalışan, gerekli izin ve yetki sahibi olan bir Elektrik Mühendisi ile müşavirlik sözleşmesi yapmak durumundadır.

Trafo Müşaviri, işletme sahibine ait olan, bu sözleşme kapsamındaki Trafoların işletme sorumluluğunu üstlenir ve yasalar karşısındaki sorumluluk dışında, işveren adına enerji sağlayan kuruluşa karşı da sorumlu ve muhataptır. İşletme sahibi ile imzalanan ve EMO(Elektrik Mühendisleri Odası) tarafından onaylanan sözleşme sonrasında Trafo Müşaviri bu sözleşmenin imzalanmasını takiben, varolan Trafoları denetleyerek, tesislerin halihazır durumda, işletme yönünden kusur ve eksiklerinin bulunup bulunmadığını belirleyecek ve durumu işverene raporlayacaktır.

ALKIN MÜHENDİSLİK, her ay müşavirliğini üstlendiği trafoların periyodik kontrollerini yaparak, trafoların çalışır vaziyette olmasını ve güvende kalmasını sağlar. Ayrıca işletmesinde kontrol imkanı bulunmayan müşterilerimizin kompanzasyon sistemlerini ücretsiz olarak takip ederek düzgün çalışmasını sağlamakta ve firmaların cezai duruma düşmesini önlemekteyiz.
Ayrıntılı bilgi için www.alkinmuhendislik.com
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,991
Kullanıcılar
452,755
Son üye
İmmortalxxx

Yeni konular

Geri
Üst