trafolar

aliurlu

Üye
Katılım
4 Haz 2013
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
selamlar;

trafoların seri ve paralel bağlanması ile ilgili elinde güzel döküman olan ve bunu benimle paylaşabilecek biri var mı acaba?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Trafolar,güçleri eşit olursa seri-paralel bağlanabilirler.Bağlantı yapılırken sargıların başlama ve bitiş uçlarına dikkat etmek gerekir.Örnek olarak sekonderi 12 volt olan iki trafoyu seri bağladığınızda ya 24 volt,veya 0 volt ölçerseniz şaşırmayın.0 volt ölçerseniz herhangi iki ucu ters çevirin düzelir.Doğru gerilimde kullanma durumunda,gerilim doğru gerilime çevrildikten sonra seri veya paralel bağlantı yapılmalıdır.Kolay gelsin.
 
Trafolar neden paralel bağlanır: Paralel bağlamak için trafoların aynı güçte ve aynı gerilimde olması gerekir. Paralel bağlı trafolarda çıkışta iki trafonun toplam gücü kullanılabilir. Yani trafolar gücün düşük kaldığı yerlerde gücü artırmak için paralel bağlanır.
Trafolar neden seri bağlanır: İşletmede trafoları seri bağlamanın bir avantajı yoktur. Bu yüzden seri bağlanmazlar. Örneğin 220/12V. iki adet trafoyu seri bağlamak istersek; sekonderleri birleştirirsek 220V. verdiğimizde çıkışta yine 220V. gerilim olacak, ayrıca kayıp ve kaçaklarda olacaktır.
 
Trafoları seri bağlamak genelde kullanılmaz ama kullanılınca da çıkışta 220 volt olmaz. 220 volt girip 12 volt alınan trafonun çıkışını aynısından bu sefer 12 volta girip 220 volt almaya seri bağlantı dedinizmi sapla saman karışmış olur.
İki tane aynı trafoda örneğin 220/12 volt olsun primerleri ve sekonderleri seri bağlarsanız yine 12 volt alırsınız akım aynı kalır. Primerler seri sekonderler paralel olursa çıkıştan 6 volt alırsınız akım iki katı olur. Primerler ve sekonderler paralel bağlanırsa 12 volt alır akım iki katı olur. Primerler paralel sekonderler seri bağlanırsa gerilim 24 volt olur akım aynı kalır. Pratikte böyle kullanılabilir ve 10 yıldan fazladır bu şekilde kullandığım güç kaynağım var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…